1. Ana Sayfa
  2. Manşet haberler
  3. Almanya’dan ABD’ye Yönelik Açıklama Geldi

Almanya’dan ABD’ye Yönelik Açıklama Geldi

Geçtiğimiz aybaşında ABD’de yaşanan seçim sonrası Avrupa’da değişen Amerika yönetimine yönelik yorumlar yapıldı. Özellikle Almanya, Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada ABD ile ittifak kurulmuş ilişkilerinin olmasını istediğini belirtti. Almanya Dışişleri Bakanlığı, ABD ile iyi ilişkiler sağlamak yolunda istekli ve hazır olduklarını açıkladı.

Almanya'dan ABD'ye Yönelik Açıklama Geldi

Amerika’da Başkan Donalp Trump’ı geride bırakarak seçimi kazanıp yeni yönetimin başına geçen John Biden ile ABD’nin uluslararası ilişkilere etkili olarak geri dönüşünün gerekliliğini ve Almanya yönetiminin bu geri dönüşte ABD ile stratejik ortak olmak ve  işbirliği içinde bulunma isteğini Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, Almanya’da yayınlanan bir dergiye verdiği demeçte  belirtti. Rusya ya da Türkiye gibi aktörlere daha fazla boşluk doldurma fırsatı verilmesinin önüne geçilmesi için Biden yönetimi Almanya’dan destek aldı.

ABD Almanya İşbirliği Etki Yaratacak

Heiko Maas söz konusu boşlukları “oyunculara oyun alanı sunmayız” ifadeleri ile eleştirdi.  ABD ile işbirliğine hazır olduğunu belli eden Almanya Dış İşleri Bakanı Maas, Avrupa ve Almanya’nın stratejik olarak yakınlaşması gerektiğini söyledi. Bu açıklamalarına barışı, demokrasiyi ve insan haklarını korumak için gerekli olan çabaların da sağlanacağını sözlerine ekledi. ABD’deki yönetim değişikliğinin ve Almanya ile işbirliğinin hem Avrupa’da hem de uluslararası alanda beklenenden büyük bir etki yaratacağını da belirtti.

Almanya’nın İşbirliği Barış ve Demokrasi İçin

ABD yönetimi ile stratejik ortaklık istek ve hedefi içinde açıklamalarda bulunan Almanya, “Biz Avrupalılar, ABD ile ittifak içinde barışı ve demokrasiyi garanti altına almak için üzerimize düşeni yapmaya hazırız” şeklinde açıklamalarda bulundu. Bütün bu açıklamalardan sonra da ABD ile işbirliği yaklaşımının desteklendiği bir kez daha gözler önüne serildi.

NATO Avrupa Sahasında Güçlenecek

Avrupa genelinde NATO’nun etkisini güçlendirmek ve geliştirmek istediklerini belirten Heiko Maas, bu isteği yerine getirmek için Akdeniz’den Orta Doğu’ya kadar NATO’nun güvenlik politikalarının uygulanmasının yük altına girdiğini bildirdi. Bu yolla sağladığımız güvenlik çıkarlarından farklı olarak bölgesel siyasi çıkarları ABD ile sağlanacak güvenli ve dengeli bir süreç içinde devam etmenin önemli olduğunu belirtti. NATO’nun Avrupa’da yeni gelişmeler sağladığını ve bu gelişmelere destek olarak NATO’nun Avrupa sahasında güçlendirildiği yapılan açıklamalara eklendi.

Almanya Politikalarını Değiştirecek Mi?

Yeni ABD başkanı Biden’in göreve seçilmesinden önce eski başkan Donalp Trump tarafından yapılan açıklamada Afganistan’da bulunan askerlere ilişkin açıklama yapılmıştı. Afganistan’da bulunan askerlerin geri çağırılacağına ilişkin yapılan açıklamada Alman Dışişleri Bakanı ABD’nin askerleri çekmesi ile oluşacak olan güvenlik boşluğunda askerlerin güvenliğini sağlamak amacıyla ABD askerlerinin çekilmesi ardından Alman askerlerinin de bölgeden geri çekileceğini belirtti.

Amerika Birleşik Devletleri’nin yeni Başkanı John Biden ile yeni ve etkili bir stratejik güç oluşturacağına yönelik yorumlar Almanya tarafından işbirliği çerçevesinde olumlu olarak değerlendirildi.

Yorum Yap

Yorum Yap