1. Ana Sayfa
  2. Manşet haberler
  3. SRC Belgesi Nedir, Nasıl Alınır?

SRC Belgesi Nedir, Nasıl Alınır?

SRC Belgesi ticari belgeli araçları kullanmak için verilmektedir. Belge ile ticari araçlar sorunsuz kullanılabilmektedir. Ancak SRC Belgesi almak için gerekli şartlar ve sınavlar bulunmaktadır. SRC Belgesi özelliklerine ve alma yöntemlerine yazımızdan bakabilirsiniz.

SRC Belgesi Nedir, Nasıl Alınır?

SRC belgesi ticari araçları kullanma yetkisi olan kişilere verilmektedir. SRC belgesi olan kişiler ticari amaçlı olan araçları sorunsuz bir şekilde kullanmış olurlar. Bu sayede herhangi bir cezai uygulamaya tabi tutulmazsınız. SRC belgesi standart ehliyet sahibi kişiler tarafından alınabilir. SRC belgesi alabilmeniz için önce kurslu ya da muafiyetli olup olmadığınıza bakılmaktadır. Başvurunuz da buna göre işlemler yapılmaktadır. Eğer 25 Şubat 2003 tarihinden önce ehliyet aldıysanız bu durumda sınava herhangi bir kursa girmeye gereke kalmadan belgeyi alırsınız. Ancak bu tarihten sonra ehliyet aldıysanız mutlaka Ulaştırma Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş kurumlardan bir tanesine başvuru yapmanız ve yeterli eğitimi almanız gerekir. Başvuru şartlarını da karşılarsanız SRC belgesi almak için 100 üzerinden en az 60 puan almanız istenir. Bütün bu gereklilikleri yerine getiren kişiler SRC belgesi sahibi olurlar.

SRC Belgesi Sınavları Ne Zaman Yapılır?

SRC belgesi sınavı her 3 ayda bir yapılmaktadır. Bir sınavdan sadece bir tane SRC belgesi almak mümkündür. 25 Şubat 2003 tariginden önce B sınıfı ehliyeti alan kişiler SRC 2 ve SRC 4, C ve D sınıfı ehliyet almış kişiler ise SRC2, SRC 3, SRC4 ve SRC 5 belgelerine sınav olmadan başvuru yapabilirler. Eğer bu tarihten önce E sınıfı ehliyete sahipseniz bu durumda dilediğiniz SRC belgesinden bir tanesini alabilirsiniz. Kişilerin sınav tarihine kadar en az 90 günlük sigorta ve bağkur primlerini ödemiş olmaları şartı aranmaktadır. Eğer 65 yaşını doldurduysanız SRC belgesi almak için başvuru yapmanız mümkün değildir.

SRC Belgesi Almak için Başvuru Şartları Nelerdir?

SRC belgesi almak için başvuru şartları mutlaka yerine getirilmiş olmalıdır. Aksi halde yapılan başvuru kabul olmayacaktır. Yerine getirilmesi gereken başvuru şartlarından bazıları şu şekilde sıralanabilir:

  • SRC belgesi almak için üst yaş sınırı 65 olarak belirlenmiştir.
  • Toplamda 30 saatlik bir ders programına sahip olan kurslarda kursiyerin mutlaka en az yüzde 60 oranında başarı sağlaması gerekir.
  • Toplamda 50 soru üzerinden 30 soruya doğru yanıt veren kişiler SRC belgesi almak için hak kazanmış olur.
  • B sınıfı ehliyet sahibi olan kişiler sınav tarihine kadar en az 90 günlük sigorta primlerini ödemiş olmalıdır.
  • Kişiler ancak önceden sahip oldukları ehliyet belge türlerine göre hangi SRC belge türünü alabileceklerini öğrenebilirler.
  • Sınavdan başarı elde etmeden SRC belgesi almak mümkün değildir.

SRC belgesi 4 farklı grupta toplanmaktadır. Bunlar yük mü yolcu mu taşındığına ve yolun uluslar arası mu yoksa şehir içi mi olduğuna göre değişiklik göstermektedir. Mesleki yeterlilik belgesi olarak görülen SRC belgesi icra edilen meslek türüne özel olarak verilmektedir.

Yorum Yap

Yorum Yap