1. Ana Sayfa
  2. Ekonomi
  3. Zincir Marketlerde Satılan Ürünlere Kısıtlama

Zincir Marketlerde Satılan Ürünlere Kısıtlama

Ticaret Bakanlığı tarafından geleneksel perakendeciliği korumak için hazırlanan taslağa yeni eklemeler yapılıyor. Nüfus ve mesafe kriterlerine göre açılmasına izin verilecek olan AVM ile zincir marketlerin satışını gerçekleştirebileceği ürünler ile ilgili de yeni düzenlemeye gidilecek. Ticarette rekabet şartlarının eşitlenmesine yönelik yapılan yeni düzenlemeye göre zincir marketlerde elektronik eşya ve tütün ürünlerinin satışı yasaklanacak. Bu marketlere açılış saati için de sınırlama getirilecek.

Zincir Marketlerde Satılan Ürünlere Kısıtlama

Ticaret Bakanlığı AVM ile zincir marketlere uygulanacak mesafe ve nüfus kriterlerinin yanı sıra bu iş yerlerinde satışı yapılacak ürünlerle ilgili de düzenlemelere gidecek. Hazırlanan taslakta satışı yapılacak ürünlerle ilgili yeni maddeler yer alırken, üreticinin ve tüketicinin korunmasına yönelik bir takım yeni uygulamalara da başlanacak. Zincir marketlerde yaşanan aksamaların bedelinin üreticiden kesilmesine engel olmaya yönelik düzenlemelerin yanı sıra tüketicinin ve geleneksel perakende satışı yapan iş yerlerinin de korunması için birçok yeni düzenleme taslakta yer almaya başladı.

Ticaret Bakanlığı’nın hazırladığı kanun teklifi taslağına göre perakende işletmelerin arasında dengenin sağlanması, rekabet şartlarının eşitlenmesi, tüketici ve üreticinin korunmasına yönelik çeşitli düzenlemeler yapılacak. Taslağa göre zincir marketlerin geleneksel perakende işletmeler üzerindeki olumsuz etkisinin azaltılması için getirilen nüfus ve mesafe kriterlerine ek olarak bu mağazalarda satılan ürünlere de kısıtlama getirilecek.

Zincir Marketlerde Elektronik Eşya ve Tütün Satışı Yapılması Yasaklanıyor

Ticaret Bakanlığı taslağına göre elektronik ortamda yapılan satışların dışında ve alanı 1500 metrekareden büyük mağazaların dışındaki iş yerlerinde tütün mamulü, cep telefonu, elektronik eşya ve beyaz eşya satılmayacak. Marketlerin elektronik ortamlarda gerçekleştirdiği satışlarda ise mevcut düzenlemeler geçerli olmaya devam edecek.

Taslakta Üreticiyi Korumaya Yönelik Kararlar Yer Alıyor

Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan taslakta üreticinin korunmasına yönelik de birçok yeni düzenlemeye yer verildi. Hızlı tüketim ürünlerinin satışı gerçekleştiren bu zincir mağazalarında kapasitenin %1’inin coğrafi işaretli ürünlerin satışına ayrılması zorunlu olacak. Coğrafi işaretli ürünlerin yanı sıra marketin bulunduğu bölgedeki yöresel ürünlerin de satışı yapılacak.

Zincir marketlerde yapılan promosyonlu satışlarda oluşan açık üreticiye yansıtılmayacak. Reklam, anons ya da ürün yerleştirme gibi maliyetler de üretici ya da tüketiciden tahsil edilmeyecek. Tarım ve gıda ürünlerinin markete sağlam ulaşması durumunda sonrada yaşanan çürüme ya da bozulma durumunda üreticiden tazminat talep edilmeyecek. Gıda ürünlerinde müşteri şikayetinden kaynaklı iadelerde de aynı şekilde üreticiden tazminat talep edilmeyecek. Sebze ve meyve gibi 30 gün içinde bozulan ürünlerin ödemesi üreticiye bu zaman diliminde yapılacak. Benzeri durumlarında üreticiye misilleme yapma gibi yöntemler izlenmeyecek.

Zincir Marketlere Saat Sınırı Da Getirildi

Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada bakkal gibi küçük perakende işletmelerin korunması ve rekabet edebilmelerinin sağlanması için zincir marketlere saat sınırlaması da getirilecek. Zincir marketler pazar günleri saat 11.00’dan önce kepenk açmayacak.