1. Ana Sayfa
  2. Aktüel
  3. Umutları Artırdı! Aşı Yüzde 95’ten Fazla Koruyor!

Umutları Artırdı! Aşı Yüzde 95’ten Fazla Koruyor!

Pfizer ve BioNTech tarafından ortak üretilen koronavirüs aşısı ile ilgili son dakika gelişmeleri gelmeye devam ediyor. Devam eden üçüncü faz aşı denemelerinde klinik denemeleri sonuçları paylaşılırken, Covid-19 aşısının yüzde 95’ten fazla koruma sağladığı bilgisi paylaşıldı. Açıklama Pfizer kanadından gelirken, Amerikan Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) tarafından gelecek Cuma günü acil kullanım onayı başvurusunun yapılacağı bilgisi paylaşıldı.

Umutları Artırdı! Aşı Yüzde 95'ten Fazla Koruyor!

Amerikan ilaç devi Pfizer ve Alman BioNTech tarafından ortaklaşa geliştirilen Covid-19 aşısı ile ilgili umut verici gelişmeler paylaşılmaya devam ediyor! Klinik testlerin devam ettiği aşının koruyuculuğunun yüzde 95’i aştığı kaydedilirken, Pfizer tarafından yapılan açıklamaya göre Amerikan Gıda ve İlaç İdaresi’ne (FDA) Cuma günü acil kullanım onayı için başvuruda bulunulacak.

Koruyuculuğu Yüksek, Yan Etkileri Hafif!

Aşı ile ilgili devam eden klinik çalışmalardan umut verici açıklamalar paylaşılmaya devam ediyor. Üçüncü faz aşılarında aşının yüzde 95’ten fazla koruyuculuğa sahip olduğu açıklanırken, yan etkilerinin hafif olduğu kaydedildi. Aşının birinci veya ikinci dozunun uygulanması ardından gönüllülerin yüzde 3,8’inde yorgunluk görülürken, sadece yüzde 2’sinde baş ağrısı gözlendi. İkinci dozun uygulanması ardından ise yaşlı katılımcılarda ateş ve hafif yan etkilerin meydana geldiği bilgisi kamuoyu ile ilgili paylaşıldı. Üçüncü aşama klinik denemelerine toplamda 43 bin 661 kişi katıldı. Katılım gösteren ülkeler ise Almanya, ABD, Güney Afrika, Brezilya, Arjantin ve Türkiye olarak kaydedildi.

Bağışıklık Oluşturulması İçin 29 Gün Yeterli Geldi

Aşı etkinliği Covid-19 kritik yaş grubun olan 65 yaş üstü için de umut vadetti. 65 yaş üstünde yüzde 94 etkinliği olduğu belirtilen aşının virüsü etkisiz hale getirmek için gerekli antikor seviyesini sadece 29 günde sağladığı belirtildi.

Bilinen En Etkili Aşı

Bilinen koronavirüs aşıları arasında etkisi en çok olduğu kaydedilen aşı ise Pfizzer ve BioNTech tarafından geliştirilen aşı oldu. Rus aşısı ile birlikte Moderna da koronavirüs aşısı etkileri hakkında farklı tarihlerde çalışma sonuçlarını paylaşmaya devam ediyor.

“Yeni Bir İlaç Sınıfı Yaratabilecek”

Aşının olası faydaları ile ilgili Financial Times’a konuşan BionTech kurucu ortağı Prof. Dr. Uğur Şahin, aşının düşük dozlu olduğu için yan etkilerinin hafif ve orta seviyede etki gösterdiği bilgisini paylaştı. Aşıyı yaparken kullanılan haberci ribonükleik asidin yeni bir ilaç sınıfı (mRNA) yaratabileceğini söyleyen Şahin, hedeflerinin ne olduğu konusunda da önemli detaylar paylaştı. Şahin, “Hedefimiz en başından beri tüm yaş gruplarında tolere edilebilecek bir aşı dizayn etmek ve geliştirmekti. BNT162b2 adlı aşı adayımızda başarıyla amacımıza ulaştığımıza inanıyoruz. Şu anda düzenleyici kuruluşlarla çalışmamızın detaylarını paylaşmak için iletişimdeyiz. Bu tarihi başarıya kendisini adayan tüm insanlara teşekkür ederim. Aşının dünyaya dağıtımı için partnerlerimiz ve hükümetlerle işbirliği içinde çalışmaya devam edeceğiz.” dedi.

Yorum Yap

Yorum Yap