1. Ana Sayfa
  2. Dünya
  3. Türkiye – Azerbaycan Dostluğu Filmlerde Olacak

Türkiye – Azerbaycan Dostluğu Filmlerde Olacak

İki komşu ülke arasında süregelen dostane ilişkiler beyaz perdede sergilenecek. Ortak geçmiş ve benzer tarihe sahip olan Azerbaycan ve Türkiye yaşanan tarihi olaylar kapsamında Cumhurbaşkanı talimatıyla film ve sinema sektörüne ilham olacak. Projeye ilişkin iki ülke iletişim ve kültür bakanları Altun ve Kerimov arasında görüşmeler başladı. Azerbaycan ile kurulacak işbirliği sonrasında oluşturulacak ortak dizi, film ve belgesel projeleri ile dostluğun pekiştirileceği belirtildi.

Türkiye - Azerbaycan Dostluğu Filmlerde Olacak

Uluslararası politikalar üzerinde kurulan dostluk, Türkiye’nin Karabağ Savaşı’nda Azerbaycan’ı desteklemesi ve Azerbaycan’ın tüm karışık dış meselelerde Türkiye safında yer alması gibi gelişmeler sonucunda kardeşlik duygusuna dönüşmüştü. Geçtiğimiz günlerde yıl dönümü hatırlanan ve gündemde yer alan Kafkas İslam Ordusu, Hocalı Katliamı ve Karabağ Zaferi gibi ortak tarihi olay ve gelişmelere ev sahipliği yapan Türkiye ve Azerbaycan ilişkileri yeni kültürel projelere temel oluşturacak. Yaşanan bu tarihi olaylar geliştirilecek projeler aracılığıyla kültür, dizi ve sinema alanlarında hayata geçirilecek.

İkili Görüşmeler Başladı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla hayata geçirilecek olan tarihi olayları ve projeleri görüşmek üzere İletişim Bakanı Fahrettin Altun ve Azerbaycan Kültür Bakanı Anar Kerimov İletişim Bakanlığında bir araya geldi. Yıllardır süren dostluğun kültürel projelere dönüştürülmesi temelinde sürdürülen görüşme sonrası iki ülkenin temsilcileri kameralar karşısında açıklamalarda bulundu. Hocalı Katliamı, Kafkas İslam Ordusu ve Karabağ Zaferi gibi tarihi olayların ve ortak geçmiş izlerinin Azerbaycan ile işbirliği sonrasında ortak dizi ve film projeleri haline getirileceğini söyleyen Altun, bu projelerin iki ülke dostluğunu pekiştireceğini söyledi.

Destek Tarih Boyunca Aktarıldı

Azerbaycan ile ortaklaşa olarak ortaya koyulacak olan kültürel ve tarihi projelerin dostluğa büyük bir katkı sağlayacak ve güç getirecek olduğunu vurgulayan Altun,  ortaya çıkacak işlerin tüm dünyaya gururla gösterileceğini belirtti. Altun’un ardından açıklamalarda bulunan Azerbaycan Kültür Bakanı Anar Kerimov, Altun ile benzer ifadelere yer verdi. Ele alınacak tarihi olaylar ve yaşanan ortak geçmiş temelinde hazırlanacak olan dizi, film ve belgesel projelerin Türkiye ile yıllardır süren dostluğa önemli katkıda bulunacağını söyledi.

Türkiye’ye ilk resmi ziyaretinde bulunan Kültür Bakanı Kerimov, ülkesinin Türkiye’den gelen desteği sadece Karabağ Zaferi sırasında değil tarih boyunca hissettiklerini söyledi. Önemli bir birleşme noktası olarak görülen Karabağ Zaferi sonrası Türkiye ile kurulan dostluk ve kardeşlik bağının gittikçe kuvvetlendiğini belirten Kerimov, hayata geçirilecek projelerin bu dostluk ve kardeşliğin sembolü haline geleceğini ifade etti.