1. Ana Sayfa
  2. Manşet haberler
  3. Covid-19 Salgınının Merkezi Wuhan Olmayabilir

Covid-19 Salgınının Merkezi Wuhan Olmayabilir

2019 yılının son günlerinde Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkarak tüm dünyaya yayıldığı kabul edilen Covid-19 salgınına ilişkin şaşırtıcı açıklamalar geldi. Tüm dünyayı etkisi altına alan ve yaklaşık 1.5 milyon insanın ölümüne neden olan salgında aşılama çalışmaları devam ederken, virüsün merkezi kabul edilen Wuhan kentinde DSÖ uzmanlarınca yapılan incelemeler sonucu virüsün merkezinin Wuhan kenti olduğuna dair hiçbir kanıtın bulunmadığı belirlendi.

Covid-19 Salgınının Merkezi Wuhan Olmayabilir

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) heyeti tarafından yapılan incelemede şaşırtıcı sonuçlar ortaya koyuldu. Dünya sağlık örgütünün ilk olarak Çin’in Wuhan kentinde “kaynağı bilinmeyen gizli solunum yolu hastalığı” olarak belirginleşmesinin üzerine Wuhan kentinde bulunan deniz ürünleri gıda pazarına giden kişilerde görülmeye başlaması ve hastanelere başvurulması ile solunum rahatsızlığı olarak kabul edildi. Covid-19 virüsü yani Koronavirüs, akciğer iltihaplanmasına neden olan yarasalarda bulunan bir beta virüsünün mutasyonlu bir varyasyonu olduğu kabul edilmişti.

Çin’den Şaşırtıcı İddialar Ortaya Atıldı

Virüsün Çin’den yayıldığı haberleri sonrasında Çin’den aksi yönde ve şaşırtıcı iddialar ortaya atılmıştı. Bu iddialar arasında virüsün Çin’den değil asıl Hindistan’ın bataklık bölgelerinden bahar etkisi ile yayıldığını hatta Covid-19 virüsünün başka ülkelerde ortaya çıkmasına rağmen ithal edilen dondurulmuş deniz ürünleri vasıtasıyla Çin’e geldiği ve böylece ilk vakaların Çin’de baş gösterdiği iddia edilmişti.

DSÖ Heyeti Sahaya İndi

Tüm bu iddialar üzerine DSÖ uzmanları koronavirüsün kökenine ilişkin araştırmalara başladılar. Araştırmalar kapsamında ABD yönetiminin araştırmaya katılmasına izin vermeyen Çin yönetimi, araştırmalara destek veren Avustralya’ya da ihraç yasakları getirmişti. Aralarından ABD, Avustralya, Almanya, İngiltere, Hollanda ve Vietnam gibi ülkelerin uzmanlarının da yer aldığı bir heyet soruşturma baskılarının artması üzerine araştırma yapmak amacıyla Çin’e gitmiş ancak yine Çin yönetimin geçerli vizelerin alınmadığı tepkisi üzerine geri dönmek zorunda bırakılmıştı. İzin problemlerinin çözülmesi ardından heyet tekrar Çin’e gitmiş yapılan çevrimiçi görüşmeler ve bilgi alışverişleri sonrasında 29 Ocak tarihinde ilk vakalarının merkezi olan deniz ürünleri gıda pazarı, Hubey Çin ve Batı Tıbbı Bütünleşik Bölge Hastanesi’nin yanı sıra Hayvan Hastalıkları Merkezi’nde saha incelemeleri yapmıştı.

Vlamidir Dedkov Açıklamalarda Bulundu

Dünya Sağlık Örgütü tarafından yapılan incelemeler sonucunda, koronavirüsün deniz ürünleri gıda pazarından yayıldığına dair kesin kanıtların bulunmadığı açıklandı. Yapılan bu açıklamanın ardından DSÖ uzman heyeti içinde yer alan Rus uzman Vlamidir Dedkov, konuya ilişkin açıklamalarda bulundu. Wuhan kentindeki gıda pazarında virüsün ortaya çıktığına dair kesin bir kanıtın olmaması yanında virüsün kolayca yayılması için hazır bir ortamın olduğunu belirten Dedkov, bu belirtilerin virüsün kökeni gıda pazarı ve Çin olarak kabul etmek için yeterli sebep oluşturmadığına dikkat çekti. Covid-19 virüsünün laboratuvarlardan sızdığı iddialarına da yanıt vere uzman laboratuvarın sağlam şekilde donatılmış olduğunu ve sızma olayının hayal etmesinin bile zor olduğunu söyledi.