1. Ana Sayfa
  2. Dünya
  3. Veda Turuna Çıkan Pompeo’dan Gerilimi Artıracak Sözler!

Veda Turuna Çıkan Pompeo’dan Gerilimi Artıracak Sözler!

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, kaybedilen başkanlık seçimleri ardından çıktığı veda turunda Türkiye ile ilgili skandal sözlere imza attı. Pompeo Fransız Le Figaro gazetesine verdiği demeçte Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Orta Doğu politikalarını agresif olarak nitelendirerek, Avrupa’yı ABD ile birlikte Türkiye’ye karşı hareket etmeye çağırdı! Paris ardından Türkiye’yi de ziyaret eden Pompeo, Ankara yerine İstanbul’a gelmeyi tercih etti.

Veda Turuna Çıkan Pompeo'dan Gerilimi Artıracak Sözler!

Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Türkiye’ye gelerek yoğun program bahanesi ile Ankara’yı ziyaret etmediği “veda turunda” Fransa’ya uğradı. Fransız basınına Türkiye’yi kötüleyen sözler sarf eden Pompeo, Türkiye’nin son zamanlarda Orta Doğu’daki hamlelerini “agresif” olarak nitelendirdi.

“ABD Yönetimi ile Birlikte Avrupa Birlikte Hareket Etmeli”

Fransa’nın köklü gazetesi Le Figaro’ya demeç veren Mike Pompeo, Türkiye’nin Orta Doğu’daki hamlelerine değinerek, “ABD yönetimi ve Avrupa’nın son aylarda Türkiye’nin Orta Doğu’daki gerçekleşen hamlelerine karşı ortak hareket etmesi gerektiğini” ifade etti. Pompeo küstah sözlerinde Türkiye’nin politikalarını “agresif” olarak değerlendirdi.

“Fransa Cumhurbaşkanı Macron ve Ben Hemfikiriz”

Le Figaro gazetesine verdiği açıklamada Pompeo, Türkiye’nin Azerbaycan’ı desteklemesi ile birlikte Libya ve Akdeniz’deki hamlelerinden rahatsızlık duyduğunu açıkça ifade ederken, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’a destek verdi. Pompeo, “Fransa Cumhurbaşkanı Macron ve ben, Türkiye’nin son dönemdeki hareketlerinin çok agresif olduğu konusunda hemfikiriz. Avrupa ve ABD, birlikte çalışarak Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı, böyle hamlelerin kendi halkının menfaatlerine olmadığına ikna etmeliyiz.” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin askeri hamlelerinin endişe yarattığını da belirten Pompeo’ya Türkiye’nin NATO üyeliğin hakkında soru da soruldu. Pompeo, Türkiye’nin NATO’da kalması ya da ayrılması seçeneklerini içeren soruya ise yanıt vermemeyi tercih etti.

Paris’in Ardından İstanbul’a Geldi

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, sancılı geçen başkanlık seçimleri ardından Başkan Donald Trump’ın kaybetmesi ardından geride bıraktığımız hafta Fransa ile başlayan turunda, Türkiye’de İstanbul’u da içeren bir rota çizdi. Veda turu olarak değerlendiren temaslarda Pompeo, Paris ardından İstanbul’a geldi. Türkiye’de Fener Rum Patriği Bartholomeos ile görüşecek olan Pompeo, Türkiye ardından Gürcistan, İsrail, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri ile görüşmelerde bulunacak. Ankara’ya ise “yoğun program” sebebi ile Pompeo’nun uğramadığı kaydedildi.

Pompeo Çavuşoğlu’nun Davetini Reddetti!

ABD Dış İşleri Bakanı Mike Pompeo’nun Türkiye ziyareti ile ilgili Türk yetkililerden yapılan açıklamaya göre, Dış İşleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu mevkidaşını Ankara’ya davet etti. Pompeo ise daveti reddetmenin yanında Çavuşoğlu’nu İstanbul’a çağırdı. Pompeo’nun bu tutumundan Mevlüt Çavuşoğlu’nun rahatsız olduğu bildirildi.

Filistinliler De Tepki Gösterecek!

Öte yandan temas edeceği ülkelerde İsrail’in de bulunduğu kaydedilen Pompeo’nun, İsrail’de iki gün kalacağı ve Golan Tepeleri ile birlikte Batı Şeria’daki yerleşim yerlerini ziyaret edeceği bildirildi. Pompeo’nun bu ziyareti ABD nezdinde bir ilk olacağı kaydedilirken, tepki çekmemek adına daha önce hiçbir ABD’li üst düzey yetkilinin bu bölgeleri ziyaret edilmediği biliniyor.

Yorum Yap

Yorum Yap