1. Ana Sayfa
  2. Manşet haberler
  3. Joe Biden’in Türkiye ve Nükleer Açıklaması

Joe Biden’in Türkiye ve Nükleer Açıklaması

ABD başkanlık seçimlerinin kazanan ismi Joe Biden geçtiğimiz gün verdiği röportajda İran’ın nükleer silah üretimi hakkında açıklamalar yaptı. İran’daki nükleer silah üretiminin Türkiye üzerinde de baskı oluşturacağını söyleyen Biden dünyanın en son ihtiyacı olan şeyin nükleer silah kapasitesinin artması olduğunu söyledi. Biden ABD’nin nükleer silah üzerindeki yaptırımları ile ilgili açıklamalarda da bulundu.

Joe Biden'in Türkiye ve Nükleer Açıklaması

3 kasımda yapılan ABD başkanlık seçimlerini kazandığı açıklanan Joe Biden ocak ayında görevine başlayacak. Seçimleri kazanmasının ardından ABD basının en çok konuşulan isimlerinden biri olan Biden geçtiğimiz gün New York Times’tan Thomas Friedman ile telefon görüşmesi ile röportaj yaptı. ABD’nin yeni başkanı Biden İran nükleer programının yaratıcısı olan Muhsin Fahrizade’nin uğradığı suikast üzerine açıklamalar yaptı. Biden İran’ın nükleer silah üretiminin ABD’nin ulusal çıkarlarına zarar vereceğini açıkladığı röportajında bu üretimin Türkiye ve Mısır gibi ülkeler üzerinde de basklı yaratacağını ve dünyanın bu süreçte en son ihtiyacı olan şeyin nükleer kapasitesinin artması olduğunu söyledi.

İran’da nükleer silah programının mimarı olan Muhsin Fahrizade’nin suikaste uğramasının ardından İran Anayasayı Koruyucular Konseyi, İran nükleer silah üretiminin hızlandırılmasına ve nükleer silah üretimi üzerindeki denetimlerin azaltılmasına yönelik yasa tasarısını 2 aralıkta onaylamıştı. İran’ın nükleer silah konusundaki tavrı ABD’nin gündeminde önemli yer tutuyor.

Biden: İran’ın Nükleer Silah Geliştirmesi Ulusal Tehdit Oluşturuyor

Joe Biden New York Times’a verdiği röportajda İran’ın nükleer silah konusundaki adımları ve bunun küresel düzeydeki etkileri üzerine açıklamalar yaptı. Biden İran’ın nükleer silah geliştirmesinin hem ulusal hem de küresel düzeyde tehdit yaratacağını açıkladı. ABD başkanı Biden,  hassas füzeler gibi birçok konuda bölgenin iktidarsızlaştırması üzerine yorumlar yapıldığını ancak bölgede istikrar sağlamanın en iyi yolunun nükleer silah programları olduğunu söyledi. Biden İran’ın nükleer silah çalışmalarını geliştirmesinin nükleer silah kontrol rejimi olan “Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Antlaşması” için de tehdit oluşturduğunu açıkladı.

Türkiye Üzerinde Nükleer Silah Üretme Baskısı Var

Joe Biden nükleer silah ile ilgili yaptığı açıklamalar ile ilgili Türkiye’nin de ismini telaffuz ederek durumun yaratacağı diğer etkilerden de bahsetti. Biden İran’ın nükleer silah geliştirmesinin içinde Türkiye’nin de bulunduğu Mısır, Suudi Arabistan gibi ülkelerde baskı oluşturacağını söyledi. İran’ın yanı sıra Türkiye, Mısır ve Suudi Arabistan’ın da kendi nükleer silahlarını üretmeye çalışacaklarını söyleyen Biden dünyanın bu süreçte ihtiyacı olan sın şeyin birikmiş bir nükleer silah kapasitesi olduğunu açıkladı.

ABD İran’ın Nükleer Silah Kısıtlamaları İçin Çalışacak

Joe Biden nükleer silah geliştirilmesi ile ilgili kaygılarını paylaştıktan sonra ABD’nin bu konuda izleyeceği yol ile ilgili de açıklamalarda bulundu. ABD’nin yeni başkanı yatırımlarını geri çekme ihtimallerinin her zaman var oluğunu ve İran’ın da bunun bildiğini açıkladı. Biden İran’ın nükleer silah kısıtlamalarını arttırmak için müzakereler yapacaklarını da açıkladı.

Yorum Yap

Yorum Yap