1. Ana Sayfa
  2. Manşet haberler
  3. Yapay Zeka Kontrol Noktalarında

Yapay Zeka Kontrol Noktalarında

Gelişen teknolojinin farklı alanlarıyla her gün karşılaşırken şimdi de yollarda karşılaşıyoruz. Aselsan ve Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanları arasında yapılan anlaşmalar kapsamında akıllı kontrol noktalarında yapay zeka teknolojisinin kullanımına geçileceği haberleri gündemde yer aldı. Yapılan sözleşme kapsamındaki uygulamalara hız verildi.

Yapay Zeka Kontrol Noktalarında

Jandarma devriye uygulamaları, asayiş uygulamaları ve akıllı kontrol noktalarını kapsam içine alan uygulama ile kontrol noktalarında yeni bir dönem yaşanacak. Askeri Elektronik Sanayi Kuruluşu Aselsan ve Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından ortak olarak imzalanan ve yürütülen “ Jandarma Entegre Muharebe ve Bilgi Sistemi (JEMUS) 5 İl Projesi Sözleşmesi” kapsamında geliştirilen uygulama ile Jandarma Genel Komutanlığı’nca belirlenen noktalarda kullanılmak üzere Akıllı Kontrol Noktası ve Jandarma Devriye Uygulaması projesi kapsam dahilinde yer alan illerde başlatıldı. Jandarma faaliyetlerinin hızlandırılmasını amaçlayan yapay zeka projeleri ile güçlendirilmiş yazılımların oluşturulması hedefleniyor. 7 farklı noktaya kurulması planlanan akıllı kontrol noktalarında büyük veri analizlerinin yapılması ve suçluların bu yöntemle etkisiz hale getirilmesi projenin amaçları arasında yer aldı.

Suçlular Yapay Zeka Uygulaması İle Yakalanacak

Jandarma Genel Komutanlığı tarafından belirlenen 7 farklı noktada kurulacak olan akıllı kontrol noktaları sayesinde veri analizleri ışığında suçlular yakalanacak. Aselsan üretimi olan araçların kullanacağı akıllı kontrol noktalarında proje dahilinde geliştirilen algoritmalar çerçevesinde jandarma personelinin inisiyatifine bırakılmadan belli uyarılar neticesinde araçlar durdurulabilecek ve suçlu olanlar etkisiz hale getirilecek. Araçların tespit edilmesi ve durdurulmasında kullanılacak olan Aselsan ürünleri bu kez durdurulan araçlar ve araç içindeki şahısların denetimi için farklı bir işlev görerek kullanılacak. Asayiş hizmeti sağlayan tüm jandarma personel ve ekiplerine faydalı olması ve işlemleri hızlandırması amaçlanan bu uygulama yapay zeka teknolojisinin gelmiş olduğu noktaya dikkat çekiyor.

Denetimler Tüm Karakollarda Merkezi Olarak Yürütülecek

Yapay zeka teknolojisi kapsamında büyük veri analizlerine dayandırılarak kurulan bu uygulama ile geliştirilecek olan merkezi bir sistem tüm Türkiye de aktif hale getirilerek kullanım alanı geniş hale getirilecek. Akıllı Jandarma Devriye Uygulaması adını olacak olan merkezi sistem ile tüm karakollarda kimlik, şahıs ve plaka kontrol ve araştırması yapılabilecek. Mobil uygulama kolaylığı sağlayacak olan sistem ile denetimlerin hızlanması sağlanacak.

Mobil Ve Web Uygulamaları Dikkat Çekiyor

Kurulacak merkezi sistem ile şahıs, kimlik ve plaka denetimlerinin hızlanması sağlanırken aynı zamanda mobil ve web uygulamaları ile de kolaylık sağlanıyor. Merkezi sistemin kullanımı içinde yer alan araç içi yüz tespit uygulamaları, büyük veri depolama sistemi, plaka tanıma ve tespit etme sistemleri merkezi sistemi olduğu kadar mobil ve web uygulamalarına dikkat çekiyor. Aselsan üretimi araçların kullanılacağı kontrol noktalarında yüz izleri veri tabanı ve video sunucu sistemleri çerçevesinde bilişim altyapılarından yararlanılacak. Bu yeni uygulamalar ile jandarma uygulamalarında yeni bir dönem yaşanacak.

Yorum Yap

Yorum Yap