1. Ana Sayfa
  2. Dünya
  3. Türkiye SinoVac Aşı Faz3 Sonuçlarını Açıkladı

Türkiye SinoVac Aşı Faz3 Sonuçlarını Açıkladı

Bilim Kurulu’nun dün aşı ve mutasyon gündemi ile toplanmasının ardından Türkiye’de uygulanacak ilk aşı olan Çinli firma SinoVac tarafından üretilen CoronaVac aşısı ile ilgili açıklama yapıldı. Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serhat Ünal toplantının ardından pazartesi günü Türkiye’de olması beklenen CoronaVac aşısının Faz3 denemelerinin sonuçlarını açıkladı. Aşının etki oranının yüksek olduğu ve yan etki göstermediği belirtildi.

Türkiye SinoVac Aşı Faz3 Sonuçlarını Açıkladı

Tüm dünyada en önemli gündem olmayı sürdüren Covid-19 salgınına yönelik Türkiye’de atılan adımlar kamuoyu ile paylaşılmaya devam ediyor. Türkiye’de önümüzdeki haftalarda uygulanmaya başlanacak olan CoronaVac aşısın ile ilgili birçok ayrıntı da merak ediliyordu. Dün gerçekleştirilen Bilim Kurulu toplantısının ardından Çin aşısı ile ilgili ayrıtılar paylaşıldı.

Türkiye’deki Covid-19 sürecinin en yakın takipçisi olan ve çözümler üretme noktasında önerilerde bulunan Bilim Kurulu dün İngiltere’de tespit edilen mutasyona uğramış Covid-19 virüsünü ve Covid-19 aşı uygulamalarını gündeme alan yeni bir toplantı gerçekleştirdi. Toplantının ardından Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye’deki Covid-19 tablosu hakkında açıklamalarda bulunurken Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serhat Ünal ise pazar gecesi Çin’den yola çıkıp pazartesi günü Türkiye’ye ulaşması beklenen CoronaVac aşısı ile ilgili açıklama yaptı. Bir süredir Türkiye’de Faz3 çalışması devam eden CoronaVac aşısı ile ilgili ilk verileri açıklayan Prof. Dr. Ünal aşının etki oranının yüksek olduğunu ve güvenilir olduğunu açıkladı. Prof. Dr. Ünal, CoronaVac aşısının Faz3 denemeleri ile ilgili ilk dataların Türkiye’den açıklandığını ve Çin hükümetinin de bu verileri kullanacağını da aktardı.

Prof. Dr. Ünal: CoronaVac Aşısının Etki Oranı %91

Prof. Dr. Serhat Ünal Çinli SinoVac firması tarafından üretilen inaktif aşı olan CoronaVac’ın Türkiye’de 14 eylülden bu yana Faz3 çalışmalarının devam ettiğini belirterek yapılan denemelerle ilgili ayrıntılı bilgi verdi. 900’dan fazla kişi üzerinde denendikten sonra güvenilir veriler sonucunda 18 kasımda vatandaşlara da uygulanmaya başlanan CoronaVac aşısının etki oranının %91 olduğunu belirten Ünal bu oranın önümüzdeki günlerde daha da artacağını belirtti. Dünya Sağlık Örgütü’nün %50 etki göstermesini yeterli bulduğunu aktaran Ünal, %91 etki oranının oldukça iyi olduğunu belirtti.

Çin Aşısının Yan Etkisi Yok, Güvenli Görünüyor

Prof. Dr. Serhat Ünal Faz3 çalışmaları ile ilgili açıklama yaptığı CoronaVac aşısında görülen yan etkilerden de bahsederek, güvenilirliği hakkında açıklama yaptı. Plasebo kolunda olan 26 kişiden 6 tanesinin tedavi edildiğini aktaran Ünal, aşı kolundaki 3 sağlık personelinde yan etki görülmediğini, hastaneye yatırmak bir yana hafif bir burun akıntısı dışında hiçbir semptom oluşmadığını aktardı. Aşıda yan etki görülmediğini belirten Ünal, son derece güvenli olduğunu aktardı.

Çin Türkiye’nin Datalarını Kullanacak

Prof. Dr. Serhat Ünal açıklamasında CoronaVac aşısının Faz3 çalışmaları ile ilgili ilk dataların bunlar olduğunu, ilk kez Türkiye’den açıklama yapıldığını ve Çin hükümetinin de bu verileri kullanacağını açıkladı.

Yorum Yap

Yorum Yap