1. Ana Sayfa
  2. Ekonomi
  3. Türkiye Dijital Vergi Dairesi Başlatılıyor

Türkiye Dijital Vergi Dairesi Başlatılıyor

12 Mart 2021 Cuma günü Haliç Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen Ekonomi Reformları Tanıtım Toplantısı’nda açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, söz konusu ekonomi paketinin tablosunu ihracatın, üretimin ve yatırımın oluşturduğunu dile getirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan toplantıda ayrıca vergi politikalarına da değindi ve Erdoğan bu kapsamda sadeleştirme adımlarının atılacağını söyledi. Erdoğan’ın açıkladığı Dijital Vergi Asistanı Sistemi’nin uygulamaya koyulması ile birlikte ödeme yapacak olanlara birçok kolaylık gelecek.

Türkiye Dijital Vergi Dairesi Başlatılıyor

Yurtiçi ekonomi piyasalarında, geçtiğimiz yıl kademeli olarak artış gösteren enflasyon rakamları ve döviz kurları, yurtiçi ekonomi yönetiminin yeni adımlar atmasının önünü açtı. Döviz kurlarındaki yıl boyunca gelişen kademeli artış sonrası, geçtiğimi yıl Kasım ayı başlarında ekonomi yönetiminde değişiklikler yapıldı ve ekonomide kalıcı fiyat istikrarı ve ekonomide sıkı duruş için adımlar atılmaya başlandı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Naci Ağbal’ın görevi devralması ile birlikte, ilk olarak para politikasında köklü adımlar atılmış ve politika faizinde Kasım ve Aralık dönemlerinde artışlara gidilmişti. Ocak ve Şubat ayında sabit bırakılan politika faizinin ardından, Mart ayında döviz kurlarının tekrar yükselişe geçmesi ile birlikte, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 12 Mart Cuma günü Haliç Kongre Merkezi’nde Ekonomi Reformları Tanıtım Toplantısı’nı gerçekleştirdi. Toplantıda ekonomi paketinin detaylarını aktaran Erdoğan, paketin tablosunu ihracatın, üretimin ve yatırımın oluşturduğunu belirttikten sonra bir de Dijital Vergi Asistanı Sistemi’nin devreye koyulacağını ifade etti.

Vatandaşların Vergi Dairesine Gitmesine Gerek Kalmayacak

Türkiye’de vergi borcu olan vatandaşlar, daha önce vergi dairesine giderek borçlarını ödeyebiliyor ya da yapılandırabiliyordu. Vergi borçları üzerinden işlem yapmak isteyen vatandaşların, işlemlerini daha kolay biçimde yapmasını sağlamak amacıyla atılan adımlarda, Dijital Vergi Asistanı Sistemi’nin devreye koyulacağı ifade edildi. Erdoğan açıklamalarında, vatandaşların vergi dairesine gitmeden, işlemlerini dijital sistemler üzerinden 7/24 yapmasını sağlayacak olan Türkiye Dijital Vergi Dairesi uygulamasının başlatılacağını dile getirdi. Recep Tayyip Erdoğan konuya ilişkin olarak “Mükellef memnuniyetini sağlamak ve hizmet kalitesini artırmak amacıyla Dijital Vergi Asistanı Sistemi’ni devreye alıyoruz” sözlerini dile getirdi.

Uluslararası Yatırımcıların Karşılaştığı Sorunlar İçin Atılan Adımlar

Dün gerçekleştirilen Ekonomi Reformları Tanıtım Toplantısı’nda ayrıca Cumhurbaşkanı Erdoğan, dış yatırımcıların karşılaştıkları sorunlara da değindi ve buna karşı alınan önlemleri vurguladı. Erdoğan konuya ilişkin olarak yaptığı açıklamalarında, uluslararası yatırımcıların vergi konusunda yaşadığı problemlerin de reform paketi kapsamında incelemeye alındığını dile getirdi. Bu kapsamda meydana gelebilecek olan olası sıkıntıları önlemek amacı ile çifte vergilendirmeyi kaldırma anlaşmalarını revize etmeye çalıştıklarını ifade eden Erdoğan dijitalleşmenin önemini vurguladı.

Erdoğan’dan “Dijitalleşme” Vurgusu

Erdoğan toplantı sırasında yaptığı konuşmalarında, vergi denetimindeki öngörülebilir haksız rekabeti önleyecek olan modellere geçildiğinin altını çizdi. Erdoğan ayrıca dijitalleşmenin önemini “Özellikle dijitalleşmenin sağladığı hızdan yararlanarak, mükelleflerimizin uzun süreye yayılan denetimlerden kaynaklanana sorunlarını da çözüyoruz” sözleri ile dile getirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, dijital vergi denetim sistemi ile vergi inceleme sürelerinin kısaltılacağını duyurdu.