1. Ana Sayfa
  2. Ekonomi
  3. Sağlık Sektörü İhracatı 5 Milyar Dolara Ulaştı

Sağlık Sektörü İhracatı 5 Milyar Dolara Ulaştı

Salgın koşulları yüzünden sağlık sektörünün ihracatının 5 milyar dolara ulaştığı belirtildi. Türkiye Sağlık Endüstrisi İşverenleri Sendikası (SEİS) Başkanı Metin Demir tarafından basın mensuplarına yönelik yapılan açıklamada, salgın yüzünden medikal malzemenin ve hastane gereçlerinin talebinin çok arttığı ifade edildi. Demir aynı zamanda hastanelerdeki çalışma koşullarına da değinerek tüm hastane personelinin bu süreç içerisinde zorluklar yaşandığından bahsederek sektörün kendisini gözden geçirmesi gerektiğini ifade etti.

Sağlık Sektörü İhracatı 5 Milyar Dolara Ulaştı

Metin Demir tarafından düzenlenen basın sohbetinde sağlık sektörüne dair gelişmeler değerlendirildi. Demir, tıbbi ve medikal cihaz sektöründe önemli bir ivme yakalandığını ama hastanelerin ücretleri zamanında ödemedikleri için çeşitli sorunların baş gösterdiğini ve bunun da büyük sorunlar yarattığına vurgu yaptı. Demir ayrıca devletin kuruluş aşamasında teşvik ve destek sağlamış olduğu işletmelerin ihracat yapabilmelerine daha fazla destek sunması gerektiğini de belirterek, sadece yurtiçine çalışma yapan firmaların hastanelerden ücretlerini alamadıkları için sorunlar yaşadığına dikkat çekti. Ayrıca Demir, ihracat yapmayan ya da çok az yapan firmaların da bu yüzden iflas ettiklerini sözlerine ekledi.

Üniversite ve devlet hastanelerinin ilaç ve tıbbi malzeme sektöründe yılları aşan birikmiş borçları olduğunu da belirten Demir, 2020 Ağustos ayına kadar mevcut 19 milyar liralık borcun iskonto sağlanarak ödendiğini, Eylül ayından günümüze kadar olan borçlar için ise herhangi bir ödeme yapılmadığını belirtti. Hastanelere tıbbi cihaz satan firmaların paralarını ne zaman alacaklarını bilmediğini ve vade sürelerinin de belirsiz olduğundan sorunlar yaşandığını kaydeden Demir, bu türden hastanelere karşı belirli denetim mekanizmalarının geliştirilmesini de talep etti. “Bedelini ne zaman alacağınızı bilmediğiniz bir cihaza fiyat koyamaz ve ondan daha fazla üretim yapamazsınız,” diyen Demir bu konudaki sorunların giderilmesini istedi.

Salgın Döneminde 5 Milyar Dolarlık İhracat Yapıldı

Bunun yanı sıra Demir, tıbbi cihaz sektörünün ihracat alanında salgın döneminde önemli bir büyüme gösterdiğini de sözlerine ekledi. 2019 yılında toplamda 600 milyon dolar olan sektör ihracat oranlarının salgın yüzünden 2020 yılında 5 milyar dolara ulaştığını belirten Demir, bu sayede önemli gelir elde edildiğini ama bunun istikrarlı olmadığını çünkü bu tutarın maske, önlük ve koruyucu maskeden oluştuğunu belirtti. Temel hedeflerinin stabil olarak her yıl 5 milyar doların üzerinde ihracat yapmak olduklarını belirten Demir, bu konuda çalışmalarını sürdürdüklerini de belirtti.

Tıbbi Cihaz Çalışanlarına Aşı Talebi

Demir ayrıca tıbbi cihaz ve medikal alanında çalışan kişilerin de sürekli olarak hastanelerde oldukları için aşılanmalarının öne çekilmesi ve bu kesime de öncelik verilmesi gerektiğini belirtti. “Tıbbi cihaz ve bakım sektörü de sağlık sisteminin bir parçası olduğundan tıbbi cihaz alanında çalışanlara da aşı önceliği tanınmalıdır. Tıbbi cihaz çalışanlarının zarar görmesi bu ekipmanların ulaşmasını engelleyerek başka hastaların da durumunu zor duruma düşürecektir,” şeklinde konuştu.