1. Ana Sayfa
  2. Dünya
  3. Uzay Yarışında Yeni Güç Çin

Uzay Yarışında Yeni Güç Çin

Uzun yıllardır ABD ve Rusya’nın öncülüğünde devam eden uzay çalışmalarında yeni bir güç merkezi doğuyor. Çin son 20 yılda uzay çalışmalarına dair attığı adımlarla Soğuk Savaş döneminde uzay araştırmalarında lider olmayı hedefliyor. Ay ve mars keşifleri, insanlı uzay yolculukları gibi alanlarda birçok yeni çalışma geliştiren Çin, ABD ve Rusya’dan sonra bu alandaki yeni güç haline geliyor.

Uzay Yarışında Yeni Güç Çin

ABD ve Rusya’nın öncülük ettiği uzay çalışmalarında yeni güç Çin oluyor. Özelikle son 20 yılda uzaya dair yaptığı çeşitli araştırma ve denemelerle Çin uzay araştırmalarında öncü güçlerden biri haline gelmeye çalışıyor. Çin’in son yıllarda roket, mekik, keşif araçları gibi üretimlerle kendi uzay araştırma sitemini geliştirmeye çalışıyor. Yaptığı teknolojik çalışmalarla ve donanımların denenmesi ile önemli ölçüde ilerleme kaydeden Çin, gelecek yıllara yönelik uzay araştırma projeleri de planlamaya devam ediyor. 20 yıl içinde çok ciddi ilerlemeye kaydeden Çin’in hedefi uzay araştırmalarında lider haline gelmek.

Çin uzay çalışmalarında merkezi bir konuma sahip olmak için birçok farklı çalışma ve proje gerçekleştiriyor. Ay ve Mars keşifleri için uzaya araç fırlatma denemelerini sürdüren ülke, insanlı uzay yolculukları konusunda da ciddi çalışmalar sergiliyor. ABD’nin uzay araştırmalarında işbirliği tutumunun değişmesi ile kendi uzay istasyonunu kurma kararı alan Çin, uzay teknolojileri ve uydu altyapıları için de projeler hazırlamaya devam ediyor.

Çin 2023’te Yeni Ay Görevi Başlatacak

Ay’ın karanlık yüzüne araç indirme çalışmaları çok eski tarihlerden beri deneniyor. “Çang’ı 4” aracı ile 2019 yılında Ay’ın karanlık yüzüne ilk araç indiren ülke olmayı başaran Çin ardından “Çang’ı 5”  isimli robotik aracı ile aydan örnek toplanması için yeni bir girişim başlattı. 24 kasımda fırlatılan bu robotik aracın ayın yüzeyinden örnek alması bekleniyor.

Ay’ın keşfi ile ilgili çalışmalarda adından sık sık söz ettiren Çin Ulusal Uzay İdaresi, yeni başlatacağı Ay görevlerini de açıkladı. 2023 ve 2024 yıllarında Ay’ın yüzeyinden toprak ve kaya parçası toplanması için “Çang’ı 6” aracını fırlatacağını duyuran Çin, “Çang’ı 7” aracı ile de Ay’ın güney kutbunun keşfini gerçekleştireceğini açıkladı.

Çince “göklerdeki hakikati aramak” anlamına gelen Tienvin isimli aracını da Mars keşifleri için kullanan ülke, aracı 23 temmuzda kızıl gezegene yolladı. Tienvin aracının 7 aylık yolculuktan sonra kızıl gezegene ulaşması bekleniyor.

İnsanlı Uzay Seferlerinde Lider Çin Mi Olacak?

İlk kez 1967 yılında insanlı uzay yolculuğu yapma kararı alan Çin, bu konudaki ilk denemelerinde başarısız oldu. ABD’nin uzay mekiğini örnek alan ülkenin ilk insanlı uzay yolculuğu başarısızlıkla sonuçlandı. Ardından Rusya’nın uzay mekiğinin örnek alarak yeni bir yolculuk planlayan Çin 2003 yılında ilk insanlı uzay yolculuğunu gerçekleştirdi. Çin bu hamleleri ile dünya üzerinde insanlı uzay yolculuğu konusunda ABD ve Rusya ile aynı kapasite ve teknolojiye sahip tek ülke.

Uydu Teknolojisi Geliştirme Çalışmaları Başarılı

Çin’in uzay alanında devam eden çalışmalarından birisi de kendi uzay istasyonunu kurma çalışmaları oluyor. ABD uzay çalışmalarında işbirliğini yasakladığı için Çin, kendi istasyonunu kurmak ve uydu altyapısı geliştirmek için çalışmaya devam ediyor.

Yorum Yap

Yorum Yap