1. Ana Sayfa
  2. Dünya
  3. Virüs Aşılarına Karşı Güvensizlik Yaratılıyor

Virüs Aşılarına Karşı Güvensizlik Yaratılıyor

Geçirdiğimiz yıl boyunca etkisini arttırarak sürdüren dünya genelinde bir buçuk milyondan fazla can kaybına sebep olan koronavirüsle mücadele çalışmalarında sona gelindi. Dünyanın pek çok ülkesinde aşı çalışmaları hız kesmeden devam ederken aşı ve aşılama destekçileri kadar korona virüs aşılarına karşı tepki gösterenler ve olumsuz algı yaratma peşinde olanlar da gündemde yer almaya başladı.

Virüs Aşılarına Karşı Güvensizlik Yaratılıyor

Salgının Türkiye’de de korkutucu şekilde artması ve yayılmaya devam etmesi sonunda diğer dünya ülkeleri gibi Türkiye’de aşı çalışmalarına hız verdi. Bütün dünyayı etkisi altında tutan koronavirüs için aşılamanın gerekli ve kaçınılmaz olduğu söyleyen uzmanların yanında dünya da üretilen aşılara karşı olumsuz ve yanlı açıklamalarda bulunanlar da var. Koronavirüs aşılarının insanlar tarafından olumsuz şekilde algılanmasına yol açan bu tarz propagandaların toplumları olumsuz etkileyeceği ve salgının daha fazla can kaybına yol açacağını belirtildi. Toplumun aşılanmaması durumunda yüzde 75’inin hasta olabileceğine de dikkat çekildi.

Bilim Kurulu Doğanay’dan Aşı Açıklaması

Koronavirüse karşı Sağlık Bakanlığı tarafından tatbik etme çalışmaları sürerken ve topluma aşı ile ilgili olumsuz haberler yayanların her toplumda her dönemde var olduğunu belirten Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Doğanay, aşının gerekli olduğunu aşıların üretim yeri göz önünde bulundurularak yanlış algı yaratmanın gereksiz olduğunu söyledi. Doğanay, bu gibi tartışmaların Türkiye’ye ağır bedeller ödeteceğini de sözlerine ekledi.

Türkiye’de Uygulanacak İnaktif Aşı Güvenli

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Doğanay yaptığı açıklamada diğer ülkelerden sağlanan aşılara karşı güvensizlik yaratanları göz önünde bulundurarak; Türkiye ‘de de aşı çalışmalarının devam ettiğini ve üretilen inaktif aşının sadece halsizlik ve kırgınlık gibi yan etkilerinin var olduğunu söyledi. Doğanay itibarsızlaştırma çalışmaların gereksiz ve yanıltıcı olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi. Şuanda dünya genelinde üretilmiş olan aşıların tüm dünya ihtiyacını karşılayamayacağını ve aşının tüm dünyaya gerekli olduğunu bu tartışmaların olumsuz bir bakış açısı yarattığı açılmasında bulundu.

Türkiye’de Aşılar Yeniden Test Edilecek

Bilim Kurulu üyesi Doğanay aşıların tekrar kontrol edileceğini de açıkladı. Tüm dünyanın aşıya ihtiyacı olan bu dönemde ulaşılabilen aşıların alınacağını ve tabi ki kontrol edileceğine de dikkat çeken Doğanay, onaylanmış ve ruhsatlanmış aşılarının da tekrar dikkatle kontrol edildikten sonra aşılanmaya başlanacağını duyurdu. Toplum tamamının aşılanması için daha fazla aşı ihtiyacı olduğu ve salgının ancak bu şekilde önlenebileceği de belirtti.

Aşı Güvensizliği Yaratmak Tehlikeli

Aşı çalışmalarının hızla devam ettiği bu günlerde Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Muhammed Emin Akkoyunlu, çalışması tamamlanan aşılarda olumsuz bir cevap alınmadığı sadece halsizlik ve kırgınlık gibi etkileri olduğunu söyledi.

Başarılı giden aşı çalışmalarının uygulanması ve salgında etkili olarak kullanılmasının karşısındaki en büyük tehlikenin aşıya karşı güvensizlik yaratmakta olan grupların olduğunu belirtti. Bu gibi tartışmalara son verilerek aşıların hastalığın en yoğun zamanında uygulanması gerektiğini belirtti.

Yorum Yap

Yorum Yap