1. Ana Sayfa
  2. Dünya
  3. TBMM Çevre Kanununu Onayladı

TBMM Çevre Kanununu Onayladı

TBMM genel kurulunda Türkiye Çevre Ajansının Kurulması İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapan Kanun kabul edildi. Çevre Kanunu olarak da tanımlanan kanun ile yani uygulamalar söz konusu oldu. Çevrecilik faaliyetlerinde yapılan düzenlemelerin yanı sıra Karayolları Trafik Kanunu’nda da değişikliklere gidildi.

TBMM Çevre Kanununu Onayladı

Türkiye Çevre Ajansının Kurulması İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapan Kanun ismindeki yasanın onaylanması ile beraber çevrecilik faaliyetlerinde birçok değişikliğe gidildi. Depozito sisteminin uygulanmaya başlamasının yanı sıra çevrecilik dışında karayolları uygulamalarında da değişikliğe gidildi. Karayolları Trafik Kanunu’nda yapılan değişiklikler ile bisiklet ve scooter kullanımı ile ilgili yeni kararlar alındı.

Çevre Etiketi Faaliyetleri Yalnızca Bakanlık Tarafından Yürütülecek

TBMM’de onaylanan Çevre Kanunu kapsamında çevre etiketinin kullanımı ile ilgili de düzenlemeye gidildi. Onaylanan kanuna göre çevre etiketi yalnızca bakanlık tarafından kullanılacak, bakanlığın tespit ettiği ve onayladığı işletmeler tarafından çevre etiketi kullanılamayacak.

Sürdürebilir çevre hareketleri kapsamında gerçekleştirilen, ürün, hizmet ve doğal kaynak kullanımı, hammadde temini, habitat ve türlerin korunması gibi insan ve çevrenin korunmasına dair gönüllülük esasında kullanılan çevre etiketi yalnızca bakanlık tarafından kullanılabilecek. Çevre etiketinin kullanımı kapsamında motor yağı değişim işlemleri bakanlığın yetkilendirdiği işletmeler tarafından yapılacak ve atık motor yağının söz konusu işletmelere teslim edilmesi de zorunlu olacak.

Karayolları Trafik Kanununda Da Değişikliğe Gidilecek

Çevre Kanunu kapsamında yapılan değişiklikler ile beraber Karayolları Trafik Kanunu’nda da değişikliklere gidilecek. Bisiklet ve scooter kullanımı ile ilgili yeni kurallar uygulanmaya başlanacak. Bisiklet yolu, bisiklet şeridi ve scooter ile ilgili tanımlamaların gerçekleştirildiği kanunda bisiklet ve scooter kullanımı ile ilgili değişiklik yapıldı. Bisiklet ve scooterlar her yerde kullanılamayacak.

Meclis onayladığı kanun ile Karayolları Genel Müdürlüğü’nün karayollarındaki gürültü kirliliği ve bisiklet master planlarını göz önüne alarak, bisiklet ve scooter kullanımı için yol yapmasına karar verildi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın da görüşünü alacak olan Karayolları Genel Müdürlüğü, karayollarının kenarını bisiklet yolu ve gürültü bariyeri yapacak. Bisiklet yolunun yanı sıra teknik şartların ve trafik güvenliğinin sağlanabildiği yerleri de belirleyecek ve bu noktaları bisiklet şeridi olarak işaretleyerek, bisiklet ve scooter kullanımına uygun hale getirecek. Bisiklet ve scooter kullanımında trafik güvenliği sağlamak için alınan kararlarda valiliklerde sorumluluk alacak.

Bisiklet ve Scooter Kullanımına Yaş Sınırı Getirildi

Bisiklet ve scooter kullanımı ile ilgili yeni trafik güvenliği önlemleri ve yaş sınırı da getirildi. Karayollarında yapılacak olan bisiklet yol ve şeritlerinde yalnızca 15 yaşını doldurmuş kişiler bisiklet ya da scooter kullanabilecek. 15 yaşın altındaki çocukların karayollarında bisiklet kullanmasına izin verilmeyecek. Bununla birlikte sürücüler yayalar gibi bisiklet ve scooter kullanıcılarına geçiş hakkı vermek zorunda olacak. E Scooterların bisiklet yolunda kullanılması ve arkasında kişisel eşyalar dışında yük ya da yolcu taşınması da yasaklandı.

Yorum Yap

Yorum Yap