1. Ana Sayfa
  2. Aktüel
  3. Türkiye ABD’yi “Soykırım” Konusunda Uyardı

Türkiye ABD’yi “Soykırım” Konusunda Uyardı

Türkiye ile ABD arasında yıllardır süren “soykırım” ifadesini kullanma ve 24 Nisan tarihinde “sözde Ermeni Soykırımı’nı” tanıma meselesi, Nisan ayı gelirken yeniden gündeme geldi. Türkiye ile ABD arasında süregelen konular arasında Türkiye’nin Rusya ile yapmış olduğu S-400 anlaşması, FETÖ terör örgütü, PKK terör örgütü ve F-35 konuları çözüm beklerken, bu konulara bir de sözde Ermeni Soykırımı iddiaları dahil oldu. Türkiye, konuyla ilgili olarak ABD kanadını uyardı.

Türkiye ABD’yi "Soykırım" Konusunda Uyardı

Çoğunluğu 1915 yılında olmak üzere Osmanlı Devleti’nde, devletin son yıllarında Ermeni aydınlarına yönelik gerçekleştirilen sürgün, zorunlu göç, tutuklama ve ölümlere ilişkin olarak bazı ülkelerin doğrudan kabul ettiği “Ermeni Soykırımı” Ermenistan’da 24 Nisan tarihinde “Ermeni Soykırımını Anma Günü” adıyla milli gün olarak anılıyor. Türkiye ile yakın ilişkilerin olan Azerbaycan ve Pakistan gibi ülkelerin doğrudan reddettiği soykırım iddiaları, bazı ülkeler tarafından Türkiye’yi siyaseten tehdit etme, yaptırım uygulama gibi konularda kabul etmek ile gündeme gelebiliyor. Tam tersi durumda da Türkiye ve Azerbaycan, Ermeni Soykırımı’nı kabul eden ülkeleri açıkça yaptırımlar ile diplomatik olarak tehdit ediyor. Almanya, Fransa, İtalya, Kanada, Rusya, Brezilya ve 29 ülkenin yanı sıra ABD’de 50 eyaletin 49’unda kabul edilen Ermeni Soykırımı, 24 Nisan tarihi yaklaşırken Türkiye ile ABD ilişkileri adına yeniden gündeme geldi. Eski başkanlar Barack Obama ile Donald Trump olaylar için “Büyük felaket” ifadesini kullanmıştı. Joe Biden’ın konuya yaklaşımı ile Türkiye de bir cevap verecek.

Çözüm Bekleyen Konulara “Soykırım” Dahil Oluyor

Türkiye ile ABD arasında çözüm bekleyen konular arasında S-400 füzeleri, FETÖ ve PKK terör örgütleri, F-35’ler bulunurken bu konular arasına Ermeni Soykırımı iddiaları da dahil oldu. Türkiye kanadında, ABD Başkanı Joe Biden’ın 24 Nisan tarihinde yapacağı açıklamalar bekleniyor ve Türkiye kanadından yapılan açıklamalarda “Soykırım” ifadesinin kullanılması durumunda ilişkilerin büyük bir yıkıma uğrayacağı vurgulandı. Sözde Ermeni Soykırımı iddialarının gündeme geleceği 24 Nisan tarihi, Türkiye ile ABD ilişkileri adına bir kırılma noktası olabilir.

“Soykırım” İfadesi Kullanılırsa İlişkiler Zarar Görecek

Eğer yeni başkan Joe Biden, 24 Nisan tarihinde “Soykırım” ifadesini kullanırsa Türkiye ile ABD ilişkisi büyük zarar görecek. Türkiye Gazetesi haberine göre, diplomatik kaynaklarda konu “Bu konudaki hassasiyetimizi muhataplarımıza ifade ettik. ABD kanadı ‘Evet bir baskı var ama böyle bir niyetimiz yok. Yunan basınına da o haberi (ABD’nin sözde soykırımı tanıyacağı haberi) düzelttirdik’ dedi” açıklamaları ile belirtildi. Bosna Hersek’te ve Ruanda’da olduğu gibi, mahkeme kurularak bir yargılama olması gerektiği ancak yargı kararı olmadığı vurgulandı.

Trump Onaylanan Yasayı Desteklemediğini Açıklamıştı

ABD Başkanı Joe Biden’ın 24 Nisan tarihinde olayları nasıl tanımlayacağı bekleniyor. Eski başkanlar Barack Obama ve Donald Trump, olayları “Meds Yeghern” olarak yani “Büyük felaket” diyerek tanımlamıştı. Senato’da ve Temsilciler Meclisi’nde 2019 yılında 1915 olayları “soykırım” olarak tanımlanmıştı ancak onaylanan yasayı Donald Trump desteklemediğini ifade etmişti.