1. Ana Sayfa
  2. Ekonomi
  3. Para Politikası Kurulu Özeti Yayımlandı

Para Politikası Kurulu Özeti Yayımlandı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından Para Politikası Kurulu PPK toplantı özeti yayımlandı. Buna göre geçen yapılan faiz açıklaması detaylandırılmış ve ileri vadede alınacak önlemlerin de neler olduğuna dair detaylı bilgi kamuoyu ile paylaşıldı. Özette enflasyonda kalıcı düşüşe işaret eden güçlü göstergelerin oluşmasına ve orta vadeli yüzde 5 hedefine ulaşılması için politika faizinin devam edeceği vurgulandı. Sıkı parasal duruşun da devam edeceğinin açıklandığı raporda bu durumun tampon görevi göreceğinden bahsedildi.

Para Politikası Kurulu Özeti Yayımlandı

Para Politikası Kurulu PPK tarafından geçen günlerde alınan kararların yazılı hale detaylı şekilde kamuoyu ile paylaşıldığı rapor yayımlandı. Buna göre özet Mart ayında tüketici fiyatlarının yüzde 1,08 oranında yükselmiş, yıllık enflasyon tutarının da 0,58 puan artış yaşayarak yüzde 16 oranında olduğunun anımsatılarak başladı. Özet kapsamında para politikası duruşu, enflasyon görünümüne yönelik yukarı yönlü risklerin alınması, temkinli yaklaşımın devam etmesi ve bu sayede enflasyonun kalıcı şekilde düşürülmesi, fiyat istikrarı hedefine doğru şekilde yaklaşılması gibi vurgular yapıldı.

Enflasyon Oranının Düşmesi Hedefleniyor

Yayımlanan özet rapor kapsamında enflasyon oranının mevcut duruma ve bu durumun değişmesi için atılacak adımlara vurgu yapılıyor. Bu kapsamda yıllık enflasyon oranının hizmet, enerji ve temel mal gruplarında yükselmiş olduğu, gıda grubunda ise gerilemiş olduğu ifade edildi. Bu durumun altında ise B ve C göstergelerinin yıllık enflasyon oranlarında artış yaşanması, eğilimlerinin de bir miktar gerileme yaşayarak yüksek seviyelerini korumasının etkili olduğu belirtildi.

Gıda ve alkol içermeyen içecekler grubunun fiyatlarında Mart ayında yüzde 1,13 oranında artış yaşadığı da kaydedildi. Grup yıllık enflasyonuna bakıldığında ise 0,96 puan düşüşün yaşandığı ve yüzde 17 seviyesine geldiği belirtildi. Ayrıca yıllık enflasyonun yüzde 14’e gerilemiş olan işlenmemiş gıda grubunun önemli yeri olduğu da açıklandı. Enflasyona etki eden önemli alan ise taze meyve ve sebze fiyatları olarak görüldü.

Eşel Mobil Uygulamasına Dikkat Çekildi

Eşel mobil uygulamasının enflasyonu önlemek açısından yarar gösterdiğinin belirtildiği özette, enerji fiyatlarında zamların tüketiciye yansıtılmamasında bu durumun etkili olduğu vurgulandı. Mart ayında tüpgaz ve doğalgaz fiyatlarında artış yaşanırken, akaryakıt fiyatlarında gerileme olduğu ifade edildi. Eşel mobil uygulaması ile bu durumun oluştuğu belirtildiği raporda tavan fiyat uygulaması ile akaryakıt zamlarının önüne geçildiği de vurgulandı. Bankanın aynı zamanda enerji grubunda görülen yıllık enflasyonda oluşan yukarı yönlü hareketin kırılması için eşel mobil uygulamasını sürdüreceği açıklandı.

Enflasyonun artmasında salgının da etkisinin olduğu açıklandığı özette buna bağlı olarak emtia fiyatlarında artış hızının sürdüğü ve enflasyona birincil nedenin bu olduğu belirtildi. Salgın koşulların yumuşamaya başlaması ile birlikte ekonomide hızlı toparlanma beklediklerini ifade eden MB aynı zamanda buna dayalı olarak sıkı para politikasını devam ettirerek bu alanda oluşacak enflasyon yükselişinin önüne geçileceğini belirtti.