1. Ana Sayfa
  2. Manşet haberler
  3. Cosmos Network (ATOM) Nedir? Nasıl Çalışıyor?

Cosmos Network (ATOM) Nedir? Nasıl Çalışıyor?

Cosmos Networknedir, nasıl çalışır? ATOM hakkında merak ettiğiniz detayları yazımızda hazırladık. ATOM nasıl saklanır, gönderilir? ATOM kripto para birimi hakkında hazırladığımız yazımızdan tüm detayları inceleyebilir, Cosmos Network hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

Cosmos Network (ATOM) Nedir? Nasıl Çalışıyor?

ATOM Cosmos ağının kendi kripto para birimidir. Kendi içinde kuralları olan farklı blok zincirleri bu sistem sayesinde birbiri ile iletişim kurmuş olur. Blok zincirlerinin her biri kendi kuralları ile ve dış dünyadan izole olarak çalışmaktadır. Cosmos ağı, blok zincirlerinin birbiri ile etkileşime girmesini sağlar. Bu sayede blok zincirleri arasında da işlem yapılır. Cosmos ağına bu özelliği nedeniyle blok zincirlerin interneti yani IoB adı da verilmektedir. ATOM bütün sistemin uyum içinde çalışması için Cosmos Hub isimli koordinasyon ve doğrulama merkezini çalıştırmaktadır. Cosmos ağının birbiri ile etkileşime girmesi için iki temel bileşeni vardır. Bu bileşenler şu şekilde sıralanabilir:

  • Tendermint çekirdeği,
  • Blok zincirleri arasında iletişim.

Atom Nasıl Çalışıyor?

Atom çalışma sistemi için Cosmos Hub tercih ediliyor. Bütün işlemler hisse kanıtı yani Pos algoritması ile doğrulanıyor. ATOM çalışma sisteminin detayları şu şekilde sıralanabilir:

  • Tendermint çekirdeğini kullanan uygulamar, Cosmos Hub ile uygulama ara yüzü yani ABCI aracılığı ile iletişim kurmaktadır.
  • Blokzincirleri arasında iletişim protokolü çalışır.
  • Cosmos Hub’a bağlı alanlar ve ağ merkezleri birbirine bağlanır.
  • Blok zincirleri arasında transfer işlemlerinin gerçekleştirilmesi için aracılık edilir.

Atom Nasıl Saklanır?

Atom saklanması için mobil ve web cüzdanları tercih edebilirsiniz. Cosmos ağının ana blok zinciri olan Cosmos Hub blok zincirinin tamamını senkronize etmek isterseniz ve ağda doğrulayıcı olma hedefiniz varsa, mutlak tam düğüm kurulumu yapmak gerekir. Saklamaya dair diğer detaylar şu şekilde sıralanabilir:

  • Blok zincirinin tamamını senkronize etmeden saklamak için Cobo, Math ve Chrome tabanlı çalışan Lunie ve Math web cüzdanları denenebilir.
  • Seçilen cüzdanların kelime grubu ya da özel anahtarını sizinle paylaşmış olduğundan emin olun.
  • Dilerseniz sürekli internete bağlı olmayan güvenli cüzdanlarda da saklama yapabilirisiniz.

Atom Nasıl Gönderilir?

Atom göndermek için cihazı internete bağlamanız ve cüzdana ait uygulamalar ile işlem yapmanız gerekir. Ödeme işlemleri cüzdan üzerinde yer alan fiziksel butonlar ile şifre girerek yapılır. Bu sayede ATOM güvenli bir şekilde taşınmış olur. Dilerseniz Atom adresinizi QR kodu şeklinde yazıp, daha sonra kağıt cüzdan şeklinde kullanabilirsiniz. Özel anahtar ile genel anahtarın aynı yerde saklanmadığından emin olmanız gerekir.

Yorum Yap

Yorum Yap