1. Ana Sayfa
  2. Dünya
  3. Kuraklık Haritasında Değişiklikler Yaşandı

Kuraklık Haritasında Değişiklikler Yaşandı

Tüm dünya gibi Türkiye’de de etkili olan şiddetli kuraklık ardından ülke genelinde düşen yağışlar kuraklık haritasında değişikliğe neden oldu. Meydana gelen değişiklik meteoroloji uzmanları tarafından değerlendirildi.

Kuraklık Haritasında Değişiklikler Yaşandı

Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanan Ocak ayı alansal yağış raporuna göre normal yağış miktarına oranla yüzde 53 daha fazla yağış düştü. Balıkesir, Çanakkale, Kırklareli, Hatay gibi iller normalin iki katı fazla yağış alırken, Amasya, Erzurum, Gümüşhane gibi iller normal yağış miktarının altında kaldı. Bölgesel değerlendirme yapıldığında Marmara Bölgesi’nin aldığı yağışlarda yüzde 100 artış görüldü. Bu artış ile Marmara Bölgesi son 40 yılın en yüksek yağış alan 2. Ocak ayını yaşadı. Tüm bölgelerde yağış miktarının arttığı görülürken özellikle İzmir, Muğla ve Antalya illerinde aşırı yağış düştü.

Kuraklık Tehlikesi Devam Ediyor Mu?

Artan yağış miktarlarından sonra kuraklık haritasındaki değişiklikleri değerlendiren Meteoroloji Editörü Dilek Çalışkan, yurt genelinde etkili olan şiddetli kuraklığın normal kuraklık seviyesine gerilediğini söyledi. Özellikle Ege ve Marmara bölgesinde etkili olan kuraklığında normal seviyeye düştüğü bilgisini verdi. Ege ve Marmara bölgelerinin yanında Hatay aşırı kuraklık seviyesinden nemli duruma gelmiş olan nadir bölgelerden birisi olarak değerlendiren Çalışkan, Hatay ile birlikte fazla yağış alan Kayseri, İzmir ve Antalya illerinin de nemli duruma geçtiğini ifade etti. Kar yağışlarının etkili olduğu haftadan sonra 15 gün yağış beklentisi olmadığı da açıklamalarda yer aldı.

Pasifik Sıcaklıkları Ülkemizde Etkili Oldu

Ocak ayı yağışları ile kuraklığın bir nebze azaldığını söyleyen Adil Tek, Pasifik sıcaklık değişikliklerinin ülkemiz üzerinde kuraklık ve ortalama üzerinde yağış alma bakımından etkili olduğunu söyledi. Ocak yağışlarına kadar El lino’nun etkili olduğunu belirten Tek, ocak yağışları ile birlikte La lina dönemine girdiğimizi ve yağışların devam edeceğini ifade etti.

Doğanay Tolunay Değerlendirmelerde Bulundu

Kuraklık değerlendirmesi için tüm yıl verilerinin değerlendirilmesi gerektiğini belirten İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi Toprak İlmi ve Ekoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğanay Tolunay, 2020 yılının ilk yarısının yağışlı geçtiğini son 6 ayında ise yağışlarda azalma görüldüğüne dikkat çekti. Son 6 aylık dönemde sıcaklıklarında artmasıyla yeterli suya ulaşılamadığını ve su kaynaklarının da buharlaşmasıyla çok fazla su kaybının yaşandığını anlattı.  Sıcaklıkların fazla artması ile birlikte orman yangınlarının da arttığına dikkat çeken Tolunay, Adana ve Muğla illerini örnek vererek bitkilerin büyümesinin de tamamlanamadığına dikkat çekti.

Tarım Alanları Zarar Gördü

Özellikle Ekim ve Kasım aylarında beklenen yağışların olmaması nedeniyle ekilen tohumların çimlenmediğine dikkat çeken Tolunay, Ocak ayındaki yağışlarında Ege ve Akdeniz de seralara zarar verdiğini söyledi. 2020 yılı son 30 dönemlik süreçte en sıcak 3. yıl oldu. Ve bu sıcaklıklar doğayı ve canlıları olmuşuz etkiledi.