1. Ana Sayfa
  2. Ekonomi
  3. Vergi Borçlandırmasında İlk Taksit Son Günü!

Vergi Borçlandırmasında İlk Taksit Son Günü!

Çıkarılan yasa ile birlikte vergi borçlarına getirilmiş olan yapılandırma işlemlerinin ilk taksitlerinin ödenmesi için son tarih bugün doluyor. Bu yıl uygulanmasına başlanmış olan değerli konut vergisinin ilk taksit ödemesi de yine bugün tamamlanıyor. Mükelleflerin yapılandırılmış borçlarını ödemeleri için bugün tarihine dikkat etmeleri gerekiyor.

Vergi Borçlandırmasında İlk Taksit Son Günü!

Borç yapılandırması kapsamında ilk taksitinden değerli konut vergisi ve basit usulde olan mükellefler kapsamında olanlar için gelir vergisinde dair pek çok verginin yapılandırmasının ilk taksit ödemeleri bugün sona eriyor. Yapılan yapılandırmanın bozulmaması ve geçersiz olmaması için ilk taksitin ödenmesi gerekiyor. İlk taksit ödemesinin yapılmaması halinde ise yapılandırma bozulacağı için bu haktan yararlananlar önemli bir hak kaybına uğramış olacaklar. Yapılandırılmış borçların, borçluların tercihlerine göre Gelir İdaresi Başkanlığı GİB internet sitesi üzerinden anlaşmalı bankalara ait olan kredi ya da banka kartları ile ödenmesi mümkün. Bunun yanında borçlar, banka hesabından havale ile yabancı ülkelerde faaliyet göstermekte olan bankalara ait kartlar ile, vergi tahsiline yetki vermiş olan vergi dairesi vezneleri yardımıyla ya da PTT şubelerinden de ödenebiliyor.

İlk Taksit Ödemesi Yapılmazsa Yapılandırma Bozuluyor

Bunun yanında yılbaşından itibaren alınmaya başlanan değerli konut vergisine ait olan beyannameler de 22 Şubat tarihine kadar verilmişti. Değerli konut vergisi kapsamında Türkiye ülke sınırları içerisinde yer alan bina vergi değeri bakımından 5 milyon TL’yi aşan mesken nitelikli taşınmazlar için vergi alınıyor. Vergi kapsamında beyannamenin verilmiş olduğu yetkili vergi dairesi tarafından yıllık olarak tarh ve tahakkuk edilmesi sağlanıyor. İlk taksit ödemesi süresinin bugün dolduğu vergi için ikinci taksit ödemeleri de Ağustos ayının sonunda alınmaya başlanacak. Vergi yılda iki kez alınıyor ve iki eşit taksitler halinde ödeniyor.

Diğer tarafından terzi, taksici, berber, ayakkabı tamircisi ve minibüs işletmecisi gibi meslek kollarında olup geliri basit usulde tespit edilmiş olan ticari kazançlardan oluşan vergi mükellefleri de 1 Mart mesai bitimine kadar yıllık gelir vergisi beyannamelerini vermek durumundalar. Söz konusu olan mükellefler için beyannamelerini Defter – Beyan Sistemi üzerinden vermeleri gerekiyor. 2020 yılı kazançlarına ilişkin olarak verilmesi gerekecek beyannameler üzerinden hesaplanacak gelir vergisi iki eşit taksit ile ödemeleri yapılacak. Birinci taksitin ödenmesi için bugün son gün olurken, ikinci taksitin ise Haziran ayında ödenmesi gerekiyor. İlgili vergiyi ödemek için anlaşmalı bankalardan ve tüm vergi dairelerinden işlem yapılabilecek.

Diğer ücret geliri elde etmekte olan hizmet erbaplarının 2021 yılında ödeyecekleri gelir vergisinin tarhı ve ilk taksitinin ödeme işlemleri için de bugün son gün olarak belirlendi. Böylece kazançları basit usulde tespit edilmiş olan ticaret erbabı yanında çalışmakta olanlar, özel hizmetlerde görev yapan şoförler ve özel inşaat sahiplerinin ücret kapsamında çalıştırdığı inşaat işçileri de yine gelir vergisine ait ilk taksit ödemelerini bugün yapabilecekler.