1. Ana Sayfa
  2. Aktüel
  3. Türkiye Hava Kirliliğinde 46. Sırada

Türkiye Hava Kirliliğinde 46. Sırada

İsviçre merkezli hava kalitesi araştırma teknolojisi şirketi olan IQAir tarafından yapılan bir araştırma ile dünyanın 106 ülkesindeki hava kirliliği incelendi. IQAir tarafından yapılan araştırma sonucu ortaya koyulan 2020 Dünya Hava Kirliliği istatistiklerinde, Türkiye 46. sıraya geriledi. Türkiye aynı araştırmada, bir önceki sene listede 43. sırada yer alıyordu. Araştırma sonucunda, Türkiye’de hava kirliliğinin en yoğun olduğu 3 il de belli oldu.

Türkiye Hava Kirliliğinde 46. Sırada

İsviçre merkezli hava kalitesi araştırma teknolojisi şirketi IQAir, 2020 Dünya Hava Kirliliği istatistiklerini açıkladı. Bir önceki sene aynı araştırmada listede 43. sırada yer alan Türkiye, bu yıl 46. sıraya geriledi. Şirket tarafından yapılan araştırmalarda, metreküp başına düşen ince parçacıklı madde (PM 2,5) yoğunluğu ölçüldü ve bu ölçümlerden yola çıkarak dünyanın 106 ülkesindeki hava kirliliği verileri ortaya koyuldu. Türkiye söz konusu istatistiklerde, metreküp başına PM 2,5 yoğunluğunda 18,7 puan aldı. 106 ülkenin hava kalitesinin incelendiği araştırmada, hava kirliliğindeki yoğunluk bakımından Türkiye 43. sırada yer alırken, Türkiye’de hava kirliliği en yoğun olan şehir, 36 PM 2,5 değeri ile Çorum oldu. Çorum’un ardından ise ikinci sırada Erzurum ve üçüncü sırada da Düzce yer alıyor.

Hava Kalitesinde Dünyanın En’leri

Hava kirliliğinde Türkiye’nin 46. sırada yer aldığı ve 106 ülkenin hava kalitesinin araştırıldığı 2020 Dünya Hava Kirliliği istatistiklerinde, en kirli hava 77,1 PM 2,5 değeri ile Bangladeş oldu. Listede Bangladeş’in ardından ikinci sırada Pakistan yer alırken, üçüncü sırada bu ülkeleri Hindistan takip etti. Söz konusu istatistiklerde en az hava kirliliği olan ülke Porto Riko olurken, ikinci sırayı Yeni Kaledonya aldı ve listede bu ülkeleri üçüncü sırada ABD Virjin Adaları takip etti.

Hava Kalitesinde Covid-19 Salgınının Etkisi

İsviçre merkezli hava kalitesi araştırma teknolojisi şirketi IQAir, istatistiklere ilişkin bir de Covid-19 ile bağlantılı olarak bir açıklama yayınladı. Açıklamada şirket “Covid-19 salgınının yayılmasını azaltmak için dünya genelinde alınan dramatik tedbirler ile tanımlanmış olan bir yılda IQAir, sinsi bir katil olan hava kirliliği konusunda farkındalık yaratmak için 2020 Dünya Hava Kirliliği Kalitesi Raporu’nu yayınladı” ifadelerine yer verdi. Yayınlanan raporda Covid-19 etkisi ile ulaşım ve sanayi kaynaklı emisyonların azalması sonrasında değer ölçümleri yapılan ülkelerin %84’ünde ve şehirlerin de %65’inde hava kalitesinin 2019 yılına göre artış gösterdiği ifade edildi.

Bir Önceki Yıla Göre Artış ve Azalışlar

IQAir tarafından yayınlanan hava kirliliği istatistik raporunda, ayrıca bir önceki yıla göre hava kirliliği yoğunluklarında artış ve azalış yaşayan ülke ve kentlere de yer verildi. IQAir raporuna göre iyileşme gösteren bölgeler ve iyileşme oranları şöyle:

  • Singapur %25 iyileşme gösterdi.
  • Pekin %23 iyileşme gösterdi.
  • Bangkok %20 iyileşme gösterdi.

Öte yandan hava kalitesinde gerileme yaşayan bölgeler ve oranları da şöyle:

  • Sao Paulo %5 geriledi.
  • Los Angeles %1 geriledi.
  • Melbourne %1 geriledi.

Bu gerilemelerin temel sebebi olarak da orman yangınları gösterildi.