1. Ana Sayfa
  2. Dünya
  3. Ukrayna: Türk İHA’ları Kendilerini Kanıtladı

Ukrayna: Türk İHA’ları Kendilerini Kanıtladı

Eski Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poreşenko, Türkiye’nin Bayraktar İnsansız Hava Araçları hakkında açıklamalarda bulundu. Rusya ile gerilim yaşadıkları dönemde birçok ülkeden silah ambargosu yediklerini açıklayan Poreşenko, o dönemde sadece Türkiye’den destek gördüklerini söyledi.

Ukrayna: Türk İHA'ları Kendilerini Kanıtladı

Ukrayna’nın şimdiki devlet başkanı Vladimir Zelenskiy’den önceki devlet başkanı Petro Peroşenko Türkiye ve Türk İHA’ları hakkında açıklamalarda bulundu. Perto Peroşenko Ukrayna Devlet Başkanı olduğu 2014-2019 yılları arasında Rusya ile yaşadıkları gerilim esnasında sadece Türkiye’den silah satın alabildiklerini açıklayarak, Türklerin İnsansız Hava Araçlarının Dağlık Katabağ’daki performansları ile kendilerini gösterdiklerini söyledi.

Türkiye son dönemlerde Bayraktar İnsansız Hava Araçları ile sık sık gündeme gelmeye başladı. Türkiye’nin Bayraktar İnsansız Hava Araçları ile ilgili geçtiğimiz haftalarda Rus basınında birçok haber yer almıştı. Kazakistan’ın Türkiye’den İnsansız Hava Aracı alacaklarına dair çıkan haberlerden sonra Kazakistan Savunma Bakanlığı’ndan Türk İHA’larını görmek için heyet gelmesi de iddiaları güçlendirmişti. Bu haberin hemen arkasından ise Sırbistan ve Ukrayna’nın da Türkiye’den İnsansız Hava Aracı alması söz konusu olmuştu. Türk İHA’larına ilginin arttığı bugünlerde eski Ukrayna Devlet Başkanı Petro Peroşenko da konu ile ilgili açıklamalarda bulundu. Kendi devlet başkanlığı döneminde Türkiye’den silah desteği gördüklerini açıklayan Petroşenko, Türk İHA’larının kendilerini kanıtlamış araçlar olduğunu da sözlerine ekledi.

Petro Poreşenko: Türkiye Bize Destek Oldu

Ukrayna eski Devlet Başkanı Petro Peroşenko devlet başkanlığı yaptığı 2014 ile 2019 yılları arasında Türkiye’den silah desteği gördüğünü açıkladı. Peroşenko Rusya ile gerilim yaşadıkları dönemde parasını ödedikleri halde birçok ülkeden İHA satın alamadıklarını, ülkelerin Rusya ile ilişkilerini bozmamak için paralarını geri iade ettiklerini ve silah ambargosu uyguladıklarını söyledi. Petroşenko o dönemde sadece Türkiye’nin kendilerine İnsansız Hava Aracı sattığını açıklayarak Türkiye’den destek gördüklerini belirtti.

Petro Peroşenko başkanlık yaptığı dönemde önceki 25 yıl içinde Ukrayna’nın silahlı kuvvetlerinin çok fazla yıpratıldığını açıklayarak, Rusya ile gerginlik yaşadıkları dönemde sadece birkaç ay ordunun ihtiyacı olan askeri ve tıbbi malzemeyi karşılayabildiklerini sonrasında Rusya ile ilişkilerinin bozulmasından korkan birçok ülkenin Ukrayna’ya silah ambargosu uyguladığını açıkladı. O dönemde Türkiye’nin kendilerine İHA sattığını açıklayan Peroşenko, Türk İHA’larının kendilerini kanıtladığını da açıkladı.

Türk İHA’ları Dağlık Karabağ’da Kendini Kanıtladı

Petro Peroşenko Türkiye’nin Bayraktar İnsansız Hava Araçlarının Dağlık Karabağ’daki başarısında değinerek, Türk İHA’larının kendilerini kanıtladıklarını söyledi. Daha önce aynı yorumlar Rus basınında da yer almıştı. Rus basını uzun süre Çin İHA’larını inceleyen Kazakistan’ın Türk İHA’larının Dağlık Karabağ’daki başarısından sonra Türkiye’ye yöneldiklerini iddia etmişti. Dağlık Karabağ’da Türk İHA’larının kullanılmasının ardından birçok ülkede Bayraktar İnsansız Hava Araçlarına ilgi göstermeye başladı.

Ukrayna 5 Bayraktar İHA Satın Alacak

Ukrayna bilindiği üzere 2019 yılında Türkiye’den 6 tane Bayraktar TB2 ve 3 tane yer kontrol istasyonu almıştı. Ukrayna Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkanı Ruslan Homçak, Ukrayna’nın 2021 yılında 5 Bayraktar İHA daha satın alacağını açıkladı.

Yorum Yap

Yorum Yap