1. Ana Sayfa
  2. Dünya
  3. UNICEF Türkiye Temsilcisinden Önemli Açıklama

UNICEF Türkiye Temsilcisinden Önemli Açıklama

15 Mart 2011 tarihinde Suriye’de başlayan iç savaşta 6 bin 409 çocuk öldürüldü, 5 bin 737 çocuk zorla silah altına alındı. Suriye’de başlayan iç savaştan sonra Türkiye, 3,6 milyon Suriyeliyi ülkeye mülteci olarak aldı ve 3,6 milyon Suriyeli mültecilerin 1 milyon 200 binini okul çağındaki çocuklar oluşturuyor. Ekim 2020 döneminde göreve başlayan UNICEF Türkiye Temsilcisi Regina De Dominicis, konuya ilişkin olarak açıklamalarda bulundu.

UNICEF Türkiye Temsilcisinden Önemli Açıklama

İnsanlık tarihi boyunca binlerce savaş gerçekleşti ve tüm savaşlarda en çok etkilenenler siviller oldu. Bunun en büyük ve en acı örneklerinden biri ise 10 yıl önce Ortadoğu’da, Suriye’ye sıçradı. 15 Mart 2011 tarihinde Suriye’de bir iç savaş başladı ve savaş 10 yıldır sürüyor. Suriye’de başlayan iç savaşta 6 bin 409 çocuk öldürüldü ve 5 bin 737 çocuk da zorla silah altına alındı. Suriye’de başlayan iç savaşın ardından Türkiye, Suriyeli mültecilere sınırlarını açtı ve 3,6 milyon Suriyeli mülteciyi ülkeye aldı. Ülkeye mülteci olarak alınan 3,6 milyon Suriyelinin 1 milyon 200 bini ise okul çağındaki çocuklardan oluşuyor. Ekim 2020 döneminde UNICEF Türkiye Temsilcisi olarak göreve başlayan Regina De Dominicis, konuya ilişkin olarak Hürriyet’e verdiği röportajında konuya ilişkin sözlerini dile getirdi. Dominicis açıklamalarında “Türkiye, şu anda dünyada en fazla göçmene, mülteciye ev sahipliği yapan ülke olarak daha fazla desteği hak ediyor” dedi.

Savaş Süresince 6 Milyon Suriyeli Çocuk Dünyaya Geldi

UNICEF Türkiye Temsilcisi Regina De Dominicis 10 yıldır süren savaşta 6 bin 409 çocuğun öldürüldüğünü, 5 bin 503 çocuğun da yaralandığını ifade etti. Ayrıca 5 bin 737 çocuğun da zorla silah altına alınarak savaşta aktif olarak kullanıldığını ifade eden Dominicis, sadece 2020 yılında 813 çocuğun daha zorla silah altına alındığını dile getirirken, Suriye’de 2,6 milyon çocuğun da ülke içindeki yerinden edildiğini vurguladı. Savaşın başladığı tarihten bu yana yaklaşık 6 milyon Suriyeli çocuğun dünyaya geldiğini ifade eden Dominicis, bu çocukların 4,8 milyonunun Suriye’de, 1 milyonunun ise göç edilen topraklarda doğduğunu ifade etti.

Suriye’de 2,45 Milyon Çocuk Eğitim Alamıyor

Regina De Dominicis, savaş sonrası göç ederek başka ülkelere sığınan 750 bin çocuğun ve Suriye’de de 2,45 milyon çocuğun okula gidemediğini ifade etti. Dominicis, ayrıca Suriye’deki 500 bini aşkın çocuğun kronik olarak yetersiz beslendiğini, 5 yaş altı 137 bin çocuğun da akut yetersiz beslenme durumunda olduğunu ifade etti. Türkiye’nin, dünyada en fazla göçmene, mülteciye ev sahipliği yaptığını ifade eden Dominicis, UNICEF gibi kuruluşların da verdiği destek ile Türkiye’de çocukların eğitim görmesi konusunda yapılan çalışmaların, başarılı şekilde yürütüldüğünü söyledi.

Dominicis “Türkiye’de 700 Bin Çocuk Eğitime Kavuşturuldu”

UNICEF desteği ve başvuruları ile birlikte Türkiye’de 700 bin Suriyeli çocuğun eğitime kavuştuğunu ifade eden Dominicis, tüm çalışmalara rağmen hala 400 bin çocuğun eğitime ulaşamadığını, okul dışı kaldığını dile getirdi. Pandemi nedeni ile sayının artış gösterdiğini ifade eden Dominicis, UNICEF olarak Türkiye ile bu konuda çalışmaların yürütüldüğünü dile getirdi ve destekledikleri en önemli projenin de Hızlandırılmış Eğitim Programı (HEP) olduğunu vurguladı. Dominicis, HEP projesinin bugüne kadar Avrupa Birliği, ABD, Norveç ve Almanya gibi ülkeler tarafından da desteklendiğini ifade etti.