1. Ana Sayfa
  2. Dünya
  3. Tayvan Parlamentosunda Tekme Tokat Kavga Çıktı

Tayvan Parlamentosunda Tekme Tokat Kavga Çıktı

Tayvan parlamentosunda ABD’den ithal edilen domuz eti tartışma konusu oldu. İktidar partisi DPP, ABD’den et ithal edilmesini desteklerden muhalefet partisi karşı çıktığı bu karara Başbakan Su Tseng-Chang’A bağırsak atarak tepki gösterdi. Muhalefet partisi milletvekillerinin eylemine DPP milletvekillerinin de karşılık vermesi ile parlamentoda kavga çıktı.

Tayvan Parlamentosunda Tekme Tokat Kavga Çıktı

Tayvan parlamentosunda yaşanan olay dünya basınında şok etkisi yarattı. Tayvan’da iktidar partisi ile muhalefet partisi arasındaki fikir ayrılıkları kavgaya dönüştü. ABD’den et ithal edilmesi konusunda tartışan partiler parlamentoda birbirlerine bağırsak atmaya başladılar. Tartışma kısa sürede tekme tokat dövüşe dönüştü.

Tayvan’da ABD’den et ithal etmek geçtiğimiz kasım ayına kadar yasaktı. İktidar partisi olan Demokratik İlerleme Partisi geçtiğimiz kasım ayında bu yasağı kaldırmıştı. Yasağın tartışılmaya başladığı dönemden beri et ithal edilmesine karşı olan muhalefet partisi KMT ise parlamentoda Başbakan’a bağırsak atarak tepkisini gösterdi. Muhalefet partisinin eylemi kısa süre sonra şiddetli bir kavgaya sebep oldu. Parlamentodaki milletvekilleri tekme ve tokatlarla birbirlerine saldırdılar.

Tayvan Yönetimi ABD İthal Et Yasağını Kaldırmıştı

Tayvan’da uzun zamandır ABD’den domuz ve sığır eti ithal edilmesi yasaktı. ABD ile ticari anlaşmalar yapmaya başlayan Tayvan yönetimi kasım ayının başında et ithali yasağını kaldırmıştı. Parlamentoda geçtiğimiz gün konuşma yapan Başbakan Su Tseng-chang, domuz eti ithalinin kaldırılmasının ABD ile yapılan ticari anlaşmalara yönelik bir hamle olduğunu söyledi. Parlamentodaki konuşmaya kadar iddia olan ABD ve Tayvan yakınlaşmasını Başbakan doğrulamış oldu. Su Tseng-chang konuşmasında ABD’nin Tayvan’ın en büyük destekçisi olduğunu söyledi. Başbakan aynı zamanda Covid-19 sürecinde dış ilişkilerin geliştirilmesinin önemine vurgu yaprak yeni ithalat anlaşmalarının da yapılacağını söyledi. Su Tseng-chang hükümetin bu adımları halkın güvenliği için attığını da söyledi.

Muhalefet Partisi KMT İsyan Etti

Muhalefet Partisi KMT, kasım ayının başında alınan bu karar o zaman da karşı çıkmıştı. ABD’den ithal edilecek etlerdeki katkı maddeleri ile ilgili sıkıntılar olduğunu açıklayan muhalefet partisi bu yasağın kaldırılmasını istemiyordu.

Muhalefet partisi onaylamadığı bu kararın üzerine Başbakan Su Tseng-chang’ın olumlu açıklamalar yapmasına parlamentoda gerçekleştirdiği eylem ile karar verdi. Muhalef partisi KMT, Başbakan’ın konuşması sırasında kova kova bağırsak fırlatmaya başladı. Muhalefet partisinin bu eylemine tepki veren iktidar partisi milletvekilleri aynı şekilde davranmaya başladı. İki partinin milletvekillerinin birbirine girmesi ile tartışma kavgaya dönüştü. DPP ve KMT milletvekilleri parlamentoda tekme ve yumruklarla kavga etmeye başladı.

Tartışmanın Konusu: Ractopamine Katkı Maddesi

Tayvan parlamentosunda yaşanan kavganın asıl odak noktası ise ABD’den ithal edilen domuz ve sığır etlerindeki katkı maddeleri. Amerika’da etlere ractopamine verilmesinden dolayı ithal yasağının kalkmasına tepkili olan muhalefet partisine Başbakan Su Tseng-chang açıklama yapmıştı. Başbakan her ne kadar gümrükten mutfağa kadar etlerin kontrol edildiğini açıklasa da ne muhalefet partisini ne de halkı ikna edemedi.

Yorum Yap

Yorum Yap