1. Ana Sayfa
  2. Manşet haberler
  3. ABD Yönetimi Türkiye Yaptırımlarını Açıkladı

ABD Yönetimi Türkiye Yaptırımlarını Açıkladı

ABD’nin Türkiye’nin Rusya’dan S-400 almasına yönelik yaptırımları belli oldu. Yaptırımlar için yasal sürecin başlamasını beklemeyen Trump yönetimi Türkiye’ye uygulanacak yaptırımları açıkladı. CAATSA kapsamında getirilen yaptırımların Türkiye’nin S-400’leri topraklarından çıkarmaması durumunda geçerli olacağı da açıklandı.

ABD Yönetimi Türkiye Yaptırımlarını Açıkladı

ABD Washington yönetimi Türkiye’ye Rusya’dan aldığı S-400 sebebi ile yaptırım uygulama kararı aldı. CAATSA kapsamında uygulanabilen yaptırımlardan 5 tanesi seçildi. Trump yönetiminin açıkladığı yaptırımlar sonrasında, hangi şartla yaptırımların ortadan kalkacağı ise merak konusu oldu.

Türkiye’nin Rusya’dan S-400 alması nedeni ile uygulanacak olan yaptırımlar yasal süreç beklenmeden açıklandı. ABD hükümetini 2021 yılı savunma bütçesi daha önce mecliste oylanmıştı. Tasarının mecliste onaylanmasının ardından gelmesi beklenen yaptırımlarla ilgili Washington yönetiminden açıklama geldi. Trump yönetimi yasa tasarısının onaylanmasını ve yasal sürecin başlamasını beklemeden Türkiye’ye S-400’lerle ilgili uygulanacak yaptırımları açıkladı. Ankara’ya uygulanacak yaptırımların neler olduğu ve hangi şartla kaldırılacağı ise merak edildi.

ABD Savunma Sanayi Başkanlığına Kısıtlamalar Getirdi

ABD’nin CAASTA’ya göre uyguladığı yaptırımların neler olduğu ise merak edildi. Savunma Sanayi Başkanlığı’na yönelik 4 farklı yaptırım uygulanacağı açıklandı. ABD yönetiminden Savunma Sanayi Başkanlığı’na gelen ilk yaptırım her türlü ihracat lisansının yasaklanması oldu. ABD yönetimi ABD finans kurumlarının Savunma Sanayi Başkanlığı’na 10 milyar dolar ve üzeri kredilerin verilmesini de yasakladı. Kredi verilmesine yönelik yaptırım ile ilgili 1 yıl süre kısıtlaması olacağı da belirtildi. Savunma Sanayi Başkanlığı’na ABD Export-Import Bank desteklerinin verilmesinin yasaklanması da alınan yaptırım kararları arasında yer aldı. Bununla beraber ABD’nin tarafı olduğu uluslararası finansal kuruluşların da Türkiye Savunma Sanayi Başkanlığı’na destek vermesi yasaklandı. Savunma Sanayi Başkanlığı’na kurum olarak uygulanan yaptırımların yanı sıra kurumdaki yetkililere özel de yaptırımlar söz konusu oldu.

Savunma Sanayi Başkanlığı Yetkililerine De Yaptırım Geldi

ABD S-400’lerin alınması ile ilgili sadece Savunma Sanayi Başkanlığı’na değil aynı zamanda yetkili isimlere da şahsi yaptırımlar uygulanacağını belirtti. S-400 alım sürecine dahil olan 4 Savunma Sanayi başkanlığı yetkililerine de yaptırım uygulanacağı açıklandı. Savunma Sanayi Başkanlığı Başkanı İsmail Demir ile beraber diğer yetkili isimler Faruk Yiğit, Serhat Gençoğlu ve Mustafa Alper Deniz’e yönelik yaptırımlar da uygulanacak.

Yaptırımlar Tek Şart İle Kaldırılacak

ABD’nin S-400 alımı nedeni ile Türkiye’ye uyguladığı yaptırımların ortadan kaldırılması CAASTA kapsamına göre tek bir şarta bağlı. Yaptırımların ortadan kaldırılması için Türkiye’nin S-400’leri topraklarından tamamen çıkarması gerekiyor. Türkiye bu şartı kabul eder ve S-400’lerden vazgeçerse yaptırımlar 1 yılın sonunda kaldırılacak. Aksi takdirde S-400’ler Türkiye’de kaldığı sürece yaptırımların devam edeceği açıklandı.

Uygulanan yaptırımlarla ilgili açıklama yapan ABD, Türkiye’nin yaptırımların açıklanmasının ardından 1 yıl içinde S-400’leri topraklarından çıkarması ve yerine herhangi bir Rus sisteminin koyulmaması halinde ve de herhangi bir Rus vatandaşının S-400’leri çalıştırmaması halinde 1 yılın sonunda yaptırımların kaldırılacağı açıklandı.

Yorum Yap

Yorum Yap