1. Ana Sayfa
  2. Ekonomi
  3. Tahvil Nedir? Tahvil Nasıl Alınır?

Tahvil Nedir? Tahvil Nasıl Alınır?

Tahvil kavramı birçok kişi tarafından merak edilmekte ve araştırılmaktadır. Peki, tahvil özellikleri nelerdir? Tahvil nasıl alınır, nelere dikkat edilmesi gerekmektedir? Tahvil hakkında ayrıntıları inceleyebilirsiniz.

Tahvil Nedir? Tahvil Nasıl Alınır?

Tahvil kavramı ülkelerin mevcut gelirleri ya da ülkeler için hizmet sunan şirketlerin finansman ihtiyaçlarına yönelik olarak sunulmakta olan borçlanma senetlerine verilen isimdir. Tahvil aynı zamanda finansmanın daha düşük tutarlar üzerinden sağlanmasını amaçlayan bir uygulama olarak da bilinmektedir.

Tahvil satışı yapılırken hem şirketlerin hem de devlet hazinelerinin ihtiyacı karşılandıktan sonra ödemeler belirli faiz oranları ile birlikte yapılmaktadır. Bu tutarlar yasal bir hak olarak elde edilmektedir.

Tahviller gerçek kişiler ya da tüzel kişiler tarafından verilebilmekte olup bu bağlamda sınıflandırılmaktadır. Bu sınıflandırmalar üzerinden borç verenler de yatırım yapmış olmaktadır.

Tahvil Özellikleri Nelerdir?

Tahvil özellikleri şu şekilde sıralanabilmektedir:

  • Bir borçlanma senedi olmasına rağmen borç veren kişi veya şirketlerin ekonomik getiriden farklı olarak herhangi bir kamu hakkı bulunmamaktadır.
  • Borç ödemeleri yapılırken tahvil veren kişi veya şirketler öncelikli tutulmakta olup ilk ödemeler anapara şeklinde yapılmaktadır.
  • Tahvil için belirlenmiş olan faiz oranları sabit değildir. Güncel olarak artan ya da düşen faiz oranları tahvil ödemelerini de doğrudan etkilemektedir.
  • Enflasyon oranlarına bağlı olarak tahvil veren kişilerin zarara uğrama riskleri de bulunmaktadır.
  • Risk oranı genel anlamda düşük yatırımlardır. Faiz ödemelerinin yapılması konusunda da herhangi bir mağduriyet yaşanmamaktadır.
  • Hisse yatırımcısına göre borç ödenme durumunda tahvil yatırımcılarına öncelik verilmektedir.

Tüm bu özellikleri ile tahvil, kazanç sağlayan önemli bir yatırım aracıdır. Şirketlerin iflası durumunda bile hem anaparanın hem de faizin alınması mümkün olmaktadır.

Tahvil Yatırımı Nasıl Yapılır?

Tahvil yatırımı borsa sistemleri üzerinden yapılabilmektedir. Herhangi bir borsa platformu üzerinden hesap açıldıktan sonra hızlı bir biçimde alım satım aşamalarına geçilerek tahvil alınması mümkün olmaktadır.

Tahvil alımı yapılması için mevcut borsa sistemi üzerinden tahvil işlemlerinin yapılabiliyor olması gerekmektedir. Bu nedenle borsa sistemine kaydolurken öncelikli olarak bu konuda bilgi alınması önerilmektedir.

Tahvil yatırımı yapılırken vade tarihi, kazanç oranı ya da sermaye tutarları gibi konularda bilgi alındıktan sonra yatırım yapılması olası risk durumlarını minimize edecektir. Bu nedenle yatırım yapmadan önce tahvil yatımı yapılacak ülke piyasası üzerine araştırma yapılması gerekmektedir.

Tahvil Yatırımı Yaparken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Tahvil yatırımı yaparken dikkat edilmesi gerekenler öncelikli olarak yatırım süresidir. Belirlenen süreden önce geri alınan tahvillerde kar zarar oranlarına yönelik risk oranı bulunabilmektedir.

Tahviller güvenilir yatırım araçları olmalarına rağmen yatırım yapmadan önce ülkenin hem siyasal ekonomik durumunun incelenmesi ve bu doğrultuda bir yatırım kararı alınması gerekmektedir.

Tahvil yatırım süreçlerinde önemli olan bir diğer husus ise vade süresidir. Yatırım yapmadan önce yatırımcıların hangi vade süreleri ile işlem yapacaklarını önceden belirlemeleri yüksek kar oranları elde etmeleri için oldukça önemlidir.

Tahvil hisse senetleri baz alındığında düşük sermayelerle de yapılabilecek yatırımlar olmasının yanı sıra yüksek likidite sağladığı için tercih edilmekte olup detaylı incelemeler yapılmadığında beklenen oranda kar sağlanamayacağı da bilinmektedir.

Yorum Yap

Yorum Yap