1. Ana Sayfa
  2. Dünya
  3. Varyasyonlar Yeni Dönemi Beraberinde Getirdi

Varyasyonlar Yeni Dönemi Beraberinde Getirdi

Tüm dünyada etkisini sürdürmeye devam eden Covid-19 salgınında yeni bir döneme gelindi. Aşı çalışmalarının başarılı olmasının ardından aşılama uygulamaları yapılırken ilk başta İngiltere’de ortaya çıkan mutasyonlu virüsler Türkiye’de de görülmeye başlamıştı. Mutant virüsün durumu incelenirken son günlerde Brezilya ve Güney Afrika’da görülen mutasyonlu varyasyonlar endişeye neden oldu. Mutant virüsün hızla yayılması yeni önlemleri de beraberinde getirdi.

Varyasyonlar Yeni Dönemi Beraberinde Getirdi

Pandeminin başından beri büyük bir emek verilen filyasyon çalışmaları bu önlemler kapsamında yer aldı. Türkiye genelinde 10 bin filyasyon ekibi Covid-19 hastaları ve temaslı bulunan kişiler üzerinde takip çalışmalarıyla beraber aşılama çalışmalarında da takibini sürdürüyor. Yeni dönemde Danimarka, Güney Afrika, Brezilya ve İngiltere’den gelenler için yeni önlemler alındı. Önlemler kapsamında son 72 saatlik sürede yapılan PCR testlerin sonuçları geçerli olmayacak ve 14 günlük süre zarfında karantina uygulaması devam edecek.  Karantina uygulamalarında İngiltere ve Danimarka’dan gelenler istedikleri adreste kalabilecek olmasına karşı Güney Afrika ve Brezilya’dan gelenlerin Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenmiş olan takipli yurtlarda kalmasına karar verildi. PCR testlerinde negatif sonucu görülürse karantina süresi 10 gün ile sınırlandırılabilecek, pozitiflik devam ederse zorunlu olarak uygulanan 14 günlük karantina devam edecek.

Testler 48 Saatte Bir Tekrarlanacak

Yurtdışı girişli olanlara uygulanacak olan önlemlerin yanında ülke içindeki önlemlerde merak ediliyor. Ülkemizde mutant virüsün görüldüğü il sayısının 23 sınırına ulaşmasında sonra ülke içinde de bölgesel uygulamalara gidildi. Mutant virüs tedavisi gören her hastalara tedavinin devam ettiği 10’uncu gün test yapılacak. PCR testinin pozitif çıkması halinde karantina devam edecek ve yapılan PCR testleri her 48 saatte bir yenilenecek. Negatiflik sağlanana kadar bu uygulama devam edecek. Hastaların yanında karantina da bulunan temaslı kişilerde negatif sonuç sağlanana kadar izolasyon da kalmaya devam edecek.

Tuzla İlçe Sağlık Müdürü Dr. Ahmet Karakaşlı Değerlendirmeler yaptı

Salgının başından beri çalışmalarına hızlanarak devam ettiklerini belirten Tuzla İlçe Sağlık Müdürü Dr. Ahmet Karakaşlı, toplu alanlarda Covid-19 virüsüne karşı sürekli sahada olmak gerektiğini vurgularken, mutant virüslerinde görülmesiyle beraber vaka sayılarındaki artışın önüne geçilmesi gerektiğini, bakanlığın 4 ülkeden gelenlere yönelik aldığı önlemlere dikkat çekerek anlattı. Mutant virüslerin etkileri ile birlikte enfekte olmuş hastalar ile temaslı olarak bulunan kişiler için yapılan işlemlere dikkat çeken Karakaşlı, mutant virüslü hastaların ve temaslıların takip algoritmalarında da değişikliğe gidildiğini belirtti.

Evde Aşı Hizmeti Veriyoruz

Salgının başından beri büyük bir özveriyle çalışmalarını sürdüren filyasyon ekiplerinin büyük risk altında mücadeleye devam ettiğini belirten Karakaşlı, artık filyasyon ekipleri ile mücadele evlerde aşılama çalışmaları ve ambulans desteği ile verildiğini belirtti. Aile apartmanlarının çok büyük risk unsuru olduğunu belirten Karakaşlı, temaslılardan numune alındığını vurguladı. Her vakada yaklaşık 15 dk bulunduklarını ifade eden Dr. Pelin Aşkın, aşılama çalışmaları ile moral bulduklarını ekledi.