1. Ana Sayfa
  2. Dünya
  3. Ünlü Yazar Bitcoin’i Topa Tuttu

Ünlü Yazar Bitcoin’i Topa Tuttu

Kripto para piyasaları 2020 yılında benzersiz gelişmelere sahne oldu. Mart 2020 döneminde piyasalar toplu halde çakıldı ancak bu dönemden sonra kripto paralar, lider Bitcoin (BTC) öncülüğünde kademeli olarak yükselişe geçti. Bitcoin ile birlikte kripto paraların değerini ciddi ölçülerde artırması, 2021 yılında kripto para piyasalarına duyulan ilginin de zirve noktalarına ulaşmasını sağladı. Yıl boyunca yaşanan bu değer artışlarının arkasında en temel anlamda gelen talepler bulunuyor. Bu talepleri ise birçok farklı etken destekliyor. Bunların arasında gösterilen “kripto paraların enflasyondan korunma aracı” etkeninin ise popüler yazara göre hiçbir geçerliliği yok.

Ünlü Yazar Bitcoin'i Topa Tuttu

Lider Bitcoin (BTC) Mart 2020 döneminde 3 bin 700 dolar seviyesindeydi. Aradan geçen bir yılda Bitcoin, rekorunu neredeyse 65 bin dolara kadar yükseltmeyi başardı. Kurumsal şirketlerin kripto para yatırımları yapmaya başlaması, deva ödeme platformlarının hizmet ağlarına kripto para ile ödeme seçenekleri eklemesi, Bitcoin gibi kripto paraların değer artışları yaşaması gibi etkenlerin yanı sıra, birçok kişi özellikle salgın döneminde artan enflasyon kaygılarına karşı Bitcoin’in ve kripto paraların “koruma görevi” görmesini de ekliyor. Zira bu dönemde yatırımcıların alternatif yatırım arayışları ile kripto paralara yöneldiği biliniyor. Ancak popüler analist ve eski bir risk analisti olan Nassim Taleb, bu konuda çok farklı düşünüyor. Taleb’e göre kripto paralar ile enflasyon arasında hiçbir ilişki bulunmuyor. Taleb, fikirlerini gündeme getirirken bir de yatırımcılara tavsiyede bulunmayı ihmal etmedi.

Taleb’e Göre Enflasyonla Kripto Para Arasında Bağlantı Yok

Bitcoin için “saadet zinciri dolandırıcılığı” benzetmesi yapan Nassim Taleb CNBC ile gerçekleştirdiği röportajında, daha önce de olduğu gibi Bitcoin hakkında eleştiri içerikli yorumlarda bulundu. Nassim Taleb röportajında “Enflasyon ile kripto para arasında hiçbir bağlantı yok. Hem de hiç. Hiperenflasyon yaşanırken Bitcoin fiyatı sıfıra düşebilir, ikisi arasında bir bağlantı bulunmuyor.” dedi.

Taleb Daha Önce De Volatil Yapıyı Eleştirmişti

Taleb’in CNBC röportajında dile getirdiği eleştirel sözler, onun ilk eleştirel yaklaşımı da değil. Taleb daha önce de kripto para piyasalarını ve özellikle Bitcoin’i volatil yapısından dolayı eleştirmişti. Geçtiğimiz aylarda Taleb, tam olarak bu nedenden dolayı elindeki tüm Bitcoin birikimlerini sattığını açıklamıştı. Taleb’in, elindeki Bitcoin’leri volatiliteden dolayı satmasının arkasında Bitcoin’in değer saklama aracı olarak değil, bir “para birimi” olarak değerlendirmesi yer alıyordu. Ancak Bitcoin, yıllar içinde bu durumu değiştirmeyi başardı. Fakat bu değişimin Taleb için yeterli olmadığı anlaşılıyor. Zira Taleb, elindeki Bitcoin’leri birkaç ay önce satmamış olsaydı şimdi kesinlikle daha kazançlı durumda olacaktı.

Taleb: “Bitcoin Almayın, Arazi Alın”

Her ne kadar kripto paralara eleştirel yaklaşıyor olsa da Taleb, Bitcoin’in arkasındaki teknolojiyi tamamen desteklediğini açıkladı. Sistemin oldukça iyi kurulmuş olduğunu ifade eden Taleb, bunun ekonomik bir yere bağlanmasının gereksiz olduğunu dile getirdi ve yatırımcılara enflasyondan korunmak için Bitcoin almak yerine “Arazi alın, zeytin yetiştirirsiniz. En azından elinizde fiyat düştüğünde zeytinyağı olur” tavsiyesinde bulundu.