1. Ana Sayfa
  2. Dünya
  3. Son Yılların En Etkili Kar Yağışı Geliyor

Son Yılların En Etkili Kar Yağışı Geliyor

Kış mevsimin yaşandığı günlerdeki hava sıcaklıkları vatandaşı şaşırtmıştı. Şubat ayında yaşanan bahardan kalma günlerden sonra meteorolojiden yapılan kar tahminleri ile beraber uyarılarda geldi. Hafta sonundan itibaren etkili olacak olan hava sıcaklıklarındaki düşüş ile beraber kar yağışları etkili olmaya başlayacak.

Son Yılların En Etkili Kar Yağışı Geliyor

Şubat ayında yaşanan yüksek hava sıcaklılarının ardından Türkiye yeniden soğuk bir hava dalgasının etkisine giriyor. Yapılan açıklamaya göre soğuk hava dalgası hafta sonundan itibaren tüm yurtta etkili olacak.  Gelen yeni soğuk hava dalgasının sıcaklıkları yaklaşık olarak 5 ila 15 derece düşürmesi bekleniyor. Büyük kesimde etkili olacak soğuk hava dalgası yağışları da beraberinde getirecek. Yağışların genelde kar yağışı şeklinde görülebileceğini belirten Meteoroloji Genel Müdürlüğü, soğuk hava dalgasının 10 gün boyunca yurdun büyük kesiminde etkili olacağını etkili olacağını belirtti. Bu yeni soğuk hava dalgasının son yılların en etkili kar yağışı olabileceğini de dikkat çekildi.

Efsane Mart Geri Mi Dönüyor?

Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamadan sonra bazı uzmanlar 1987 yılının Mart ayında yaşanan kar yağışını hatırlara getirdi. Kar esaretinin yaşandığı 1987 yılındaki kar yağışı sonrası yaşananlar bilmeyenler tarafından merak konusu haline geldi.  Efsane mart geri mi dönüyor soruları akıllarda yer aldı. “İstanbul’da Hayat Durdu” ve “Beyaz Felç” manşetleriyle gazetelerde yer alan 1987 kar yağışı ile benzer  yapılan açıklamada “İstanbul Kara Bürünecek” manşetleri yer aldı.

Gökhan Abur O Kar Yağışını Anlattı

Akıllarda yer eden kar yağışına yönelik açıklama 33 yıl önce Meteoroloji Şefi olarak görev yapan Gökhan Abur tarafından yapıldı. Şiddetli tipi yağışı ve yaklaşık yarım metreye ulaşmış karla karşılaşan İstanbulluların yaşadıklarını anlattı. Abur, ulaşımın ilerlemediği, durma noktasına geldiğini ve su, elektrik ve telefon hatlarının kesildiğini anlattı. Yoğun kar yağışı ile vatandaşlara dışarı çıkmayın uyarısı yapıldı. Kar yağışı nedeniyle okullara da ulaşımın zorlu olacağının anlaşılması üzerine okullar iki haftalık süre boyunca tatil edildi. Sadece ihtiyaçları gideren özel kuruluşların açılmasına izin verildi. Büyük olumsuzluğa ve şaşkınlığa neden olan kar yağışı uzun süre gündemden ve manşetlerden düşmedi. Etkisinin mart sonuna kadar devam ettiği kar yağışı hala hafızalarda.

Kar Yerde Çok Uzun Kalmayacaktır

1987 Martına ilişkin yaşananları hatırlatan Meteoroloji Yüksek Mühendisi Gökhan Abur, hafta sonundan itibaren beklenen kar yağışına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Sıcaklıklarda çok hızlı bir soğumanın olmasının yanında kentte nüfus, yerleşme ve betonlaşma bakımından çok büyük bir değişimin olduğunu ve bu değişimin 1987 martı gibi bir kar yağışı görülme ihtimalini zayıflattığını belirtti. Geçen 33 yıllık süre içinde şartların değiştiğini vurgulayan Abur, hızlı soğumanın 87 kışını oluşturan kadar etkili olmadığını ve 1987 Mart ayında yarım metreyi bulan kar kütlesinin 3 gün içinde kalktığını belirtirken, betonlaşmayı da göz önünde bulundurarak İstanbul’da karın çok uzun süre kalmayacağını da ekledi.