1. Ana Sayfa
  2. Manşet haberler
  3. Normalleşme Gündemi, Kısıtlamalar Kalkıyor Mu?

Normalleşme Gündemi, Kısıtlamalar Kalkıyor Mu?

Covid-19 salgın sürecinde bulaş riskinin azaltılması ve sosyal izolasyonun sağlanması için getirilen kısıtlamaların kaldırılması son dönemlerde en çok konuşulan konular arasında yer almaya devam ediyor. Vaka sayılarında düşüşün yaşanması ve aşı çalışmalarının başlaması ile beraber vatandaşlar kısıtlamaların ne zaman kaldırılacağını merak etmeye başladı. Kısıtlamaların kaldırılması ve yasakların esnetilmesi ile ilgili hükümet yetkilileri çalışma yapmaya başladı. Esneme için mart ayının ikinci yarısı işaret ediliyor.

Normalleşme Gündemi, Kısıtlamalar Kalkıyor Mu?

Kış aylarının başlaması ve Covid-19 salgının da ikinci dalganın etkin olmaya başlaması ile beraber tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de salgınla mücadele kapsamında daha sert tedbirler alınmıştı. Aralık ayının başından bu yana hafta içi kısmi ve hafta sonu tüm gün olmak üzere sokağa çıkma yasaklarının uygulanması, kafe ve restoranların kapatılması, online eğitime geçilmesi gibi birçok sıkı tedbir kararı alınmıştı. Son aylarda alınan tedbir kararlarının olumlu sonuçlarının belirgin hale gelmesi ile beraber vatandaşlar ise kısıtlamaların ne zaman kaldırılacağı ile ilgili sorulara yanıt aramaya başladı.

Türkiye’de son 2 ay içinde vaka sayılarında %60 oranında gerileme görüldü. Vaka sayılarındaki azalma ile beraber ölüm sayısında da düşüş yaşandı. Geçtiğimiz hafta açı uygulamalarının da başlaması ile salgın sürecindeki mücadele etkin bir şekilde devam ediyor ve bulaş riski de büyük oranda azaldı. Bu gelişmeler doğrultusunda hükümet yetkilileri ise yeni normalleşme süreci için hazırlıklara başladı.

Kısıtlamalarda Esneme İçin Mart Ayı İşaret Ediliyor

Kısıtlamaların tamamen kaldırılması şimdilik söz konusu olmasa da büyük ölçüde esnetilmesi için mart ayının ikinci yarısı işaret ediliyor. Vaka sayılarında ciddi oranda düşüş yaşanmış olmakla beraber aşı uygulamaları henüz yeni başladı. Geçtiğimiz hafta sağlık çalışanlarına uygulanmaya başlanan Covid-19 aşısının ilk aşamasının yaklaşık 10 gün içinde tamamlanması bekleniyor. İlk aşamanın tamamlanmasının ardından tedarik edilen aşılarla beraber sürecin tamamlanmasının şubat ayının ikinci yarısını bulması dolayısıyla da kısıtlamaların bu sürecin ardından esnetilmesi söz konusu oluyor. Hükümet yetkilileri kısıtlamalar ile ilgili esneme için mart ayının ikinci yarısını işaret ediyor.

Sokağa Çıkma Yasak Saatleri Daraltılabilir

Mart ayında değişikliğe gidilmesi beklenen kısıtlamaların başında sokağa çıkma yasakları geliyor. Aralık ayının başından bu yana hafta içi saat 21.00 ile 05.00 arasında ve hafta sonu tüm gün uygulana sokağa çıkma yasağı saatlerinde esneme yapılması bekleniyor. Hafta içi yasaklarının süresinin 23.00’a kadar uzatılması ve hafta sonu gündüz yasaklarının da kaldırılması bekleniyor. Bununla beraber Sağlık Bakanlığı hastanelerini normal hasta kabulü ile ilgili kuralların de değişmesi bekleniyor.

Kafe ve Restoranların Açılması Gündeme Geliyor

Mart ayında beklenen değişimlerden biri de uzun süredir paket servis dışında hizmet vermeyen kafe ve restoranların açılması oluyor. Restoran ve kafelerin HES kodu gibi kontrollü uygulamalar ile açılması söz konusu oluyor.

Yorum Yap

Yorum Yap