1. Ana Sayfa
  2. Ekonomi
  3. Damga Vergisi ile İlgili Olumlu Gelişme!

Damga Vergisi ile İlgili Olumlu Gelişme!

Salgın yüzünden ücretsiz izine çıkarılmış olan işçilere yönelik olarak verilen nakdi ücret desteğinden kesilmekte olan damga vergisi ile ilgili olumlu gelişme yaşandı. Ak Parti milletvekilleri tarafından TBMM’ye sunulmuş olan yasa teklifi kapsamında ücretsiz izne çıkarılmış olan çalışanlara verilen nakdi ücretten kesilen damga vergisi kalkıyor. Bu konuyla ilgili benzer düzenlemelerin aynı zamanda işsizlik ödeneği ve kısa çalışma ödeneği için de hayata geçirilmesi hedefleniyor. Bu sayede desteklerden yararlanan işçilerin eline daha yüksek oranlarda maaş geçmesi mümkün olacak.

Damga Vergisi ile İlgili Olumlu Gelişme!

Salgın yüzünden işsizlik ödeneği, kısa çalışma ödeneği, yarım çalışma ödeneği ve nakdi ücret desteği alan çalışanlara yönelik halihazırda verilen ücretlerden çeşitli kesintiler yapılıyor. Fon kapsamında yapılan tüm ödemelerde binde 7,59 oranında damga vergisi alınıyor. Ücretsiz izne çıkarılmış olan çalışanlara geçen yılın 17 Nisan tarihinden itibaren nakdi ücret uygulaması yapılıyor. 2021 tarihi itibariyle günlük 47,70 TL’ye denk gelen bu tutar aylık olarak da 1431 TL yapıyor ve aylık bazda 11 TL damga vergisi kesildiği için çalışanların eline 1420 TL ücret geçiyor.

Damga Vergisinde Önemli Gelişme

2021 yılı öncesinde 1177 TL olan nakdi ücret desteğinden, 9 TL damga vergisi kesiliyor ve çalışanın eline de 1168 TL geçiyordu. Özellikle salgın yüzünden işinden olan ve maddi açıdan zor duruma düşen çalışanlara yönelik kesilen damga vergisi önemli bir sorun yaratıyordu. Buna yönelik adımlar atıldı ve Ak Partili Nilgün Ök önderliğinde geçen hafta TBMM Başkanlığı’na 18 maddelik yasa teklifi sunuldu. Bu kapsamda nakdi ücret desteğinin de 1431 TL’den 1500 TL’ye çıkarılması teklif edildi. Aynı zamanda kanunda yapılacak teklifle de damga vergisinin kesilmemesi talep edildi.

Net 1500 TL İşçinin Eline Geçecek

Bu bağlamda nakdi ücret desteği 1500 TL’ye çıkmış olacak ve 11 TL tutarında kesilen damga vergisi de artık alınmayacak. Ancak bu durum ücretsiz izinde olan çalışanlar için geçerlilik taşıyacak. Bununla birlikte uzmanlar işsizlik ödeneği, kısa çalışma ödeneği ve yarım çalışma ödeneği gibi farklı fonlardan yararlanan işçiler için de damga vergisinin kaldırılmasını talep ediyorlar. İşsizlik ödeneği çalışanın son 4 aylık ortalama ücretinin yüzde 40’ı oranında bağlanıyor ve en yüksek asgari ücretin yüzde 80’i kadar olabiliyor. Bu kapsamda brüt 1431 TL ve 2862 TL arasında bulunan işsizlik ödeneğinden 11 TL ile 22 TL arasında damga vergisi kesiliyor.

Kısa çalışma ödeneği için ise çalışanın son 12 aylık ortalama ücreti kapsamında yüzde 60 oranında fon sağlanıyor ve bu tutar asgari ücretin yüzde 150’sine kadar artış gösterebiliyor. Aylık 2146 ve 5366 TL arasında değişen kısa çalışma ödeneğinden de 17 TL ile 40 TL arasında damga vergisi kesintisi yapılıyor. Bu yüzden nakdi ücret desteğinin yanında diğer desteklerden de yararlananlar için damga vergisinin kaldırılması isteniyor.