1. Ana Sayfa
  2. Manşet haberler
  3. Belçika Aşı Uygulaması Ayrıntılarını Açıkladı

Belçika Aşı Uygulaması Ayrıntılarını Açıkladı

Belçika hükümeti Covid-19 salgınına yönelik geliştirilen aşıların ülkede ne zaman uygulanmaya başlayacağı ile ilgili açıklama yaptı. 5 ocakta aşılamanın başlayacağını açıklayan hükümet yetkilileri öncelik sıralamasını da açıkladı. Belçika’da aşı ilk olarak bakımevlerinde kalan yaşlılara ve çalışanlara uygulanacak.

Belçika Aşı Uygulaması Ayrıntılarını Açıkladı

Tüm dünyanın gündemi aşı uygulamaları olmaya devam ediyor. 2019 yılının aralık ayında bu yana tüm dünya etkisini gösteren Covid-19 salgınına yönelik geliştirilen aşılar onay almaya başladı. Aşı çalışmalarında yaşanan gelişmelerde sonra hükümetler aşılama uygulamalarının ne zaman başlayacağı ile ilgili açıklamalar yapmaya devam ediyor. Belçika hükümet yetkilileri de ülkede uygulanacak aşı çalışmaları ile ilgili açıklama yaptı. Hükümet yetkililer aşı uygulamasının ne zaman başlayacağını ve hangi grupta yer alan vatandaşların öncelikli olarak aşılanacağını açıkladı.

Tüm dünyada eşzamanlı olarak başlayan ve devam eden aşı çalışmaları ile ilgili olumlu gelişmeler yaşanmaya devam ediyor. Geçtiğimiz haftalarda Moderna, Oxford/ Astra Zeneca ve BioNTech/Pfizer aşılarının etki oranları açıklanmıştı. Dünyaya umut veren bu gelişmenin ardından BioNTech ve Pfizer ortaklığı ile geliştirilen aşı İngiltere’den onay aldı. Aşı çalışmalarının onay alması ile yakında tüm ülkelerde başlayacak olan aşı çalışmaları ile ilgili açıklamalar da gündemde yer ediyor.

Aşılama 5 Ocakta Başlayacak

Aşı çalışmalarındaki gelişmeler üzerine aşılama uygulaması ile ilgili açıklama yapan ülkelerden biri de Belçika oldu. Belçika hükümet yetkilileri aşılamanın başlayacağı tarihi ve hangi grupların öncelikli olarak aşılanacağını açıkladı. Belçika’da ilk grubun aşılamasının 5 ocak tarihinde başlaması bekleniyor.

ABD merkezli ilaç şirketi Pfizer ve Türk bilim insanı Prof. Dr. Uğur Şahin’in kurucusu olduğu Alman firması BioNTech’in ortak geliştirdiği aşının ve yine Alman şirketi olan Moderna’nın geliştirdiği aşının şartlı pazar onayı alması gerekiyor. Firmaların şartlı pazar onayını aralık ayının sonunda ya da ocak ayının başında alması bekleniyor. Belçika onayın çıkması durumunda 5 ocakta aşı uygulamasına başlayacak.

Aşı Uygulaması 6 Aşamada Tamamlanacak

Belçika hükümet yetkilileri 5 ocak tarihinde başlaması planlanan aşı uygulamaları ile ilgili öncelik sıralaması da yaptı. Aşı uygulamalarının 6 farklı aşamada gruplara bölünerek yapılacağını açıklayan hükümet ilk uygulamaların hangi gruplar üzerinde gerçekleşeceğini de açıkladı. Yaş, risk oranı ve çalışma durumlarına göre aşama aşama farklı gruplara uygulanacak aşı çalışmalarının aşı stokları da göz önüne alınarak yapılacağı söylendi.

Öncelik Bakımevinde Kalan ve Çalışanlarda

Belçika hükümeti aşı uygulamalarındaki grupları ve öncelik sıralamasını da duyurdu. Hükümet 5 ocakta başlaması planlanan aşılamanın ilk olarak yaşlı bakımevlerinde kalan yaşlılara ve çalışanlara uygulanacağını açıkladı. Ardından sağlık çalışanlarının aşılanacağını açıklayan yetkililer üçüncü aşamada ise 65 yaş üzeri kişilerin aşılanacağını söyledi. Aşılamanın beşinci aşamasında 45 ile 65 yaş arasında en az bir kronik rahatsızlığı olan kişiler aşılanacak. Son aşamada ise kritik işlerde çalışan kişiler yer alacak.

Yorum Yap

Yorum Yap