1. Ana Sayfa
  2. Aktüel
  3. Kanser Tedavisinde Önemli Yöntem Keşfedildi!

Kanser Tedavisinde Önemli Yöntem Keşfedildi!

İsrailli bilim insanları kanser tedavisinde önemli bir yöntem keşfetti! CRISPR Cas-9 adı verilen yöntem, gen düzeltme tekniğini kullanarak kanseri tedavi etmek için etkin olarak kullanılabileceğini kanıtladı. Açıklamaya göre CRISPR Cas-9 isimli yöntem farelerdeki kanser hücrelerini yok etmeye başardı! İnsanlarda da bu tekniğin kullanılabileceği belirtilirken, kullanım zamanı ile ilgili ilk elden tarih bilgisi paylaşıldı.

Kanser Tedavisinde Önemli Yöntem Keşfedildi!

Tel Aviv Üniversitesi’nden bilim insanları, kanseri yenmek adına önemli bir aşama kaydettiler! CRISPR Cas-9 adı verilen gen düzeltme tekniği, farelerde denenerek kanserli hücreleri yok etmeyi başardı. Bilim insanları kemoterapiye göre daha zayıf adını verdikleri yöntemin yan etkisi bulunmadığı bilgisini paylaşırken, insanlarda kullanılacağı zaman ile ilgili önemli bilgiler paylaştılar.

Prof. Peer: Kanser Hücresinin Tekrar Aktif Hale Gelmeyeceğini İnanıyoruz!

Araştırması Science Advances dergisinde yayımlanan Profesör Dan Peer, fareler üzerinde başarılı sonuç veren CRISPR Cas-9 yöntemi ile ilgili İsrail medyasına demeç verdi. Prof. Peer yöntemin başarısı ve yan etkileri hakkında yaptığı açıklamaları ardından tedavinin başarısı sonrası beklentilerini, “Bu şekilde tedavi edilen bir kanser hücresinin tekrar aktif hale gelmeyeceğine inanıyoruz. Bu teknoloji kanser hastalarının hayat beklentisini artırabilir. Ve umuyoruz ki bir dün tedavi edebilir.” ifadeleri ile açıkladı.

Prof. Peer: Kemoterapiyle Yer Değiştirmesini Umuyorum

Bilim dünyasında heyecanla karşılanan yeni keşif sonrası açıklamalarına devam eden Prof. Peer, “Bu teknoloji, kanserli hücrelerdeki DNA’yı fiziksel olarak kesebiliyor ve o hücreler hayatta kalamıyor. Sürecin nihayetinde tüm vücuda uygulanan kemoterapiyle yer değiştirmesini umuyorum.” ifadeleri ile beklentilerini paylaştı.

Prof. Peer: 12 Yıl Önce İnsanlar Bunun Kurgu Olduğunu Düşünüyordu

Teknikle ilgili bilgi paylaşan Prof. Peer, tedavinin biyopsi baz alınarak her hasta için kişiselleştirilebileceğini bildirdi. Enjeksiyonun DNA’nın kırpılması için ufak makas işlevi kodunu içeren mesajcı RNA’dan oluştuğunu aktardı ve 12 yıl önce bu tedavi yöntemine ilişkin açıklamalarının “kurgu” olarak nitelendirildiğini hatırlattı. Prof. Peer, “1 yıl önce mesajcı RNA ile tedaviden bahsettiğimizde, insanlar bunun bilim kurgu olduğunu düşünüyordu. Yakın gelecekte kanser ve başkaca genetik hastalıklar için genetik taşıyıcılara dayanan birçok kişiselleştirilmiş tedavi göreceğimize inanıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Yöntem Bilim İnsanlarına DNA’da Kesin Değişiklik Yapma İmkanı Tanıyor

Bilim dünyasında heyecanla karşılanan ve mesajcı RNA’ların kullanıldığı CRISPR Cas-9 gen düzeltme yöntemi, DNA’da kesin değişiklikler yapma fırsatı sunuyor. Bu tekniği bulan bilim insanları Jennifer Doudna ve Emmanuelle Charpentier bu yıl Nobel Kimya Ödülü’ne değer görüldü. Kanser tedavisinde fareler ile denenen yöntem sonrasında tedaviyi alan farelerin yaşan beklentisinin iki kat arttığı kaydedildi. Aynı zamanda farelerin hayatta kalma oranı ise verilere göre yüzde 30 daha artış kaydetti. Ekip, 2 yıl içerisinde tüm kanser türleri için geliştirmeyi planladıkları yöntemi insanlar üzerinde denemeye hazırlanıyorlar.

Yorum Yap

Yorum Yap