1. Ana Sayfa
  2. Ekonomi
  3. Tesla Elindeki Bitcoin’lerin Değerini Açıkladı

Tesla Elindeki Bitcoin’lerin Değerini Açıkladı

Lider kripto para birimi Bitcoin (BTC), 16 Aralık 2020 tarihinde 20 bin dolar barajını geçtikten sonra, geçen sürede kademeli olarak rekorunu güncellemeyi başardı. Nisan ayında rekorunu 64 bin 895 dolar seviyesine yükselten Bitcoin, Şubat ayında kırdığı rekor öncesinde bir duraksama dönemine girmişti. Bu duraksama döneminden sonra gelen rekorda ise elektrikli otomobil üreticisi Tesla şirketinin yapmış olduğu 1,5 milyar dolarlık Bitcoin yatırımı etkili olmuştu. Tesla, 28 Nisan günü, ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’na (SEC) sunduğu belge bilançosunda, Bitcoin’lerin güncel değerini açıkladı.

Tesla Elindeki Bitcoin'lerin Değerini Açıkladı

Bitcoin (BTC) 16 Aralık 2017’de 20 bin dolar rekorunu kırdıktan sonra 3 yıl boyunca bir daha bu rekora yaklaşamamıştı. Ancak 2020’de gelen yükselişler sonrasında, bundan tam 3 yıl sonra 16 Aralık 2020’de bu rekorunu geçmeyi başarmıştı. Ardından 2021 yılında geçen 4 aylık sürede 4 ayrı rekor kıran Bitcoin, bu rekorunu Şubat ayında güncellemeden hemen önce fiyat sıkışıklığı yaşamıştı ve iki haftadan daha uzun süre bu fiyat perdelerinden çıkamamıştı. Bu sırada devreye Elon Musk’ın CEO’su olduğu, elektrikli otomobil üreticisi Tesla devreye girmişti. Tesla’nın o dönemde yaptığı 1,5 milyar dolarlık Bitcoin yatırımı hem Bitcoin’e fiyat artışı ve ardından rekor seviyelerini getirdi hem de Tesla şirketine 1 aylık süreçte, 1 yıllık kazançtan daha fazla kâr getirdi. Tesla, 28 Nisan tarihinde ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’na (SEC) belge bilançosunu sundu. Bilançoda Bitcoin’lerin güncel değeri 2,48 milyar dolar olarak açıklandı. Buna göre Tesla’nın, kağıt üzerinde Bitcoin yatırımları sayesinde yaklaşık 1 milyar dolarlık kâr elde ettiği görülüyor.

Bitcoin’lerin Bir Kısmının Satıldığı Duyuruldu

Tesla SEC’ye yaptığı belge bilanço sunumunda, 2021 yılının ilk çeyreğinde 1,5 milyar dolarlık Bitcoin satın aldığını belirtti. Tesla ayrıca, ilk üç ay içinde yaptığı dijital varlık satışlarından da 101 milyon dolarlık net gelir elde ettiğini duyurdu. Şirketin elindeki Bitcoin’lerin toplam değeri ise 2,48 milyar dolar seviyesinde. Mart ayı sonunda Bitcoin 59 bin dolar seviyelerinde işlem görüyordu. Şirketin CEO’su Elon Musk, şirket bilançosundaki Bitcoin’lerin bir bölümünün (272 milyon dolarlık), “Bitcoin’in likiditesini kanıtlamak için” satıldığını ifade etmişti.

27 Milyonluk Değer Kaybına Rağmen Şirketin Kazancı Rekor Seviyede

Tesla şirketinin ilk çeyrek itibariyle elde ettiği net kâr, daha önceki net kazançlardan çok daha yüksek seviyede kaydedildi. Çünkü bu kez net kâra Bitcoin satışlarından elde edilen gelirler de eklendi. Bitcoin’in piyasa değerindeki artış, satış yapılmadığı sürece kazanç olarak değerlendiriliyor.

Öte yandan Tesla, bu yıl Bitcoin karşılığında otomobil satışlarına da başladı. Şirket, bu satışlardan elde edilen Bitcoin’leri de itibari paraya dönüştürmeden bilançosuna eklemeye başladı. Tesla 28 Nisan tarihindeki açıklamalarında, Bitcoin fiyatında zaman içerisinde görülen değer kayıpları ile birlikte 27 milyon dolarlık kayıp yaşandığını duyurdu.