1. Ana Sayfa
  2. Ekonomi
  3. BDDK’dan Şaşırtan Açıklama Geldi

BDDK’dan Şaşırtan Açıklama Geldi

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) özellikle kuyumla ilgili bazı harcamalarda, elektronik ve elektrikli eşya alımları ile mobilya alımlarına ilişkin kredi kartı taksit sayıları ile ilgili açıklama yaptı. Taksit sayılarına yönelik yapılan bu düzenlemenin ardından taşıt kredilerinde de vade sınırlaması getirildiği yapılan açıklamada belirtildi. Kurul kararı ile alınan taksitlendirme sürelerine ilişkin değişikler de açıklamada yer aldı.

BDDK'dan Şaşırtan Açıklama Geldi

Yapılan açıklama da banka kartları ve kredi kartlarında külçe halinde ve basılı olan kuyum harcamaları kararların dışında bırakıldı. Böylece kapsam dışında kalan kuyum harcamalarında kartların taksitlendirme süreleri karardan önce 18 iken alınan karar ile 6 aya düşürüldü.

Elektronikte De Taksitlendirme Süresi Değişiyor

Elektronik eşyalar için 6 ay olan taksitlendirme süresi için ödeme sınırı olarak belirlenen 3500 Türk Lirası altındaki televizyon alımları yönerge dışında tutulurken elektronik her türlü eşya alımlarında ise taksitlendirme süresi alınan kararla 6 aydan 4 aya düşürüldü. Elektronik eşya alımlarında fiyatı 3500 Türk Lirasını geçmeyen televizyon alımları kapsamının dışında tutuldu. Bilgisayar ve tablet benzeri ürünler elektronik ürün olmasına rağmen bu kapsamda yer almayacağı açıklandı.

Elektrikli Ürün Alımları Da Karar Kapsamında

BDDK, elektronik eşyaların yanında elektrikli ürün taksitlendirme sürelerine yönelik değişiklikleri de yaptığı açıklamada belirtti. Elektronik her türlü eşya alımında taksitlendirme süresi eskiden 18 ay iken alınan yeni kararla 12 aya indirildi. Elektrikli eşya kapsamına giren buzdolabı, bulaşık makinası, küçük ev aletleri kararlar kapsamına dahil edildiği belirtildi.

Taşıt Kredileri Taksitlerinde De Değişiklikler Yapıldı

Banka kartları ve kredi kartlarının taksitlendirme süreleriyle ile ilgili olarak yapılan açıklamalarla beraber taşıt alımlarında kullandırılan kredi vadeleri konusunda değişiklikler olduğu belirtildi. Bu konuyla ilgili yönetmelikler değerlendirildiğinde taşıt alımları için kullandırılan kredilerinin vade sınırlamaları nihai fatura değeri 3 bin lira ödeme sınırı olmak koşulu ile vade süresi 48 aydan 36 aya indirildi. Diğer bir koşul ile nihai fatura değeri 750 bin liradan fazla olan taşıt alımlarında kullandırılan kredilerde ise vade süresi kırk sekiz aydan yirmi dört aya düşürüldü. Bu vade düşürülmelerine ek olarak taşıt teminatlı şekilde kullandırılan banka kredilerinde ise eskiden 48 ay olarak belirlenen taksitlendirme süreleri 36 aya indirilmesine yönelik açıklama Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’ndan geldi.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu Alınan Karaları Resmi İnternet Sitesinden Duyurdu

Yaptığı şaşırtıcı açıklama ile dikkatleri üzerine çeken BDDK, alınan kararların ve yapılan değişikliklerin ilgili kuruluş birliklerine ilan edilip, duyurulmasına ve kurumun resmi internet sitesinde yayınlanmasına karar verdi. İçinde bulunulan dönem göz önünde bulundurularak ekonominin dikkate alınması ve önlemler alınması beklenen bu dönemde kararlara katılanlar kadar tepki gösterenlerde yer aldı. Vatandaşlar içinde bulunulan ekonomik süreçte taksit sayılarının düşürülmesine yoğunlukla olumsuz tepkiler verdi.

Yorum Yap

Yorum Yap