1. Ana Sayfa
  2. Ekonomi
  3. Vergi ve ceza affından kimler nasıl yararlanacak

Vergi ve ceza affından kimler nasıl yararlanacak

Vergi ve ceza yapılandırmasında milat 31 Ağustos 2020 olacak ve bu yapılandırmadan yararlanmak için 2020 yılı sonuna kadar başvuru yapılabilecek.

Vergi ve ceza affından kimler nasıl yararlanacak

Vergi ve ceza yapılandırmasında milat 31 Ağustos 2020 olacak ve bu tarihten sonra oluşan borçlar kapsam dışında tutulacak ve bu yapılandırmadan yararlanmak için yıl sonuna kadar başvuru yapılabilecek.

Vergi ve ceza yapılandırması yapılan ödemeler hangi tarihte başlayacak

Vergi ve ceza yapılandırması yapılan borçlardan Hazine ve Maliye Bakanlığı ve gümrüklere yapılacak ödemeler 2021 Ocak ayında başlayacak. Sosyal Güvenlik Kurumu’na yapılacak ödemeler ise 2020 yılı  şubat ayında başlayacak.

Vergi ve ceza yapılandırması hesabı nasıl olacak

Vergi ve ceza yapılandırmasında yüzde 0.35 olarak belirlenen Yİ-ÜFE esas alınacak. Tüm hesaplamalarda gecikme zammı ya da faizi yerine Yİ-ÜFE katsayısı dikkate alınacak ve borçluya ödemede 6 ila arasında 18 taksit veya ikişer ayda bir ödeme yapılabilecek şekilde bir takım seçenekler sunulacak.. Peşin ödemeyi tercih eden borçlulara ise yüzde 90 oranında hesaplanan Yİ-ÜFE tutarından ciddi indirim yapılacak.

Vergi ve ceza yapılandırması  taksitleri aksarsa ne olacak

İlk 2 taksit ödeme süresi içinde borcunu tamamen ödeyen borçlulara Yİ-ÜFE’de yüzde 50 oranında indirim yapılarak yapılandırma borcu devam edecek Vergi ve ceza yapılandırmasından  yararlanmak için ilk 2 taksitin süresinde ödenmesi gerekiyor. İlk iki taksitten sonra ise, bir takvim yılında 2 taksit süresinde ödenmezse bir şans daha verilecek. Bu ödenmeyen 2 taksit, son taksiti izleyen ayda gecikme zammıyla birlikte ödenirse kanundan yararlanmaya devam edilebilecek. Yapılandırma taksitlerinin bir kısmının ödenmemesi durumunda ödenen tutar yapılandırma kapsamında kalacak. Kalan borç ise ilgili mevzuata göre takip ve tahsil edilecek.

Vergi ve ceza affı yapılandırmasında hangi cezalar kapsam dışında tutuldu

Adli para cezaları, düzenleyici denetleyici kurullar tarafından verilen idari para cezaları, COVID-19’la mücadele kapsamında Hıfzıssıhha Kanunu çerçevesinde verilen para cezaları ve yasak yerlerde tütün kullanımı nedeniyle verilen para cezaları kanunun kapsamı dışında tutulacak.

Eskiden yapılandırılmış  borçlar buna dahil edilecek mi

2018 yılında çıkan yapılandırma kanununun 13. taksit ödemesi yapılmış olup  bu yeni yapılandırmada halen borcunu ödemeye devam edenler isterlerse, yeni kanun kapsamına alınabilecek. Sadece  kalan borç bu kanuna göre  yeniden hesaplanarak ve yeni bir ödeme süresi verilmiş olacak. 2018 yılındaki yapılandırma hakkını kaybetmiş borçluların ödeyemediği borçlar  için de yeniden başvuru yolu açık.

Yorum Yap

Yorum Yap