1. Ana Sayfa
  2. Ekonomi
  3. AB Zirvesinden Türkiye’ye Yaptırım Gelecek Mi?

AB Zirvesinden Türkiye’ye Yaptırım Gelecek Mi?

10 11 aralık tarihlerinde toplanacak olan AB Liderler Zirvesi’nden Türkiye’ye yaptırım çıkıp çıkmayacağı en çok konuşulan konulardan biri olmaya devam ediyor. Türkiye’ye yaptırım uygulanacak mı sorusuna bir cevap da İtalyan dış politika uzmanlarından geldi. Carlo Marsili ve Valeri Giannotta, AB’nin Türkiye’ye yaptırım uygulamayacağını düşündüklerini açıkladılar.

AB Zirvesinden Türkiye'ye Yaptırım Gelecek Mi?

Son dönemlerde dünya basınında en çok yer eden gündemlerden biri AB ve Türkiye ilişkileri olmaya devam ediyor. Uzun zamandır AB’nin Türkiye’ye yaptırım uygulayıp uygulamayacağı en çok konuşulan konulardan biri olmakla beraber 10 11 aralık tarihlerinde gerçekleşecek AB Liderler Zirvesi’nde merakla beklenen sorunun cevabı belli olacak. Son dönemlerde gergin olan AB Türkiye ilişkilerinin karara nasıl yansıyacağı da merak konusu oldu. Özellikle Doğu Akdeniz gündemi ile artan gerginlikten sonra AB’nin Türkiye’ye yaptırım uygulayıp uygulamayacağı ile ilgili İtalyan dış politika uzmanlarından da yorum geldi. İtalya’nın eski Ankara Büyükelçisi Carlo Marsili ve İtalyan Akademisyen Valeria Giannotti AB’nin yaptırım uygulamayacağı yönündeki fikirlerini paylaştılar. Türkiye ve AB arasındaki ilişkiyi iyi bilen Carlo Marsili AB’den yaptırım beklemediğini açıklarken, Giannotti de Türkiye ve Fransa karşıtlığını dikkat çekti.

Marsili: Türkiye’ye Yaptırım Çıkacağını Sanmam

İtalya’nın eski Ankara Büyükelçisi Carlo Marsili, AB ve Türkiye ilişkileri ile Doğu Akdeniz meselesini değerlendirdi. Marsili AB Liderler zirvesinden Türkiye’ye yaptırım kararı çıkmayacağını düşündüğünü söyleyerek farklı bir karar alınabileceğinin altını çizdi. Ünlü dış politika uzmanı Doğu Akdeniz meselesinde Türk diplomasisine de büyük rol düştüğünü açıkladı.

Carlo Marsili 10 11 aralık tarihlerinde gerçekleşecek olan AB Liderler Zirvesi’nden Türkiye’ye yaptırım kararı çıkmayacağını, bu kararın oy birliği gerektirdiğini söyledi. AB Liderler Zirvesi’nde Türkiye’ye karşı olumsuz tavırlar bulunduğu gibi olumlu ve ılımlı yaklaşan ülkeler de olduğunu açıklayan Marsili oy birliğinin sağlanamayacağını açıkladı.

Marsili yapılacak olan AB Zirvesi için İtalya’nın yaptırımdan yana olmadığını söyleyerek AB Dönem Başkanı Almanya’nın da Türkiye ile iyi ilişkileri olduğunu ve yaptırımı desteklemeyeceğini belirtti. Bununla beraber Almanya’nın dönem başkanı olarak da ağırlığı olduğunu belirten Marsili, Polonya ve Macaristan gibi ülkelerin de yaptırımı desteklemeyeceklerini düşündüğünü belirtti.

Türkiye Doğu Akdeniz Meselesini Doğru Anlatmalı

Carlo Marsili’nin üzerinde durduğu diğer bir konu da son dönemlerde AB Türkiye gerginliğini tırmandıran Doğu Akdeniz meselesi oldu. Marsili Türk diplomasisinin Doğu Akdeniz’deki ekonomik bölge meselesini doğru anlatması ve ısrarcı olması gerektiğini söyledi.  Konu ile ilgili Yunanistan’ın Paris Antlaşması’nın sınırlarını da çiğnediğine dikkat çeken Marsili konu ile ilgili Türk diplomasisine çok iş düştüğünü açıkladı.

Giannotta: Fransa Türkiye Karşıtı Tavır Alacak

AB’nin Türkiye ile ilgili yaptırım kararını değerlendiren diğer bir isim de İtalyan akademisyen Valeria Giannotti oldu. Giannotti de liderler zirvesinde Fransa’nın yaptırım için baskıcı olacağını ancak oy birliği sağlanamayacağını açıkladı.

Yorum Yap

Yorum Yap