1. Ana Sayfa
  2. Dünya
  3. Cardano (ADA) İçin Kritik Tarih Belirlendi

Cardano (ADA) İçin Kritik Tarih Belirlendi

Geride bıraktığımız iki hafta, kripto para piyasaları için alışılmışın dışında gelişen haftalar olarak kaydedildi. Zira bir önceki hafta piyasalarda yükselişler festival havası yaşatırken, geçtiğimiz hafta her şey tersine döndü ve piyasalar adeta kan ağladı. Ancak her iki süreçte de piyasaların tam tersine hareket etmeyi başaran Cardano (ADA) bu ters yönlü hareketleri ile dikkat çekmeyi başardı. Piyasaların tersine hareket ederek göze çarpan Cardano için çok önemli bir tarih geldi.

Cardano (ADA) İçin Kritik Tarih Belirlendi

Lider kripto para birimi Bitcoin (BTC) öncülüğünde, kripto para piyasalarında iki haftadan uzun süredir sert fiyat hareketlilikleri yaşanıyor. Kripto para piyasalarında yaşanan sert değer hareketliliklerinin görülmesi, aslında alışılmış bir durum ancak geride bıraktığımız iki haftalık süreçte piyasalarda alışılmışın dışında fiyat hareketlilikleri yaşandı ve bunda da yine öncü Bitcoin oldu. Piyasaların Bitcoin’i takip ettiği önceki haftada, önce sert değer artışları yaşandı ve Bitcoin 58 bin doların üzerine çıkarak rekor kırdı. Bitcoin’i takip eden birçok altcoin de rekor kırdıktan sonra, geçtiğimiz hafta sert değer kayıpları yaşandı. Bu kez Bitcoin 43 bin dolar bandına kadar çekildi, onunla birlikte diğer altcoinler de kazandıklarını geri verdi. Ancak her iki süreçte de Cardano (ADA), piyasaların tam tersine hareket ederek dikkatleri çekmeyi başardı. Cardano, fiyat grafiği ile göze çarparken, onun için çok önemli bir tarih de sonunda geldi.

Cardano Ortaya Çıkışı ve Yükselişi

2017 yılının üçüncü çeyrek sonlarında piyasalara sürülen Cardano, Ethereum (ETH) kurucu ortaklarından Charles Hoskinson’un öncülüğündeki geliştiriciler ile birlikte o tarihten bu yana büyük başarılara imza atarak önemli bir yol kat etti. 2017 yılında IOHK tarafından ortaya koyulan Cardano, özellikle 2020 yılı ortalarında büyük bir atak yaparak piyasa değeri bakımından en büyük 10 kripto para birimi arasına girmeyi başardı. Listedeki konumunu stabil hale getirememiş olsa da ADA bu listede bulunmayı sürdürüyor. Yazım sırasında ADA 1,13 dolar seviyesinde işlem görüyor ve 36,2 milyar dolarlık piyasa değeri ile listede 4. sırada bulunuyor.

Mary Güncellemesi Hayata Geçti Ama Asıl Tarih 31 Mart

Cardano için aslında en önemli tarih olduğu düşünülen 1 Mart Pazartesi günü geride kaldı ve o tarihte Mary güncellemesi hayata geçirildi. Bununla birlikte daha merkeziyetsiz hale gelen ADA ağı üzerinde, geliştiriciler token oluşturmaya başladı ve o tarihten bu yana 500’den fazla proje ADA ağı üzerinde oluşturuldu. Bu önemli adıma rağmen, geliştiriciler tarafından tam merkeziyetsiz oluşum için verilen tarih 31 Mart 2021 oldu.

Güncellemenin ADA Fiyatına Etkisi

Geçtiğimiz yıl Temmuz döneminde Cardano kanadından bu adımlara ilişkin açıklama paylaşımları yapılmıştı ve o dönemde paylaşılan bilgilerde, 31 Mart 2021 tarihine kadar ADA ağı üzerinde 1.800’den fazla topluluk havuzu olacağının ve bu havuzlarının tamamının yeni blok üretiminden sorumlu hale geleceği, Shelly güncellemesi ile bildirilmişti. ADA 2020 yılına 0,18 dolar seviyesinde girdi ve 1,5 dolara kadar yükseldi. ADA’nın %730 oranında değer artışı yaşamasının arkasında Mary güncellemesi var ve 31 Mart tarihinden sonra bu büyümenin artması bekleniyor.