1. Ana Sayfa
  2. Aktüel
  3. Uzaktan Çalışma Yönetmeliği Resmi Gazete’de

Uzaktan Çalışma Yönetmeliği Resmi Gazete’de

2019 yılında Çin’de ortaya çıkan Covid-19 salgını, 2020 yılında tüm dünyada etkisini göstermeye başlayınca, Türkiye de dahil olmak üzere tüm dünya ülkelerinde salgına karşı tedbir çalışmaları başlatıldı. Bu tedbirler kapsamında birçok işyeri evden, uzaktan online olarak çalışma sistemine geçti ve evden, uzaktan çalışmaya ilişkin düzenlemeleri kapsayan yönetmelikler yürürlüğe girdi.

Uzaktan Çalışma Yönetmeliği Resmi Gazete'de

2019 yılının Aralık ayında Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan Covid-19 salgını, Mart 2020 döneminden itibaren tüm dünyada etkisini göstermeye başlayınca, dünya ülkeleri de salgının yayılmasını önlemek amacıyla tedbir çalışmalarına başladı. Salgının yayılmasını önlemek amacı ile alınan tedbirlerde, uluslararası seyahatlere kısıtlamalar getirildi, ülkeler sokağa çıkma yasaklarını, okullarda uzaktan eğitim sistemine geçişleri, işyerleri ve işletmelerin sınırlı saat aralıklarında çalışmalarını ya da tamamen kapalı kalmalarını gerektiren düzenlemeleri devreye soktu. Ülkelerin aldığı bu tedbirlere Türkiye de ayak uydurdu ve ülkemizde de benzer önlemler alındı. Bu kapsamda, ülke yönetimi tarafından alınan önlemlere, işyerleri de uzaktan çalışma sistemi ile dahil olmuştu. Uzun bir süredir, birçok işyeri çalışanı işlerini uzaktan çalışarak yürütüyor. Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından, bu çalışma sistemini kapsayan “Uzaktan Çalışma Yönetmeliği” Resmi Gazete’de yayımlandı ve yürürlüğe girdi. Bakanlık tarafından hazırlanan yönetmelikte, uzaktan çalışmanın esasları, usulleri ve uzaktan çalışma ile yapılamayacak işler belirlendi.

Uzaktan Çalışmayı Kapsayan Yazılı Sözleşme Yapılacak

Yürürlüğe giren yönetmeliğe göre, artık uzaktan çalışmaya yönelik iş sözleşmeleri yazılı şekilde yapılacak. Yazılı olarak yapılacak olan sözleşmede; ücret, ücretin ödenmesine ilişkin esaslar, iş süresi ve yeri, işin yapılış biçimi ve süresi, iş için sağlanan ekipman ve araçlar ile bu ekipmanların korunmasına dair kararlar tespit edilecek. İşveren ile işçinin iletişim kurmasına yönelik çalışma şartlarına dair hükümler belirlenecek. Gerek duyulması durumunda, uzaktan çalışmanın yapıldığı veya yapılacağı mekan ile ilgili düzenlemeler, iş yapılmaya başlanmadan önce tamamlanacak ve bu düzenlemelerde ortaya çıkan maliyetler, işveren ile çalışan tarafından birlikte belirlenecek, aksi kararlaştırılmamışsa ve belirlemede ortaya çıkan ihtiyaç malzemeleri, işveren tarafından karşılanacak.

Çalışma Ekipmanlarının Bedelleri Belirlenecek

Yönetmeliğe göre, işe başlanmadan önce işveren tarafından sağlanan bilgisayar, tablet, cep telefonu gibi araçların teslim tarihindeki bedelleri yazılı olarak çalışanlara teslim edilecek. Çalışan tarafından imzalanmış olan belgenin nüshası, işverenlerde işçi özlük dosyası bünyesinde saklanacak. Öte yandan işyeri için sağlanan mal ya da hizmet üretiminden dolayı ortaya çıkan zorunlu giderlerin de tespit edilmesi ve karşılanmasına dair bilgiler sözleşmede yer alacak.

Uzaktan Çalışma Süresi, Çalışma Sırasında İletişim

Uzaktan çalışmanın yapılacağı işin süresi, çalışanın uzaktan çalışma zaman aralığı iş sözleşmesinde belirlenecek ancak işveren ve çalışan arasında, belirlenen alt ve üst sınıra bağlı kalmak kaydıyla bu sürelerde değişiklik yapılabilecek. Uzaktan çalışma sırasındaki iletişim şekli ve söz konusu iletişimin zaman aralığı, işveren ile çalışan tarafından belirlenecek. Ayrıca yönetmeliğe göre; iş güvenliği işveren tarafından sağlanacak, tehlike arz eden (kimyasal, radyoaktif maddeler ile çalışma vs.) işler uzaktan yapılmayacak, normal çalışmalar uzaktan çalışma sistemine dönüştürülebilecek.