1. Ana Sayfa
  2. Dünya
  3. Vaka Sayıları Mart Ayında Pik Yapabilir

Vaka Sayıları Mart Ayında Pik Yapabilir

Son dönemlerde Türkiye’de hızla yayılmaya başlayan mutant virüs hakkında uzmanlardan birçok farklı değerlendirme ve öneri geliyor. Mutant virüsün dirençli hale geldiğine ve çok daha hızlı yayıldığına vurgu yapan Aksaray Aile Hekimleri Başkanı Dr. Şenol Atakan, virüsün mart ayında yeniden pik yapabileceğine dair öngörü sahibi olduklarını açıkladı. Dr. Şenol Atakan bu süreçte tedbir kararlarına çok daha fazla dikkat edilmesi gerektiğini belirtti.

Vaka Sayıları Mart Ayında Pik Yapabilir

2020 yılı boyunca tüm dünyada etkili olan Covid-19 virüsü son dönemlerde de yeni tip mutasyona uğramış hali ile insanları endişelendiriyor. Salgın sürecinin başından bu yana mücadelede önemli rol üstlenen aile hekimleri ise süreci yakından takip ediyor ve mutant virüse karşı alınması gereken önlemlerle ilgili vatandaşlara uyarılarda bulunuyor. Son dönemlerde mutant virüs vakalarının Türkiye’de artmaya başlamasına yönelik açıklamalarda bulunan Dr. Şenol Atakan, mutant virüse karşı alınması gereken önemleri ve virüse dair öngörülerini paylaştı.

Dr. Şenol Atakan mutasyona uğramış virüsün çok daha hızlı yayılıyor olmasına dikkat çekerek, mutant virüsün her geçen gün daha dirençli hale geldiğini belirtti. Dr. Atakan bu süreçte maske, sosyal mesafe ve hijyen kurallarının çok daha önemli olduğunu belirtti.

Toplumsal Bağışıklık İçin %70 Oranında Aşılama Lazım

Dr. Şenol Atakan açıklamalarında aşılamanın çok önemli olduğunu belirterek, yapılan son Sinovac aşılarında etkinlik oranının %50 olarak kaydedildiğini belirtti. Bununla beraber aşı uygulamalarının hastalığın ağır geçirilme ve yoğun bakıma alınma oranları üzerinde %90 etkili olduğunu belirten Atakan aşılamanın toplumsal bağışıklık için kilit noktada durduğunu belirtti. Dr. Şenol Atakan toplumsal bağışıklık için ülkede aşılama oranının %70’e ulaşması gerektiğini de açıkladı.

Dr. Şenol Atakan: Virüs Yeni Bir Süreç Üretiyor, Direniyor

Afrika, İngiltere ve Brezilya gibi ülkelerde mutasyona uğramış virüs tehlikesinin ciddi boyutlarda olduğunu belirten Dr. Şenol Atakan, bu dalgada riskin çok daha büyük olduğunu belirtti. Üçüncü dalga olarak tanımladığı mutasyonlu virüsün çok daha hızlı yayılmasının yanı sıra kendini yeni bir formata taşıdığını ve yeni süreçler geliştirerek direndiğini aktaran Atakan, bu süreçte uygulanan tedbirlere uyulmasının çok daha önemli olduğunu belirtti. Mutasyonlu virüsün yayılmasına engel olmak için maske, sosyal mesafe ve hijyen kurallarına her zamankinden daha çok uyulması gerektiğini açıklayan Atakan, aksi takdirde vaka sayılarının yeniden çok yüksek seviyelere ulaşabileceğini belirtti. Dr. Şenol Atakan aile hekimleri olarak mart ayında virüsün yeniden pik yapmasını beklediklerini de açıkladı.

Aşılama Hayatın Bir Parçası Olabilir

Dr. Şenol Atakan aşılamanın önemini vurguladığı açıklamasında aşının hayatın bir parçası haline gelebileceğini ve her yıl Covid-19 aşısı yaptırmanın zorunlu olabileceğini belirtti. Atakan Covid-19 salgınına yönelik periyodik muayenelerin de oluşturulması gerektiğini, algoritmaların oluşturulmasının çok önemli olduğunu ve sürekli takip edilmesi gerektiğini belirtti.