1. Ana Sayfa
  2. Ekonomi
  3. Hisse Senedi Fiyatları Nelerden Etkilenir?

Hisse Senedi Fiyatları Nelerden Etkilenir?

Birçok etkene bağlı olarak hisse senetleri fiyatları etkilenebilmektedir. Peki, Hisse senedi fiyatları nelerden, nasıl etkilenir? Hisse senedi fiyatlarına ekonomi etkisi nasıldır? Merak edilen ayrıntılara yazımızdan bakabilirsiniz.

Hisse Senedi Fiyatları Nelerden Etkilenir?

Hisse senedi fiyatları birçok etmenden etkilenebilir. Bütün yatırımcılar iyi bir kazanç sağlayabilmek için hisse senedinin alış fiyatı ve satış fiyatının nelerden etkilendiğini öğrenmek zorundadırlar.

Hisse Senedi Fiyatlarında Arz Ve Talep Faktörü Nasıl Etkilenir?

Arz ve talep etkisi hisse senet fiyatlarının şekillenmesini sağlar. Alfred Marshall ve Leon Walras’ın ekonomi modeli hisse senedi fiyatlarının oluşumunda temel niteliği taşır. Ekonomi piyasalarında arz ve talep dengesi yapılmasıdır. Bu piyasalar pazarlık yapılan ve hisse senedi fiyatlarının belirlendiği yerdir. Piyasadaki hisse senetlerini herkes satın almak isterse arz faktöründen dolayı hisse senedi fiyatları düşer. Piyasadaki hisse senetlerinde alıcılar fazla ise talep faktöründen hisse senedi fiyatları azalır. Günlük yaşamdan bir örnek vermek gerekirse piyasayı bir pazar olarak kabul edilirse, bu pazarda kırmızı pantolon almak isteyen bir kişi tek bir tezgâhta bir adet bu üründen bulabilirse, satıcı bu kişiye herhangi bir indirim uygulamaz. Fakat birçok tezgâhta birçok kırmızı pantolon satıcı tarafından satılmaya çalışılırsa fiyatlarda indirim uygulanabilir. Bu durum hisse senedi piyasaları ile ilişkilendirilebilir.

Hisse Senedi Fiyatlarında Ekonomi Etkisi Nedir?

Hisse senedinde ekonomi doğrudan ülkedeki borsayı simgeler. Bir ülkenin ekonomisi ne kadar iyi ise ülkenin borsası da o kadar kuvvetlidir. Böylece bu ülkedeki kişiler güçlü yatırımlar yapabilirler. İşsizlik oranı düşük olan bir ülkede ekonomi verileri çok güçlüdür. İşsizlik oranının düşük olması ülkedeki çoğu insanın iş hayatı olduğunu gösterir. İş hayatına sahip olan kişiler para kazanıyordur dolayısıyla yatırım yapabiliyorlar. Ülkelerdeki ekonominin büyük bir bölümünü de perakende satışlar belirler. Perakende satışlar her ay ve özel günlerde değişkenlik gösterir. Örneğin yılbaşında veya bayram arifelerinde satışlar daha yüksek olur. Ülkelerdeki faiz oranları borsayı etkiler. Borsanın etkilenmesinden dolayı hisse senedi fiyatları da etkilenir. Faiz oranları artış gösterirse hisse senedi fiyatlarında düşüş görülür. Kısacası hisse senedi fiyatları ve faiz oranları birbiri ile ters orantılıdır.

Hisse Senedi Fiyatlarında Şirket Haberleri Ve Gelişmeleri Etkisi Nedir?

Şirket haberleri ve bildirileri hisse senedi fiyatlarını etkiler. Bir şirket büyük bir satın alım haberi duyurursa bu satın alımdan dolayı şirkete ait hisse senedi fiyatlarında artış görülür. Tabi ki satın alımlar sadece hisse senedi fiyatlarının yükselişinde görev almaz. Örnek vermek gerekirse Facebook Şirketi WhatsApp’ı satın aldığı zaman kurumun hisse senedi hesapları çok ciddi bir düşüş yaşamıştı. Bunun sebebi Facebook Şirketi’nin sahip olduğu genç kitleyi elinden kaçırmış olması olarak değerlendiriliyor.