1. Ana Sayfa
  2. Manşet haberler
  3. Oxford Aşısının Güvenilirliği Sarsıldı

Oxford Aşısının Güvenilirliği Sarsıldı

İngiltere’de Oxford Üniversitesi ve AstraZeneca şirketinin ortak geliştirdiği aşı ile ilgili çeşitli iddialar gündeme geldi. Etki oranı%70 olarak açıklanan aşı ile ilgili sorgulamalar devam ediyor. İngiltere ve ABD aşının etki oranı ile ilgili verilen bilgilerde şeffaflık olmadığını dolayısıyla da aşının güvenilirliğini kaybettiğini açıkladı.

Oxford Aşısının Güvenilirliği Sarsıldı

Covid-19 salgınının etkilerini devam ettirdiği bugünler dünyada birçok aşı çalışmasından da olumlu gelişmeler gelmeye devam ediyordu. Geçen haftalarda ilk olarak BioNTech ile ABD merkezli ilaç şirketi Pfizer’in ortak geliştirdiği aşınınetki oranının %95 olduğu ardından da Moderna’nın geliştirdiği aşının etki oranının %95 olduğu açıklanmıştı. Bu olumlu aşı gelişmelerinin üçüncüsü ise İngiltere’de Oxford Üniversitesi ve AstraZeneca şirketinin ortak geliştirdiği mRNA türündeki aşı olmuştu. Bu aşının da %70 etki oranına sahip olduğunun açıklanması Covid-19 salgınına karşı endişelerin azalmasını sağlamıştı.

Aşı gelişmeleri ile olumlu bir havanın esmeye başladığı bugünlerde Oxford Üniversitesi ve AstraZeneca şirketinin geliştirdiği aşının etki oranı ile ilgili çeşitli polemikler ortaya çıkmaya başladı. Aşının etkisi ile ilgili farklı sonuçların alınması hem AstraZeneca şirketinin hem de aşının güvenilirliğinin sarsılmasına sebep oldu.

AstraZeneca Aşısının Avantajları Dikkat Çekmişti

Oxford Üniversitesi ve AstraZeneca şirketinin işbirliği ile geliştirilen aşı diğer aşılara oranlar bazı avantakjarı ile dikkat çekmişti. Bu aşının BioNTech ve Pfizer aşısı ile Moderna aşısına göre daha ucuz olacağı ve dağıtımının çok daha kolay gerçekleşeceği gibi avantajları dikkat çekmesini sağlamıştı. Etki oranı da son derece yüksek olan aşı ile ilgili bir takım hatalı işlemlerin yapıldığı ortaya çıktı. Aşının güvenilirliğinden ziyade etki oranı ile ilgili tartışmalar başladı.

Denemelerde Hata Yapıldı, Farklı Dozlar Kullanıldı

Oxford aşısı ile ilgili en başta belirtilen etki oranı %70 olmuştu. Aşının deneme süreci devam ederken farklı etki oranlarının ortaya çıktığı anlaşıldı.  Kimi denemelerde %62 olan etki oranı kimi denemelerde ise %90 oranında ifade edildi. Aşı ile ilgili sorgulamaların oluşmasına neden olan bu etki farklılıkları ile ilgili yapılan açıklama ise şaşkınlık yarattı. Aşı denemelerinde farklı dozların kullanıldığı ortaya çıktı.

Brezilya’da ve İngiltere’de denemeleri devam eden aşıların farklı doz kullanımlarından dolayı farklı etki oranları gösterdiği ortaya çıktı. İngiltere’de 3 bin kişinin üzerinde denenen aşı denemeleri %90 oranında etkili olduğu sonucu çıktı. Bunun sebebinin ise verilmesi gereken dozun yarısı kadar doz verilerek yanlış bir uygulama yapılması olduğu ortaya çıktı. Brezilya’da ise yapılan denemelerde aşının etki oranı %62 çıktı. Burada da yanlış uygulamaların yapıldığı anlaşıldı. Farklı dozların kullanılması aşının güvenilirliğini sorgulanmasına neden oldu.

AstraZenena: Denemeler Yeniden Yapılacak

AstraZenece şirketinin Ar-Ge sorumlusu Mene Pangalos, yarım doz denemelerinin 55 yaş ve altına yapıldığını bu yüzden etki oranının daha fazla olduğunun ortaya çıktığını açıkladı. Bununla beraber AstraZeneca şirketinin denemeleri yeniden yapacağı da açıklandı.

Yorum Yap

Yorum Yap