1. Ana Sayfa
  2. Ekonomi
  3. TÜİK’ten Enflasyon Açıklaması Geldi!

TÜİK’ten Enflasyon Açıklaması Geldi!

2020 yılının geride kalmasından sonra gözler açıklanması beklenen 2020 yılı enflasyon haberlerine çevrildi. Memur ve emekliler aylıklarında yapılacak olan zamlar için önem teşkil eden enflasyon oranları Türkiye İstatistik Kurumu’ndan yapılan açıklama ile belirtildi. Tüketici fiyat endeksi yöntemine göre belirlenen enflasyon oranları birçok vatandaş tarafından merak konusu oldu.

TÜİK'ten Enflasyon Açıklaması Geldi!

Tüketici fiyat endeksi yöntemine göre aralık ayı baz alınarak yapılan değerlendirme sonucunda Türkiye İstatistik Kurumu’ndan yapılan açıklama da bir önceki yılın Aralık ayına göre yıllık yüzde 14,60 ve Aralık ayında bir önceki aya göre aylık yüzde 1,25’lik bir artış oranı olduğu belirlendi. Bu veriler sonucunda 2020 enflasyon oranlarında on iki aylık ortalamalara göre yüzde 12.28’lik bir artış olduğu gözlemlendi. Emekli ve memur aylıklarına yapılacak olan zam miktarı da aynı enflasyon oranı üzerinden hesaplanacak. Zam oranının belirlenmesi ardından gözler zamlı maaşların yatırılması aşamasına çevrildi.

Emekli ve Memur Maaşlarına Yapılacak Zam Oranı da Belirlendi

Yaşanılan yılın enflasyon oranı doğrultusunda belirlenen memur ve emekli aylıklarına yapılan zamlar açıklanan oranlar sonunda belli oldu. Enflasyon oranlarına paralel olarak 2021 yılında emekli memur aylıklarında ve memur maaşlarında yüzde 7,36 oranında, SGK ve Bağ-Kur emekli aylıklarında ise yüzde 8,36 oranında zam yapılmasına karar verildi. Bu zam oranları sonrasında 4.154 lira olan memur maaşları alacakları 305,73’lük zam ile 4.459 liraya yükselirken 4.809 lira olarak ödenen memur maaşları 535,94’lük artış ile 5.162 liradan ödenecek. 6.122 lira olan aylıklar ise 450,52’lik bir artış ile 6.572 lira olarak sahibine ulaşacak.

Ödemeler Ocak Ayında Yapılacak

Belirlenen zam oranları ardından alınacak maaş miktarları da açıklandı. Türkiye İstatistik Kurumu’ndan yapılan açıklamada belirlenen maaş miktarlarının enflasyon farkıyla beraber 15 Ocak tarihinde yapılacağı belirtildi. Devlet memurları, geçici personeller, sözleşmeliler ve memur emeklileri bu haber üzerine 15 Ocak tarihine beklemeye koyuldu. Ocak ayında yatırılacak olan maaşlarda 6 aylık enflasyon farkının da yer alacağı haberini aynı açıklama ile TÜİK belirtti. Yapılan toplu sözleşme kapsamında zamlı maaşların Ocak ayında yatırılması planlanırken en düşük memur maaşının da 4 bin 542 lira olduğunu söyledi.

SSK ve Bağ-Kur’lular Yılda İki Kez Zam Alıyor

SSK ve Bağ-Kur emeklileri yılda Ocak ve Temmuz ayları olmak üzere 6 aylık süreler içinde TÜİK tarafından 6 aylık süreç içinde belirlenen enflasyon oranlarına göre maaşlarını zamlı alıyor. 2021 yılı enflasyon oranları sonrasında memurlar ile tarım emeklileri ve SSK’lılar arasında yüzde 1’lik bir zam farkı gözlendi. Memura yüzde 7,36’lık bir oran belirlenirken bu oran SSK ve Bağ-Kur emeklileri için 8,36 olarak belirlendi.  Geçtiğimiz yıl enflasyon farkının da eklenmesiyle memura 5,5 oranında zam yapılırken SSK ve Bağ-Kur emeklileri için yaklaşık yüzde 6,5’e karşılık gelen zamlar yapılmıştı.

Yorum Yap

Yorum Yap