1. Ana Sayfa
  2. Dünya
  3. TIMMS Araştırmalarında İlerleme Gösterildi

TIMMS Araştırmalarında İlerleme Gösterildi

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk 2019 TIMMS araştırmalarının sonuçlarını açıkladı. Bakan Selçuk Türkiye’nin fen ve matematik alanında yükselişe geçtiği başarı sıralaması ile ilgili TIMMS raporunun ayrıntılarını paylaştı. Araştırma sonuçlarında Türkiye’nin farklı bölgelerde ve alanlarda performans olarak yükselişe geçtiği ortaya çıktı.

TIMMS Araştırmalarında İlerleme Gösterildi

Türkiye 1999 yılından bu yana katılmaya devam ettiği TIMMS araştırmalarında ciddi bir ilerleme kaydetti. En son 2015 yılında yapılan TIMMS araştırmalarında çok da iyi noktalarda yer almayan Türkiye’nin 2019 yılında yapılan araştırmada ciddi bir ilerleme kaydettiği ortaya çıktı.

Uluslararası Fen ve Matematik Eğilimleri Araştırması TIMMS, ülkelerin başarı ve performanslarını belirleyen bir noktada duruyor. Türkiye’nin 1999 yılından beri katıldığı TIMMS araştırmalarında ilk kez 2019 yılında bu kadar yüksek başarı elde ettiği görüldü. Araştırmada Türkiye’nin fen ve matematik alanlarında ciddi gelişmeler kaydettiği ortaya çıktı. Eğitim seviyesinde yükselişte olduğu anlaşılan Türkiye ilk kez 2019 yılındaki araştırmada orta seviyeyi geçmeyi başardı. Performans sıralamasında da üst noktalarda yer alan Türkiye’nin başarısı fen ve matematik alanında değil, okuma alanında da üst seviyelere doğru çıkmaya devam ediyor. 2018 yılında okuma performansını ölçen bir araştırma olan PİSA’da da ilerleme kaydeden Türkiye’nin eğitim alanında gelişme gösterdiği ortaya çıktı.

Ölçek Orta Noktasının Üzerine Çıkmayı Başardı

Türkiye 1999 yılından bu yana en yüksek performansı TIMMS 2019’da gösterdi. Türkiye’nin 4. sınıf matematik puanı 2015 yılından bu yana 40 puan artarak 523’e yükseldi. 4. sınıf fen puanı ise 43 puan yükselerek 526’ya çıktı. Benzer şekilde 8. sınıf fen puanı 22, matematik puanı ise 38 puan artış gösterdi.

2019 TIMMS araştırmalarında Türkiye ilk kez ölçek orta noktası olarak kabul edilen 500 puanın üzerine çıkmayı başardı. TIMMS araştırmalarında sabit başarı ölçüsü olarak kabul edilen ölçek orta noktasının ilk kez üzerine çıkan Türkiye yalnızca 8. sınıf matematik alanında 500 puana ulaşamadı. Diğer alan ve sınıflarda orta ölçek noktasının üzerine çıkmayı başardı.

Türkiye Sıralamada Yükselmeyi Başardı

Türkiye’nin TIMMS 2019 puanlarının artış göstermesi ile sıralamasında da değişiklikler meydana geldi. Türkiye 2015 TIMMS araştırmalarındaki sıralamasını tüm alanlarda daha yukarıya taşıdı. 4. sınıf matematik başarısında 49 ülke içinde 36. sırada 23. sıraya yükseliş gösteren Türkiye fen alanında ise 47 ülke arasından 35. sıradan 19. sıraya yükseldi. TIMMS 2019 araştırmalarında 8. sınıf fen ve matematik puanları da sıralamada yükselmeyi mümkün kıldı. 8. sınıf matematik alanında 24. sıradan 20. sıraya yükselen Türkiye fen alanında ise 21. sıradan 15. sıraya yükselmeyi başardı.

PİSA 2018’de De Yükselme Görülmüştü

Türkiye’deki eğitim performansı sadece matematik ve fen alanında değil, okuma alanında da ileri noktaya gidiyor. Türkiye 2018 PİSA sonuçları ile de okuma alanında sergilediği yükselişi göstermişti.

Yorum Yap

Yorum Yap