1. Ana Sayfa
  2. Ekonomi
  3. Tasarruf Finansman Şirketlerine BDDK Denetimi

Tasarruf Finansman Şirketlerine BDDK Denetimi

Giderek yaygınlaşan ve şimdiye kadar 400 bin kişinin katıldığı açıklanan çekiliş ile ev ya da otomobil vereceği taahhüdü yapan tasarruf finansman şirketlerine yönelik BDDK denetimi getirildi. Bu şirketlerin sayılarının 30’u geçmesi ve sisteme dahil olanların da yarım milyona yaklaşması ile BDDK adım atarak izin ve denetim kontrolü getirdi. Bu kapsamda şirketler varlıklarını devam ettirmek için BDDK tarafından istenen şartları yerine getirmek durumunda kalacaklar. Buna göre en az 100 milyon liralık asgari sermaye şartını sağlamaları gerekecek. İlk hafta kapsamında ise sadece 2 şirket BDDK’ya intibak süreci başvurusu yaptı.

Tasarruf Finansman Şirketlerine BDDK Denetimi

Katılımcılarına çekiliş ile faizsiz ve kefilsiz otomobil ya da ev vereceğini öne süren ve kendilerini değer artış sistemi gibi isimler ile adlandıran tasarruf finansman şirketlerine yönelik, önemli bir gelişme yaşandı. Son açıklanan rakamlara göre bu şirketlerin sayısı 30’u geçmiş durumda ve Türkiye genelinde katılımcı sayısı da 400 bini geçti. Özellikle son iki yıldır bu sisteme girerek ev sahibi olmak isteyenlerin sayılarında çok fazla artış görülüyor. Fakat bu türden kuruluşların sözlerinde durmadıkları, vaat edilen evleri ise zamanında teslim etmedikleri şikayetleri de katılımcı sayısı arttıkça çoğalıyor. Şimdilik evlerin teslim tarihleri için ileri tarihler açıklanırken, bu durum evlerin hiç teslim edilmeyeceği korkusunu da beraberinde getiriyor. Bu türden sorunların yaşanmaması için ise BDDK tarafından bu alanda hizmet sağlayan şirketler için yasal düzenleme zorunluluğu getirildi.

Talep Edilen Şartları Sadece 1 Şirket Sağladı

Söz konusu şirketlerin ilgili düzenleme uyum sağlamaları için BDDK’ya başvuru yapmaları talep edildi. Başvuru süreleri ilgili olarak da şirketlere 1 aylık süre verildi. Şirketlerin BDDK denetimine uygunluk taşımaları için ise en önemli şart en az 100 milyon liralık sermaye taşıyor olmaları. Elde edilen bilgilere göreyse bu sermaye şartını halihazırda sadece 1 şirket sağlıyor. Bazı şirketlerin sermayelerinin 10 bin lira olduğu da yine öne sürülen iddialar arasında. Bu yüzden günümüzde 30’u geçen finansman tasarruf şirketlerinin çoğunun yakında kapanacağı ya da diğer şirketler ile birleşme yoluna giderek tek çatı altından hizmet verecekleri ön görülüyor. Bir diğer tahmin edilen durum ise çoğu şirket BDDK denetimlerine girmek istemeyecek ve şirketlerini kapatacak.

İç Denetim ve Risk Yönetimi Sağlanacak

Söz konusu şirketlerin faaliyetlerine devam etmeleri için 7 Nisan’a kadar BDDK’ya başvuru yapmaları gerekiyor ancak şimdiye kadar sadece 2 şirketin başvuru yaptığı öğrenildi. BDDK düzenlemesi kapsamında şirketlere iç denetim ve risk yönetim sağlanmış olacak. Bu kapsamda, katılımcıların da olası bir risk durumunda paralarının en azından ana tutarları güvence altında kalmış olacak. Ayrıca şirketlerin tüm yasal takipleri ve maddi işlemleri de yine BDDK denetimine bırakılacak. Katılımcılar için de her zaman bilgi alabilecekleri şeffaf bir yapı oluşturulması sağlanacak.