1. Ana Sayfa
  2. Dünya
  3. ABD Başkanı Biden’dan Erdoğan’a İlk Davet

ABD Başkanı Biden’dan Erdoğan’a İlk Davet

3 Kasım 2020 tarihinde gerçekleştirilen ABD başkanlık seçimlerini cumhuriyetçilerin adayı Donald Trump’a karşı kazanan demokratların adayı Joe Biden, görevi Ocak 2021 döneminde devraldıktan sonra ilk kez Türkiye ile ilgili açıklamalarını geçtiğimiz hafta Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesi ile ilgili olarak yapmıştı. Bu konu hakkında “Cesaret kırıcı bir geri adım” yorumu yapan ABD Başkanı Joe Biden, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı İklim Zirvesi’ne davet etti ve davetini mektupla ulaştırdı.

ABD Başkanı Biden'dan Erdoğan'a İlk Davet

2009 ile 2017 yılları arasında ABD Başkan Yardımcısı görevini icra eden Joe Biden, 3 Kasım 2020 tarihinde gerçekleştirilen ABD başkanlık seçimlerini Donald Trump’a karşı kazandıktan sonra başkanlık görevini resmi olarak 20 Ocak 2021 tarihinde devraldı. 78 yaşında ABD’nin 46. başkanı olan Joe Biden, aynı zamanda John F. Kennedy’den sonra, ABD’nin ilk Katolik ve Delawareli başkanı olmuştur. Görevi devraldığı tarihten sonra Türkiye ile ilgili olarak sessizliğini koruyan Joe Biden, bu sessizliğini ilk olarak geçtiğimiz hafta, Türkiye’nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kararı ile İstanbul Sözleşmesi’nden ayrılması sonrası bozmuştu. Sözleşmenin feshedilmesi üzerine Joe Biden, bu adımı “Cesaret kırıcı bir geri adım” olarak yorumlamıştı. Türkiye hakkındaki sessizliğini bozan ABD Başkanı Joe Biden ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasındaki ilk resmi temas da dün gerçekleşti. Joe Biden, Erdoğan’a gönderdiği mektup ile Erdoğan’ı 39 ülke liderinin daha katılacağı İklim Zirvesi’ne davet etti.

Küresel Isınma Masaya Yatırılacak

Beyaz Saray tarafından yapılan açıklamalara göre ABD Başkanı Joe Biden, 40 ülkenin liderini İklim Zirvesi’ne davet etti. Aralarında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da bulunduğu söz konusu zirve 22 – 23 Nisan tarihlerinde sanal olarak gerçekleştirilecek ve zirve ABD ev sahipliği yapacak. İklim konulu olarak yapılacak olan zirvede ayrıca Beyaz Saray’dan gelecek olan açıklamaya göre, ABD’nin yeniden katıldığı Paris Anlaşması bünyesinde belirlediği 2030 yılı hedefleri de açıklanacak. 40 ülke liderinin ABD ev sahipliğinde yer alacağı İklim Zirvesi’nde, küresel ısınmaya karşı alınabilecek güçlü önlemler ve finansal faydaları masaya yatırılacak.

Kasım 2021’in İlk Adımı

ABD’nin ev sahipliği yapacağı İklim Zirvesi, aynı zamanda Kasım 2021 döneminde yapılması planlanan ve Glasgow’da gerçekleştirilecek olan Birleşmiş Milletler Küresel Isınma Konferansı (COP26) adına da bir başlangıç adımı olarak değerlendiriliyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da davet edildiği İklim Zirvesi’nde, halkın bilinçlendirilmesi çalışmaları, iklim değişikliği ile oluşabilecek uluslararası güvenlik sorunları, önlemlerin finansal faydaları, iklim değişikliğinden zarar gören insanların korunması konuları tartışılacak.

İklim Zirvesi’ne 40 Ülke Lideri Katılacak

ABD Başkanı Joe Biden, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a gönderdiği mektupta “Sayın Cumhurbaşkanı, size ve Türkiye Cumhuriyeti halkına en iyi dileklerimi iletiyorum” ifadelerini kullandı. Biden’ın davet ettiği isimler arasında ayrıca Almanya Başbakanı Angela Merkel, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Kanada Başbakanı Justin Trudeau, İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve AB Konseyi Başkanı Charles Michel gibi isimler yer alıyor.