1. Ana Sayfa
  2. Aktüel
  3. Ülke Genelinde Denetimler Başlıyor

Ülke Genelinde Denetimler Başlıyor

1 mart itibarıyla ülke genelinde uygulanmaya başlanan kademeli normalleşme adımları çerçevesinde umuma açılan yerlerde Covid-19 tedbirleri kapsamında denetimler yapılacak. Dinamik denetim modelini tanıtan genelge ile risk düzeylerine göre illerin normalleşme döneminin sürdürülebilirliği ölçülecek. Denetim ekipleri çalışmalarına haftalık program içinde yürütmeye devam edecek.

Ülke Genelinde Denetimler Başlıyor

Kademeli normalleşme adımları kapsamında İçişleri Bakanlığı tarafından 81 il valiliklerine gönderilen “ Haftalık Tematik Denetimler” genelgesi ile risk düzeylerine göre illerde uygulanacak tedbirler belirlendi. Mevcut denetim yapısında daha sağlıklı sonuçlar alınmasını amaçlayan Dinamik Denetim Modeli ile normalleşmenin tam anlamıyla her alanda sağlanması ve sürdürülebilir olması sağlanacak.

Denetim Programları Haftalık Olarak Oluşturulacak

Normalleşmeye başlanmasına karşın salgında yeni bir dönem ile karşılaşmamak için yeni tedbirlere yönelik denetimler hiçbir alan dışarıda kalmayacak şekilde haftalık olarak yapılacak planlar ile denetlemeye tabi tutulacak. Normalleşmenin denetimle geçecek ilk haftası olarak bugünden itibaren haftalık denetimlere başlanacak.  6 mart tarihi itibarıyla ülke genelinde lokanta, kafeterya, kahvehane ve dernek lokali gibi umuma açık yerler denetlenirken, 7 Mart Pazar günü otel ve konaklama tesisleri ile kayak otelleri denetime tabi tutulacak. 8 Mart       ğazartesi günü şehir içi ve şehirlerarası yolcu taşımacılığında kullanılan toplu taşıma araçları, 9 Mart Salı günü berber ve kuaför salonları ile sauna ve hamam gibi işletmelerde haftalık tematik denetim uygulanacak.

10 Mart Çarşamba günü internet kafeler, oyun salonları ve nikah/düğün mekanları, 11 Mart Perşembe günü halı sahalar ve spor tesisleri denetime tabi tutulacak. 12 Mart Cuma günü AVM’ler, bakkallar ve semt pazarları haftalık tematik denetim standartlarına göre değerlendirilecek.

Kolluk Kuvvetleri ve Meslek Kuruluşlarından Yararlanılacak

Haftalık plan dahilinde gerçekleştirilecek olan haftalık tematik denetimlerde kolluk kuvvetleri görev alacak. Kolluk kuvvetlerinin yanında tüm kamu kurum ve kuruluşlarından, yerel yönetimlerden ve meslek odalarından personel, araç ve malzeme gerekleri karşılanacak ve bu kurumlarda görevli personeller denetim ekipleri adı altında denetim personeli olarak görevlendirilebilecek. Belediyeler ve il özel idarelerinden getirilecek personellerin yanında özellikle gıda denetmenleri ve kamudaki iş güvenliği uzmanlarının oluşturacakları ekipler haftalık denetimlerde aktif görev alacak.

Denetimlerde meslek odaları, ticaret odaları, ziraat odları ve şoförler odası gibi meslek kuruluşları ile sivil toplum örgütlerinin katılımına önem verilecek. Denetimlerde tedbir koşullarına uyulup-uyulmadığı, hangi düzeyde uyulduğu gibi yükümlülükler Sağlık Bakanlığı Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberi’ne uygun olarak takip edilecek.