1. Ana Sayfa
  2. Dünya
  3. Süveyş Kanalı’nda Evergreen Krizi Büyüyor

Süveyş Kanalı’nda Evergreen Krizi Büyüyor

Süveyş Kanalı’nda yaşanan gemi krizinin bilançosu vakit geçtikçe büyümeye devam ediyor. Şiddetli rüzgar, kum fırtınası ve görüş mesafesinin düşmesi sebepleri ile Süveyş Kanalı’nda kontrolden çıkarak karaya oturan Panama bandıralı yük gemisi Evergreen’in kanalı çift yönlü olarak kapatması ile birlikte başlayan krizin bilançosu günlük 9,6 milyar dolarlık zarara ulaştı. Dünya deniz ticareti bu kaza ile birlikte kabus gibi günler yaşamaya başladı. Uzmanlar, yük gemisinin ikiye bölünmesi konusunu gündeme getiriyor.

Süveyş Kanalı'nda Evergreen Krizi Büyüyor

Panama bandıralı yük gemisi Evergreen, şiddetli rüzgar, kum fırtınası ve görüş mesafesinin düşmesi sebeplerinden dolayı Süveyş Kanalı’nda karaya oturdu ve geminin kanalda karaya oturması ile birlikte dünya deniz ticareti ağır darbe aldı. 193 kilometre uzunluğundaki Süveyş Kanalı’nın çift taraflı olarak devasa gemi tarafından kapatılması sonrasında, onlarca gemi yaşanan aksaklık nedeni ile yoluna devam edemezken, petrol taşıyan gemilerin de yoluna devam edememesi üzerine günlük zarar 9,6 milyar dolar seviyesine ulaştı. Evergreen’in karaya oturarak kanalı kapatması ile başlayan kriz büyümeye devam ederken, uzmanlar geminin ortadan ikiye bölünmesi fikrini gündeme getiriyor.

Kazadan 150 Gemi Etkilendi

Mısır’ın Süveyş Kanalı, dünyada uluslararası deniz ticaretinin %10’luk bölümünü oluşturuyor ve bu bölgede yaşanan bu gibi sıkıntılar, beraberinde daha büyük problemleri getiriyor. 193 kilometre uzunluğundaki kanalın Evergreen gemisi tarafından çift yönlü olarak trafiği tıkaması ile birlikte son yılların en kötü nakliye sıkışıklığı yaşandı. Yaşanan kaza sonrasında Süveyş Kanalı Otoritesi (SCA), sıkışıklığa sebep olan Evergreen gemisini kurtarmak için yoğun çaba harcadıklarını ifade etti ve şu ana kadar 150 geminin sıkışıklıktan dolayı yoluna devam edemediğini bildirdi.

Kaza Daha Büyük Bir Zincirleme Etki Gösterebilir

Kargo, petrol ve doğalgaz taşımacılığı adına Atlantik Okyanusu ile Pasifik Okyanusu arasındaki dünyanın en yoğun su yollarında, Süveyş Kanalı oldukça önemli bir bölge olarak değerlendiriliyor. Zira Afrika’nın güney ucundaki rotaya, oldukça büyük kolaylık sağladığı için alternatif olan kanal, ticaret gemilerinin güzergahını yarı yarıya azaltıyor. Akdeniz ve Kızıldeniz arasında hareket eden küresel gemicilik adına, Süveyş Kanalı’nda yaşanan bu tıkanıklığın daha büyük bir zincirleme etkiye sahip olabileceği gündeme geliyor.

Petrol Fiyatlarında Ertesi Gün %7 Zam

Evergreen’in karaya oturması ile birlikte petrol fiyatlarında süratle artış yaşandı. Petrol analiz firması olan Vortexa, 13 milyon varil ham petrol taşıyan 10 geminin bu kazadan etkileneceğini ifade etti ve Avrupa’ya ulaştırılan petrolde 15 günlük gecikme yaşanacağını belirtti. Bu durumun petrol fiyatlarına yansıması da kaçınılmaz oldu ve kazadan sadece bir gün sonra petrol fiyatları %7 oranında zamlandı.

Bekleyen Gemiler İçin İki Seçenek Var

Türkiye Gazetesi’nin verdiği habere göre Axi stratejisti Stephen Innes gemiler adına iki seçenek olduğunu, ya kanalda kuyruğa girmeleri gerektiğini ya da Afrika’nın etrafından dolaşmaları gerektiğini ve ekstra yolculuk süresinin de mevcut boru hatlarındaki stokları azaltacağını ifade etti. Uzmanlar, geminin ikiye bölünmesi ve yeniden yüzdürülüp çıkarılamaması durumunda, kanalın daha uzun süre kapalı kalabileceğini ifade ediyor.