1. Ana Sayfa
  2. Dünya
  3. Türkiye’den Ürkütücü Kuraklık Tablosu

Türkiye’den Ürkütücü Kuraklık Tablosu

Türkiye’de Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan meteorolojik kuraklık haritaları durumun ciddiyetini gözler önüne serdi. Mevsimsel yağışların gerçekleşmemesi ve Covid-19 salgını ile su tüketiminin artması gibi faktörlerin de etkisi ile Türkiye’de kuraklığın doğal afet sınırına girdiği açıklandı. İTÜ Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Şen katıldığı yayında Türkiye’de kuraklığın hangi seviyede olduğunu, hangi faktörlerden etkilendiğini ve kuraklık türlerini açıkladı.

Türkiye'den Ürkütücü Kuraklık Tablosu

Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan meteorolojik kuraklık haritalarında siyah bölgelerin giderek arttığı ve Türkiye’de kuraklık tehlikesinin daha büyük bir sorun haline gelmeye başladığı görülüyor. Mevsimsel yağışların azalması ile kısa sürede barajlarda da etkisini gösteren kuraklığı arttıran nedenler ve sebep olacakları ise en çok tartışılan konular arasında yer almaya devam ediyor.

Meteorolojik kuraklık haritalarında görülen siyah bölgeler kuraklığın yoğun olduğu noktaları gösterir. Haritada son 3 ay içinde kuraklığın giderek daha da arttığı gözlemlendi. Tarımsal kuraklık tartışmalarının ve baraj doluluk oranlarının da sık sık gündeme gelmeye başladığı bugünlerde İTÜ Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretin Üyesi Prof. Dr. Orhan Şen Türkiye’de kuraklığın aşamaları ve etkileyen faktörlerle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye’de Tarımsal Kuraklık Başlıyor

Prof. Dr. Orhan Şen 3 tür kuraklık olduğundan ve birbirini etkileyen bu kuraklıklardan hepsinin Türkiye’de mevcut olduğundan bahsetti. Türkiye’de son aylarda etkisi daha fazla hissedilen kuraklık ile ilgili hissettirmeden gelen bir doğal afet olduğunu açıklayan Prof. Dr. Şen 3 evresinin olduğunu ve 3. evresi olan tarımsal kuraklığın Türkiye’de görülmeye başlandığını söyledi.

Kuraklığın ilk evresinin meteorolojik kuraklık olduğunu belirten Prof. Dr. Şen bunun yağışların azalmasından kaynaklı kuraklık olduğunu açıkladı. İkinci evre olan hidrolik kuraklıkta ise içme ve sulama kanallarında kullanılan sularla ilgili yaşanan sıkıntının tanımlandığını açıklayan Şen, kuraklığın son evresinin tarımsal kuraklık olduğunu ve bunun çiftçiler açısından son derece sıkıntılı olduğunu vurguladı.

Kuraklığın Etkisi Son 3 Ayda Daha Fazla Arttı

Prof. Dr. Şen aylık kuraklık haritaları üzerine de yorumlarını paylaştı. Kuraklığın 1 yıldan fazla zamandır artmaya devam ettiğini açıklayan Şen, son 3 ay içinde etkisini daha fazla göstermeye başladığını belirtti. Haritalarda renklerin her geçen gün daha fazla siyaha gittiğini açıklayan Şen, aşırı kuraklığa doğru gidildiğini belirtti. Prof. Dr. Şen Türkiye’de yaşanan doğal afetler içinde en az fark edilen,n kuraklık olduğunu söyleyerek bunun sebebini sinsice gelişen bir doğal afet olmasına bağlı açıkladı. Prof. Dr. şen kuraklığın son 3 ayda daha fazla etkisi göstermesi üzerinde Covid-19 salgınına bağlı olarak su kullanımının artmasının da önemli bir faktör olduğunu açıkladı.

Baraj Doluluk Oranları Çok Düşük

Prof. Dr. Şen’in dikkat çektiği konulardan biri de mevsimsel yağışların gerçekleşmemesi üzerine baraj doluluk oranlarındaki düşüş oldu. İstanbul’da baraj doluluk oranının %24 olduğunu açıklayan Şen, bunun 50 günlük su anlamına geldiğini açıkladı.

Yorum Yap

Yorum Yap