1. Ana Sayfa
  2. Ekonomi
  3. Yerli Hisse Varlıklarında Önemli Artış Yaşandı

Yerli Hisse Varlıklarında Önemli Artış Yaşandı

Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği tarafından açıklanan verilere göre 2021 Mart ayında yerli yatırımcıların finansal varlıklarında son bir yıllık süreç içerisinde yüzde 34 oranında büyüme kaydedildiği belirtildi. Buna göre yatırım miktarı 5,3 trilyon lira üzerine çıkış yaparken önemli bir büyüme de yaşanmış oldu. TSPB verileri aynı zamanda son bir yıllık süre içerisinde yerli yatırımcılarda hisse senedi varlıklarında ise yüzde 152 oranında büyüme kaydedildiğini gösterdi ve 2021 Mart ayı kapsamında 418 milyar liraya ulaştığı ifade edildi.

Yerli Hisse Varlıklarında Önemli Artış Yaşandı

TSPB tarafından açıklanan veriler kapsamında 2021 yılı Mart ayına dönük özet finansal piyasa verileri açıklandı. Veriler, yılın özellikle ilk üç ayında yurt içi yerleşiklerin yani yerli yatırımcıların finansal varlıklarında artış yaşadığını gösteriyor. Buna göre yerli yatırımcılar 31,4 milyar lira artış, yurtdışı yerleşiklerin yani yabancı yatırımların finansal varlıklarında ise 56 milyar lira düşüş yaşandı. Yurtiçindeki yatırımcıların sayılarının artmasına karşılık yurtdışı kaynaklı düşüşün yaşanması ise olumsuz olarak değerlendirildi. Özellikle ekonomik ve siyasi alandaki yaşananlar yüzünden yabancı yatırımcıların yapmakta oldukları yatırımları azalttıkları tahmin ediliyor.

Yatırım Miktarı 5 Trilyon Lirayı Geçti

TSPB tarafından TCMB ve Merkezi Kayıt Kuruluşu MKK kaynaklarını temel alarak derlediği finansal piyasa verileri kapsamında 2020 yılının sonunda 5,28 trilyon lira olarak belirlenmiş olan yerli yatırımcıların finansal varlıkları, 2021 yılının Mart ayının sonunda 5,31 trilyon liraya ulaştı. Aynı dönemde ise yabancı yatırımcıların finansal varlıklarında ise düşüş yaşandı ve 615,7 milyar liradan 559 milyar seviyesine önemli bir düşüş kaydedildi. TSPB verilerinde aynı zamanda yıllık bazda yerli yatırımcıların hisse senetlerinde artış görülüyor. Yerli yatırımcıların hisse senedi varlıkları ise son bir yılda yüzde 152 oranında büyüme kaydetmiş oldu.

Hisse Senedi Varlıklarında Önemli Artış

BİST’te Mart ayında yaşanmış olan düşüşe rağmen 2021 yılının ilk çeyreğinde yerli yatırımcıların finansal varlıklarında en hızlı büyüme sunan alan varlığa dayalı menkul kıymet ve varlık teminatı sunan menkul kıymetler sonrasında hisse senetleri olduğu görüldü. Verilere bakıldığında geçen yılın sonunda 380 milyar lira olan yerli yatırımcılara ait hisse senedi varlıklarının yılın ilk çeyreğinde yüzde 10 oranında artış gösterdiği ve Mart ayı sonunda da 418 milyar liraya ulaştığı görülüyor. Söz konusu tutarın ise 132 milyar lirası kurumsal yatırımcılara, kalan 239 milyar lirası ise bireysel yatırımcılardan kaynaklanıyor.

2020 yılının sonunda yaklaşık olarak 2 milyon olan BİST hisse senedi piyasası içerisinde bakiyeli yatırımcı sayısında da halka arz uygulamalarının eşit dağıtımlı olacak şekilde yapılması ile 2021 Mart ayı sonunda 2,5 milyonu aştığı da kaydedildi. Verilerde aynı zamanda 220 yılının sonunda 1,4 milyon olan hisse senedi piyasalarında ayda en az bir kez işlem yapmakta olan yatırımcı sayısı da bu yılın Şubat ayının sonunda 1,6 milyon seviyesinin üzerine ulaştı.